4 jel, amiből kiderül, hiteles-e a jógaoktatód

Egy jó jógaoktató vegetáriánus, nem fogyaszt alkoholt, kiválóan csinálja az ászanákat, ismeri a keleti kultúrákat, és jól tud tanítani. Ha mindez megvan, akkor már csak az maradt hátra, hogyha vége az órának, azt érezd, mindenedet átmozgatta a jóga, és jólesően kimerültél.

Mivel a jóga divatba jött, a jógastúdiók is megszaporodtak. Ezért fontos tisztában lenni azzal, ha jógázni kezdünk, honnan ismerjük fel a kókler oktatót. A cikk létrejöttében szakértői segítőnk Kiss Zoltán volt, aki jógaoktató, és a mai napig igyekszik tovább képezni magát.

Első jel

„Elsőként a jóga elvei fontosak annak, aki tanítja. Egy jó jógaoktató vegetáriánus, nélkülöz mindenféle tudatmódosítót. Volt olyan, aki arról dicsekedett nekem, hogy ő is jógaoktató egy fitneszközpontban, és miközben erről magyarázott, ette a csirkés szendvicset. Szívesen megkérdeztem volna, hogy ért-e abból valamit, amit képvisel, de nem akartam megbántani.” A szakma félhígulása Kiss szerint annak is köszönhető, hogy bárki számára elérhető – akinek van egy kis spórolt pénze - egy jógaoktatói bizonyítvány, hiszen a legtöbb tanfolyam nem emeli a színvonalat, hiszen nem magas a követelményrendszere. „Bár horror összeget kérnek el egy ilyen tanfolyamért, mégis annyi indul belőlük, hogy Dunát lehet rekeszteni velük.”

Második jel

„Egy hiteles jógaoktató magasabb szintet képvisel, mint a tanítványa, minden nap gyakorol, és folyamatosan képzi magát” - állítja Kiss.

Andor már találkozott olyan oktatóval, akitől nem tanult semmit, sőt. Be is számolt nekünk az élményéről. „Egy idősebb hölgy tartotta az órát, aki minden pillanatban arra figyelt, hogy ne erőltessük meg magunkat. Nagyon-nagyon kímélő órát tartott, amitől majdnem bealudtam. Csak nagyon rövid ideig kellett kitartani az ászanákat, és utána nagyon hosszú szüneteket kellett tartani, hogy kipihenjük magunkat. Persze nagyon kedves volt, hiszen óvónénis hanghordozással instruált mindenkit, de ez szintén álmosítóan hatott mindenkire.”

Harmadik jel

„Az a jó oktató, aki rendelkezik filozófiai tudással, tisztában van a jóga életmóddal, és a keleti kultúrákat is ismeri. Autentikus helyeken tapasztalta meg mindazt, amit elsajátított.”

Dóra is tapasztalta már meg ennek a teljes hiányát, amire készségesen visszaemlékezett a kedvünkért. ”Egyszer egy, állítólag Hatha-jóga alapokon nyugvó pro-aging jógaórán vettem részt, amelynek a lényege elméletileg az volt, hogy a különböző ászanák segítségével beindítjuk a szervezet salaktalanító folyamatait, ezáltal megelőzzük az öregedést. Eleve már ott elakadtam, hogy a teremben hűvös volt, aztán később sem sikerült felmelegednem, mert semmi olyan mozgást nem végeztünk, amihez az izomzatot meg kellett volna dolgoztatni. Úgy gondoltam, az izzadás és méregtelenítés úgy szeretik egymást, mint a hasuknál összenőtt sziámi ikrek, de azt oktató szerint a méregtelenítés izzadva és anélkül is beindul, ő pedig ennek örömére óra előtt el is szívott egy cigit.”

Mit kell érezned, ha jó minőségű órán vettél részt?

Egy jó jóga óra után az embernek el kell fáradni. Éreznie kell, hogy jól átmozgatták minden testrészét, úgy, mintha az egész teste kapott volna egy nagygenerál átmozgatást. Jólesően kimerülve, de mégis feltöltődve érzi magát az ember egy ilyen óra után.

Negyedik jel

Egy jó oktató tudjon tanítani. Legyen érzéke arra, hogy inspiráljon és segítsen másokat ezen az úton, és próbálja meg a tanítványait felemelni egy magasabb szintre a gyakorlatban. Egy jó jógaközpontban ezeket az oktatókat megtalálod. Egy kedves barátom és tanárom, akihez járok, szintén régóta oktat. Ő szép példája annak, hogy ki a hiteles képviselője a szakmának.

Korábban Bhakti szerzetesként élt, jártas a keleti kultúrákban, filozófiában, és hitelesen tanítja a jóga minden aspektusát, ezért persze sikeres is. Ez inspirálóan hat természetesen rám is”- mondta Kiss Zoltán, aki már találkozott olyan lányokkal is, akik bár elvégezték a jógaoktató tanfolyamot, pusztán 12 ászanát tudtak csak elsajátítani. „12 ászanával nem is lehet megtartani egy órát. A jóga nem falazás, amit meg lehet tanulni egy-két hónap alatt, és utána máris taníthatod. Kell egy komolyabb háttér, persze nem kell tökéletesnek lenni, mert ugye a jógában mindig van hova fejlődni, de amit tudsz, tudd jól, hogy jól add tovább.” Kiss szerint ezek az esetek jól példázzák, hogy néhány jógaközpont pusztán üzleti lehetőséget lát a jógában, ami viszont alapvetően nem fér össze a jóga szellemiségével.

Ha nem akarsz egy órára se lutrira bemenni, akkor íme néhány tanács, hogy ne fuss lukra. Egyszerűen meg lehet tudni, hogy hogyan él a jógaoktatód. Meg kell kérdezni tőle, mielőtt bemész az órájára, hogy milyen életvitelt ajánl. Ha már bevállaltad az óráját, nézd meg, az oktatód milyen minőségben csinálja az ászanákat, hogyan magyaráz, igazít ki embereket. Ha az utóbbi teljes hiányát tapasztalod, azonnal lécelj le. Egy hozzá nem értő is látja, hogy valaki magabiztosan, sok információt adva, minőségi órát tart-e. Ha papírról olvassa fel a relaxációs szöveget, menekülj!

Játssz velünk!

Most 4 alkalmas jógabérletet nyerhetsz a Ganapati Yogaklub jóvoltából. Ehhez nem kell mást tenned, mint leírnod, hogy milyen változásokat tapasztaltál a testeden, miután jógázni kezdtél! Az élményedet küldd el a divany@divany.hu-ra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra