Így kezdjen új életet újévkor

Közhely, és talán senki nem veszi komolyan, de magukban azért sokan elhatározzák, hogy január elsejétől változtatnak eddigi szokásaikon. Nézzük, milyen segítséget nyújthat ehhez az internet mindazoknak, akik nem azt akarják megfogadni, hogy ezentúl kevesebbet fognak internetezni.

A Mindmegette 90 napos programja

Azzal kezdem, hogy nem nagyon találtam (sőt semennyire sem) magyar nyelvű újélet-kezdő diétaprogramot. A legjobb hazai ilyen, amit bárkinek ajánlani tudok az a mindmegette.hu 90 napos diéta programja. Nem most találták ki, de folyamatosan fejlődik, és ma már versenyre kelhet a cikkben később bemutatott külföldi egészségmagazinok diétaprogramjaival. Van benne online fogyókúranapló, közösségi fórum, azaz hasonló cipőben járók társasága, akik erőt adhatnak egymásnak. Vannak receptek, tanácsok, ötletek, szóval minden, ami a diétához kell. Arról nem beszélve, hogy a 90 napos diéta tényleg működik, kipróbáltam. Hogy miért? Nem tudnám eldönteni, hogy maga a diéta fogyaszt-e vagy csak szimplán az önfegyelem, és az, hogy nem összevissza eszik az ember, hanem odafigyel a táplálkozására. Az a gyanúm, hogyha bármilyen viszonylag merev étkezési szabályrendszert kitalálna valaki, úgy, hogy emellé minden 4. napon csak gyümölcsöt lehet enni, akkor is fogyás lenne az eredmény. De akárhogy is, érdemes belefogni, és rászánni azt a 3 hónapot.

old1

Ami tetszik benne:

Jó látni, hogy itthon is van már jópofa, és működő online diéta. A receptek hatalmassá duzzadt mennyisége. A fórumozók, akik közt van néhány remek humorérzékkel megáldott, jó fej csajszi. Igen, jöhetnek az előítéletek, hogy persze mind nők (pedig azért vannak férfiak is), ráadásul buta nők, akik csak a fogyókúráról tudnak beszélni. De ezzel nem kell törődni. Jó lenne leadni néhány kilót, és kész, sokaknak pedig tényleg erőt ad, hogy mások is hasonló cipőben járnak.

Ami nem:

A 90 napos sokszor logikátlannak tűnik, nem mindig érthetően osztja be az ételféleségeket. Nagyon nehéz betartani, ha az ember dolgozik, és kevés ideje van otthon előkészülnie a megfelelő fogásokkal. Amikor pedig már századszorra eszik grillcsirkét salátával, tényleg elege lesz egy kicsit az egészből. És a legrosszabb hír: még 90 nap sem elegendő ahhoz, hogy véglegesen eltörölje a helytelen étkezési szokásokat. Azaz a három hónap alatt leadott kilók bizony visszajönnek, amint felhagyunk a szabályok betartásával

A 2012-es próbatétel

Így nevezte el évindító megújító életmódprogramját Martha Stewart Whole Living online magazinja. Diétaként is használható, de valójában inkább egy hosszúra nyúlt tisztítókúra, ami testnek és léleknek egyaránt új lendületet ad.

old2

Ami tetszik benne:

Hogy választhatóan 21, vagy 28 napig tart, ezért jobban betartható, mert látjuk a végét. Hogy valóban ínycsiklandó, finom recepteket kínál. Hogy mindenféle jópofa dolgot mellékelnek hozzá. A receptek mellett nyomtatható bevásárlólista, testtömegindex kalkulátor, és sok más hasznos információ is található az oldalon.

Ami nem:

A teljes 28 nap alatt le kell mondani hat dologról, ezek pedig: alkohol, koffein, tejtermékek, glutén (azaz mindenféle pékáru), feldolgozott ételek, hozzáadott cukor. A pékáru, a feldolgozott ételek, a cukor még menne, de a tejtermékek és a koffein… ezt azért elég nehéz betartani, persze egy hónapra kibírható. Igaz, vigasztalnak is vele, hogy ezeket csak a szervezet tisztulása miatt érdemes elhagyni.

Az előbb dicsért receptek elkészítése tulajdonképpen nem bonyolult. Az első hét nagyjából különleges salátákból áll, aztán fokozatosan jönnek az egyre táplálóbb fogások. Ami nehéz, az inkább a beszerzés. A friss, gusztusos és kis kiszerelésű zöldség-gyümölcs nehezen elérhető, arról nem is beszélve, hogy némely hozzávaló itthon nincs, vagy csak különleges boltokban kapható. Persze, ha valaki igazán rászánja magát, annak sikerülni fog.

Egyszerűen – férfiaknak

Újévkor nem csak a nők szokták elhatározni, hogy változtatnak étkezési és életmódbeli szokásaikon. A bonappetit.com-on egy férfi által írt, és elsősorban férfiaknak szóló új év – új élet programot, illetve nem is annyira programot, mint inkább blogbejegyzést olvashatunk.
Az ötletet az adta, hogy az illető - 40-es éveiben járó férfiú - végigasszisztálta felesége 3 napos tisztítókúráját, melynek során az asszony csak zöldségeket, gyümölcs smoothie-t és mindenféle vegetáriánus ezt-azt fogyasztott. Megtetszett neki a dolog.

old3

No, azért nem valami ehhez hasonlót fontolgat a cikk szerzője, aki, mint elmondja, nem az a mindent vagy semmit típus. Túl sok dolgot szeret ahhoz, hogy csak úgy lemondjon róluk, de ennek ellenére egy-két szabályt kitűzött, melyeket betarthatónak ítél. Íme a betartandó szabályok:

Kevesebb kenyér: Bár a finomított liszt nagy mumus, azért a pizzáról nem érdemes lemondani, és az is bolond, aki Párizsban nem croissant-ot és baguettet reggelizik. De a többi kenyérféleséget érdemes lecserélni rozsos vagy teljes kiőrlésű fajtákra.

Több egészséges köret: például zöldséges quinoa, vagy kuszkusz. Egészségesebb, mint a krumpli, és egészen ehető.

Kevesebb alkohol: Nem kell hozzá alkoholistának lenni, hogy úgy érezzük, megérdemlünk egy pohár valamit egy fárasztó munkanap végén, stresszoldónak. De annyit be lehet vezetni, hogy mondjuk heti két este alkohol nélkül múljon el.

Kávé: A napi két kávét le kell cserélni napi egyre. Na jó, kivéve, ha mondjuk Olaszországba utazik az ember.

Kevesebb hús: nem kell lemondani a húsról ahhoz, hogy kevesebb húst egyen valaki, csak a kényszerhúsokról. Ilyen például a hamburger, vagy a gyorséttermekben kapható, amúgy sem túl jó külsejű fasírtgolyó. Érdemes a hús-kvótát minőségi, hentesnél vásárolt húsokra tartalékolni, amiket a módját megadva ehet meg az ember.

Ami tetszik benne:

Szerintem a férfiak nevében is beszélhetek, de az, hogy nem nehéz betartani, nem jár sok lemondással, és főzni sem kell hozzá tudni.

Ami nem:

Kezdetnek jó, de látványos eredményeket nem lehet elérni vele. Ráadásul szinte bármilyen kilengés megindokolható, szóval nagy a valószínűsége, hogy két hét után a fogadalomtevő már emlékezni sem fog rá.

Jump Start Diet

Egy tökéletesen kidolgozott és személyre szabható, ráadásul ingyenes program található a Self Magazin honlapján. Elegendő regisztrálni és megadni egy csomó adatot, mint például súly, magasság, az elérni vágyott testsúly, stb. és máris beléphetünk a programba.
Ott rendelkezésünkre áll egy 16 perces fitness edzés videón, receptek, mindegyikhez megadva a pontos kalóriatartalom, napi email jelentés az előrehaladásunkról, személyre szabott, kitölthető haladási napló, kinyomtatható bevásárlólisták és még egy sereg más profi eszköz.

old4

A receptek 5 csoportra vannak osztva: reggeli (390 kcal), ebéd (425 kcal), vacsora (500 kcal), uzsonna (150 kcal), és finomság (150 kcal). A finomság palettáról olyasmit is ki lehet választani, mint például egy pohár vodka-feketeribizli koktél. Csak be kell írni a tervezőbe az aznapra tervezett ételeket, az pedig kiszámolja mennyi fér bele.

Ami tetszik benne:

A rengeteg apróság és okos szoftver-kiegészítés, amire a készítők odafigyeltek. A rövid és gyors edzésprogram, a finom receptek. És az, hogy az egész egy nagy játék.

Ami nem:

Pontosan ugyanez. Eljátszadoztam vele egy háromnegyed órát, nézegettem a recepteket, táblázatokat, lehetőségeket. De még ha valaki már gyakorlott is, napi fél órába csupán az beletelik, amíg az összes aznapi eredmény és elfogyasztott étel adminisztrációját elvégzi. És akkor még nem ettünk semmit és nem is vásároltunk. Szóval jó játék, de élesben rettenetesen időrabló.

Ellenfogadalom (Antiresolution)

Az ellenfogadalom nevű ötletes program a MeYouHealth nevű, egészségprogramok fejlesztésével foglalkozó cég érdeme. Az újévi fogadalmak legtöbbször kudarcba fulladnak, amitől csak még kutyábbul érzi magát az ember. Az antiresolution oldalra kattintva viszont megnézhetjük a leggyakoribb fogadalmakat, kiválaszthatjuk azt, amit tervezgettünk, és a program rövid, egyszerű, de betartható részekre bontja. Nézzük például, hogy hogyan segít azoknak, akik a dohányzásról akarnak leszokni. A választható apró feladatok egyike, hogy napi egy (vagy 2, vagy 3) szál cigit valami mással helyettesítenek, például cukorkával, rágóval, nyers sárgarépacsíkkal. Ez könnyen betartható, és a sikerélmény újabb, nagyobb tervek megvalósításához ad erőt és önbizalmat.

old5

Ami tetszik benne:

Valószínűleg működik, hiszen éppen a megvalósíthatóság a kulcsfogalom. A meglepő és szokatlan grafika, az egyszerűség.

Ami nem:

Tulajdonképpen – bár tudom, hogy ezzel éppen abba a csapdába futok bele, amitől óva intenek - az, hogy egy egy apró lépésből nem lesz látványos eredmény. Márpedig az újévi fogadalmakat általában éppen azért teszi valaki, hogy ilyesmiket érjen el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra