Tudjuk, mi lesz 2012-ben

2012-t a nyugati ember egyfajta egységcsomagban kapja, amiben van minden, tehát mindenki megtalálhatja azt, amibe bele tud pistulni. Mint megtudtuk, az emberiség kollektív tudattalanjában benne van a világvége iránti igény. Hétfőn a Werk nyíltnapján meghallgattuk a tutit.

A világvége mindig is trendi dolog volt – mindenki tele van aggályokkal, kétségekkel, és ez egy komplex tudatállapotot teremt bennünk. Esetleg már túl is lennénk a világvégén? A természettudós tudja, hogy kb. 5 milliárd év múlva vége lesz a dalnak, de ha az összeesküvés-elmélet szakértőit kérdeznénk meg a világvége időpontjáról, hamar paranoiássá válnánk. Nem az a fontos, ami kívül van, hanem, ami belül – a bennünk lévő világvége mindennek a kulcsa.

Réz András mellett Bali Edina Zsanna, transzperszonális pszichológus, és Gánti Bence, buddhista pszichológus boncolgatta ezt a haláli témát.

Világvégeverziók

1. Tudományos világvége: amely szerint 5 milliárd év múlva következik be a vég.

2. Félig tudományos, félig jóslatos: amikor a civilizációnk összeomlik, és ez vezet a véghez. Ez a metódus annak következménye lesz, hogy az emberiség nem támogatja a fenntartható fejlődést és a Római Klub megállapításait. Ugyanis, ha ugyanilyen tempóban fejlődik az emberiség, akkor kiszámítható a vég.

3. Klímapánik: az utóbbi években erősödött fel - a felmelegedés következtében a Föld hamarosan lakhatatlanná válik.

4. Baleset-elmélet: a Föld meteorral, kisbolygóval, aszteroidával ütközik.

5. Összeesküvés-elmélet: fogy az olaj, fogy a víz, fogy a gáz. A milliárdosok egy titkos csoportjának érdeke, hogy eltüntesse az emberiség zömét. Ezt úgy kívánják elérni, hogy tönkreteszik a bolygót. Ugyanis létezik már vízzel menő autó és örökmozgó is, csak nem engedik forgalomba hozni.

6. Transzmitológiai világvég: minden vallásban benne van a világ egyfajta kezdete és vége. A Bibliában is van róla szó, mint ahogy a hindu szentiratokban is.

7. Jövendölések: 2012, vészes bolygóállások, Nostradamus értelmezgetése. Ezek elsősorban piaci jelenségek: vedd meg a könyvet, nézd meg a filmet, vásárold meg a túlélőkészleted még ma.

Mekkora lehet a világvége?

Ha összeomlik a nyugati civilizáció, ha összeomlik az EU-zóna, a tőzsde és a demokrácia, az már világvége? Ha nem a világnak, hanem csak egy korszaknak lesz vége, az csak 50%-os világvége? Gánti Bence elmondta, hogy mindig van egy aktuális dátum, amire az ember kivetítheti a világvégét: „Ugye, 2000-re már nem lehet vetíteni, ám 2012-re már 50 éve készülünk. Én már több világvégét megéltem, szerencsére eseménytelenül, így lassan kezdek belelazulni a témába. Sokat foglalkoztam vele és arra jöttem rá, hogy a nyugati ember egyfajta egységcsomagban kapja ezt a 2012-dolgot, amiben benne van a maja kultúra, a Nibiru bolygó, a póluscsere, különböző bolygóállások összevissza, tömörítve. Mert kik a maják? Guatemalában jelenleg 8 millió maja él, az elnökük egy öltönyös maja ember. Ők a titokzatos ősi maják leszármazottai.”

2012 körül 50 év csúszás van

Már a maják is megelégelték az őket körüllengő baljós híreket, ezért egy maja sámán már évek óta turnézik a világ körül, hogy elmagyarázza, mi is ez a 2012. A sámán minden alkalommal elmondja, hogy 2012 körül 50 év lötyögés van – tudniillik csak egy darab olyan követ találtak, ami 2012-t hozta ki, a többi kő egész más dátumot: „Nem lesz olyan világvége, hogy egyszer csak lekapcsolják a villanyt” – folytatja Gánti Bence.

„A maja naptár ciklikus, tehát körbejár, így most annyi van, hogy egy nagyobb ciklus véget ér. Amit most 2012-csomagként kapunk az egy new age-es felütésű torz termék. Ez az egész egy csomag. A változás kulturális és pszichológiai felemelkedés lehet. A kimenetele viszont a maják szerint is nyitott.”

2012 után is lesz más deadline

Nem lehet, hogy nekünk embereknek van szükségünk a világvégére? Ami egy fix dátum, lehet félni tőle és letakarít mindent? Új szabályok, új rend lesz – ha lesz. Az emberiség kollektív tudattalanjában benne van a világvége iránti igény, még azok fejében is, akik tagadják, csak az ő verziójuk piros lámpa előtt áll. Ahányan vagyunk, annyiféle világvége hiedelem van. A világvége legalább annyira belső, mint külső – ehhez pedig kell egy dátum, amire vetíteni lehet. „Ha véletlenül túléljük 2012-t, állítom, hogy találni fognak egy másik dátumot, talán 2029-et, amikor is jön az Apofisz és ütközünk vele” – meséli Gánti Bence. „Azt javaslom, akár féltek, akár nem, hogy legalább érezzétek jól magatokat és csinálja mindenki azt, amit szeret, ne pörgesse magát világvégéken.”

Kellenek a világvégék

Bali Edina Zsanna, transzperszonális pszichológus szerint vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy semmi értelme cselekedni, úgyis vége lesz a világnak, valaki viszont úgy gondolkodik, hogy nem lesz világvége, valaki pedig úgy véli, hogy világvége helyett pusztán egy újabb lehetőséget kap majd az emberiség, melynek során felemelkedhet. Utóbbi kapcsán felülvizsgálhatjuk dolgainka.

„Én a felemelkedés híve vagyok. Ez az egész világvége-dolog tükröt tart elénk, és ennek függvényében mindig szükség van világvégékre.” Pszichológiailag pozitív hatása van a világvégéknek, hiszen egy kikötött jóslat sürgetőleg hat az emberre és arra sarkalja őket, hogy gondolkodjanak és cselekedjenek. Ha úgy fogjuk fel őket, mint ébresztő jóslatokat, akkor még hasznosak is.

Ha a világnak vége, mi azért túléljük?

Indiában például nincs 2012-kultusz. Burmában senki sem tud róla, pedig félmillió szerzetesük van. Ők a yugákban hisznek, tulajdonképpen csak euro-amerika kétezertizenkettőzik. Ezt részben a kulturális relativitásnak köszönhetjük: hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi kultúránk a fix, a többi csak körülötte van.

Nehéz bármit is jósolni, hiszen az emberiség gondolkodása folyamatosan változik: senki sem tudja, mit fog gondolni holnap reggel, milyennek fogja látni a világot. És ez nagyban is így működik. Nem úszhatjuk meg az egyéni felelősséget, hiszen benne vagyunk az egészben. Ha úgy állunk hozzá, hogy olyan mindegy, úgyis világvége lesz, azzal csak stagnálunk. Hajlamosak vagyunk magunk és a világ közé választóvonalat húzni, mintha az egy tőlünk független, teljesen külön dolog lenne, ami nem minket, hanem csak másokat tartalmaz - pedig mi vagyunk a világ. Ha a világvége globális lesz, akkor nem lesz kivétel: mindenki takarodik.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek