no

10 szuper egészségügyi alkalmazás okostelefonra

Tudták, hogy az okostelefont szúnyogriasztásra is lehet használni? Mégpedig nemcsak úgy, ha hozzávágjuk a bosszantó vérszívóhoz. Az Anti Mosquito mellett kilenc másik nélkülözhetetlen egészségügyi alkalmazást mutat be applikációs sorozatunk legújabb része

Egyre gyakrabban vállalkozunk öngyógyításra, keresünk rá felmerülő tüneteinkre, gyógyszerekre, és gyógymódokra az interneten. Ez önmagában nem baj, amíg nem kezdjük magunkat magunkat doktornak képzelni.

Ma már nemcsak a számítógép előtt ülve kutathatunk, hanem akár a telefonunk segítségével is, hiszen az Andorid market és az Appstore is rengeteg egészségügyi alkalmazást kínál. Ezek közül elsősorban az általánosabbakat gyűjtöttük össze, de a lehetőségek száma végtelen, akit érdekel a téma, annak érdemes kalandoznia a „piactereken”. A szabály ugyanaz, mint sorozatunk első részében volt, ezúttal is csak az ingyenes alkalmazásokat vizsgáltuk. Mivel ez alkalommal is több ezer applikációból válogathattunk, most is a felhasználói véleményekre támaszkodtunk, és csak azokat próbáltuk ki, amelyek nagyon jó értékeléseket kaptak. Bár a magyar programok mintha többen lennének egészségügy, mint fittness témában, összességében a választék ezúttal is elég szegényes volt.

LIVESTRONG MyQuit Coach – Dare to quit smoking

iPad/iPhone (angol)

livestrong100

Sajnos néhányan dohányzunk itt az irodában, ezért a dohányzásról leszoktató segédapplikációk közül különösen sokat kipróbáltunk – és szinte azonnal ki is töröltük őket. Általánosságban használhatatlanok és feleslegesek, tele reklámmal.  Aztán rátaláltunk a Livestrong (Lance Armstrong biciklista alapítványa) alkalmazására. Viszonylag időigényes a regisztráció, mivel minden adatunk bepötyörészése után még a honlapon is végig kell csinálni ugyanezt befejezésként. Azonban, ha ezen túlvergődünk, egy dizájnos és abszolút jól használható társat kapunk a cigi letételéhez. Statisztikát vezet dohányzási szokásainkról – ehhez persze folyamatosan be kell vinnünk az adatokat – ezek alapján viszont díjakat kaphatunk, aszerint, hogy hogyan viselkedtünk, azaz meddig nem gyújtottunk rá. Összességében jópofa és motiváló alkalmazás. A LIVESTRONG egyéb izgalmas alkalmazásokat is kínál az egészség jegyében, érdemes rákeresni.

livestrong

Vision Test

iPhone/iPad/Android (angol)

vision100

Telefonra és tabletre is letölthető alkalmazás. Könnyedén ellenőrizhetjük látásunk élességét, van színvakság teszt és egyéb lehetőségek. Igaz, aki már volt látásvizsgálaton, az tudja, hogy egy ilyen alkalmazás nem helyettesíti a valódi eljárást, de egy próbát ennek ellenére megér. Ezen kívül hasznos tippeket kaphatunk arról, hogyan óvjuk meg szemünk egészségét. Jó ötlet az optikuskereső szolgáltatás is, de ez sajnos hazánkban nem működik.

vision

FirstAid – Health Team

Android (angol)

first100

Ezt az alkalmazást kifejezetten hasznosnak találtuk. Vészhelyzetben pontosan és összeszedetten írja le mi a teendő. Ráadásul rengeteg tippet, és egy előre programozható segélyhívót is kapunk. A megfelelő használathoz azonban két tulajdonság nagyon fontos: tudjuk megőrizni a hidegvérünket éles helyzetben, és beszéljünk nagyon jól angolul. Sajnos ez az applikáció csak az Android market felhasználói számára elérhető. Azért az iPhone-osok se csüggedjenek, ugyanis az Appstore-ban is találtunk jópár hasonló alkalmazást, sőt végre egy magyar nyelvűt is (Elsősegély), de mivel ez nem volt ingyenes alkalmazás, nem került fel a listára.

first

Medscape

iPhone/Ipod Touch/iPad/Android (angol)

medscape100

Na ez végre egy olyan alkalmazás, amit 5 perc használat után sem törlünk ki, mert ráuntunk. Mind otthoni használatra, mind az egészségügyben dolgozóknak hasznos lehet az ingyen letölthető, több mint 4000 orvosi cikk hozzáférhetősége miatt. A legtöbb ismert betegség főbb tudnivalói és tünetei könnyen kereshetőek. Külön plusz, hogy ellenőrizhetjük különböző hatóanyagú gyógyszerek együtt kiváltott reakcióját. (Ez akkor hasznos, ha egyszerre több típusú gyógyszert is szedni akarunk.) Mini háziorvos az okostelefonon, vagy tableten. Ne felejtsük el azonban, hogy ez nem váltja ki a rendes orvosi ellenőrzést. Hipochonder olvasóinknak pedig mértéktartó használatot ajánlunk, mivel a tünetek sokszínűsége miatt egy szimpla megfázást is könnyedén végzetes kimenetelű fertőzéssé növeszthetnek – gondolatban.

medscape

Dosecast

iPhone/iPad/iPod (angol)

dose200

„Már bevettem. Vagy mégsem…?” Azoknak, akiknek mindennap kell szedniük valamilyen gyógyszert, nagyon hasznos kis találmány, ugyanis viszonylag könnyű programozás után emlékeztet bennünket a napi adag bevételére. Egyébként, tél lévén, azoknak is jól jöhet, akik hajlamosak elfelejtkezni a mindennapi vitaminadagjukról.

dose

Asian Sleep HD

iPhone/iPad (angol)

asian100

Az álmatlanság sok ember életét keseríti meg átmenetileg, olykor hosszabb távon is. Kellemetlen érzés, feszültté tesz és akár szervi megbetegedéseket is okozhat. Na, erre nyújtanak megoldást azok az alkalmazások, melyek különböző hangeffektusokat, nyugtató zenét játszanak, hogy nyugodt, mély álomba merülhessünk. Azért ezt az alkalmazást választottuk, mert ez rendelkezett a legigényesebb grafikával, másrészt itt találtuk a legtöbb ingyenesen elérhető tartalmat. Egyébként nem kizárólag az alvásban segít, a napi teendők közben is kellemesebben érezhetjük magunkat a madarak csivitelését hallgatva.

asian

Anti Mosquitoes

iPhone/Ipad/Android (angol)

antimos100

Bár a szúnyogok az európai országokban inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, mindenféleképpen nagy stressztől óvhatjuk meg magunkat, ha nem azok csapkodásával kell töltenünk a fél napot. Kisgyerekesek esetében pedig külön öröm, hogy a baba sem lesz nyűgös a mindig viszkető csípésektől. Az alkalmazás úgy működik, hogy az eszköz 15, vagy 20 kHz-es rezgéseket bocsát ki magából, amit az emberi fül nem érzékel, de a nőstény vérszívókat elvileg zavarja. Érdemben nem tudtuk kipróbálni az alkalmazást mivel tél van, de nagyon reméljük, hogy beválik. Az ötlet már önmagában zseniális.

antimos

Laborlelet Kisokos

Android (magyar)

labor100

Két igazán hasznos alkalmazásra leltünk rá, ráadásul mindkettő magyar fejlesztés. Biztos sokan érezték már magukat kissé elveszve egy frissen elkészült laborleleti eredménnyel a kezükben. Ha nem túl segítőkész kezelőorvossal áldott meg minket a sors, akkor pedig szinte képtelenség ésszerűen értelmezni az adatokat. Ezt hidalja át a Laborlelet Kisokos. Persze a diagnózis felállítása nem a mi feladatunk, de jó érzés kicsit jobban megérteni az ijesztően hangzó latin szavak jelentését, anélkül, hogy a fél napot a google előtt töltenénk.

labor

S.O.S Help

Android (magyar)

sosh100

Az S.O.S Help egy másik, pofonegyszerűen használható segélyhívó program. Öt különböző elérhetőséget adhatunk meg, melyekre vészhelyzetben automatikusan jelzést küld a telefonunk. A vészgombot pedig egy nagyméretű vöröskereszt-ikon jelképezi. Külön jó, hogy az okostelefonunk GPS adatokat sugároz, így tartózkodási helyünk pontosan bemérhető. Bár hasznos találmány, reméljük senki nem szorul majd a használatára.

sosh

WomanLog

iPhone/iPad/Android (magyar)

woman100

Örülünk, mert végre találtunk egy jól kezelhető magyar nyelvű alkalmazást. Nők számára készült, a mensturációs ciklus vezetésére szolgál. Ezen kívül beírhatjuk aktuális testhőmérsékletünket és testsúlyunkat is, melyek változásait így később különböző grafikonokon követhetjük vissza. A tablettaszedés és a szexuális együttlétek is napra pontosan feljegyezhetők, ez a nőgyógyászati vizsgálaton jöhet jól, míg azok, akik babát terveznek, előre kiszámíthatják a peteérés időpontját. Ha nem ragaszkodunk a bugyirózsaszín kezelőfelülethez, van módunk személyre szabni a hátteret. Nem foglal sok helyet, nem vesz el sok időt a használata, de segít kiigazodni a mindennapokban. Szeretjük.

woman
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra