Hogyan csesszük el a leghatékonyabban az időt az interneten?

Régen (még amikor minden jobb volt) a fórumozáson kívül nem nagyon volt olyan tevékenység, amivel akár órákat is könnyedén el tudtunk pazarolni. Ma már ez nincs így, számtalan oldal segít nekünk abban, hogy ne maradjon időnk semmire.

Fotó: Paul Walsh
Fotó: Paul Walsh

Wikipédia

Mindig csak egy valamit akarsz megnézni. Egy adatot, ami tényleg fontos. Sőt, még az is lehet, hogy a munkádhoz kell (de persze ez elég ritka). Egy születési évszám, egy lemez kiadásának időpontja, vagy az elágazó szénláncú aminosavak listája - akármi. Az tök hamar megvan, de nézd csak, milyen érdekes, pont abban az évben adták ki azt a filmet, amit úgy szeretsz, annak a filmnek a főszereplőjével kapcsolatban már úgyis régen meg akartál nézni valamit, meg volt az a másik szám, amit ő énekel, annak mi is volt a címe? És máris hatvan megnyitott tabnál tartasz, ami még nem lenne baj, de a hatvanadik már nem a wikipédián nyílik, hanem a YouTube-on.

YouTube

Mert azt a számot, amiről pont most olvastál, meg kellene hallgatni, és a YouTube-on tuti fent van, azon lassan minden fent van, még az is, amit néha a buta lemeztársaságok meg stúdiók leszednek. Szóval megvan a szám, és még vagy másik hatvan változata, különböző előadóktól, és mindegyik pontosan ugyanolyan érdekes, úgyhogy meg kell hallgatni mindet, egészen addig, amíg a kapcsolódó videók között fel nem tűnik véletlenül valami más, mondjuk egy dohányzó macska, vagy egy fantasztikusan vicces részlet a Hivatalból vagy a Dokikból, és mivel a YouTube-on minden van, beleértve a sorozatepizódokat is, gond nélkül beszippanthat minket a fekete lyuk.

Facebook

Amióta a magyar felhasználók is átvándoroltak a bookra, és a kollektíva elérte a kritikus tömeget, elég könnyen lehet komoly órákat elpazarolni. Nem is elsősorban a játékokról van szó, bár persze a répatermesztés is időigényes. A legneccesebb, amikor tulajdonképpen nem tudunk elszámolni az időnkkel. Ez egyébként általában hírszerző tevékenység után szokott történni, tehát amikor a különböző ismerőseinket kezdjük káderezni, akik a rosszul kezelt privacy beállításoknak köszönhetően az egész életüket kitették az internetre, vagy az exeket, akiket fel kéne hívni, de csak akkor, ha éppen nincs partnerük.

Amazon

Kirakatokat nézegetni a legtöbb ember imád, és az Amazonnak köszönhetően ehhez most már nem kellenek kirakatok sem. Ha venni éppen nem tudunk semmit, mert le vagyunk égve, akkor is remekül el lehet szörfözgetni a különböző létfontosságú termékek között, amire mindenképpen szükségünk lesz, ha végre elkezdünk rendesen túrázni (most egyébként is akciósak a sátrak). Ha meg van pénzünk, akkor pláne.

Öndiagnózis

Van az a pattanás a válladon, ami nem akar elmúlni, vagy két napja fáj a hasad, és nincs kedved elmenni orvoshoz, viszont azért jó lenne tudni, hogy mi az. Persze az internet szerint általában valamilyen rák vagy AIDS, a vége legalábbis minden diagnoszta túrának ez, de addig is megtudhatunk rengeteg érdekes dolgot a különböző orvosi adatbázisokból, hogy ha például a fájdalom lüktetne, akkor mi lenne a kórkép, vagy ha nem piros lenne a pattanás, hanem fekete, akkor milyen kevés időnk lenne már hátra.

Szerencsére a rák meg az AIDS jóval lassabb, úgyhogy még van időnk elmenni dokihoz. Akik egyébként imádják, ha a Google függő öndiagnoszták fárasztják őket, úgyhogy mindenképpen közöljük velük, ha valami érdekességet találunk, vagy nem értünk egyet az ő diagnózisukkal (ne).

Pornó

A YouTube-on minden van, kivéve a pornót. A pornó csak másik hatmillió videólejátszós oldalon található meg ingyen. Azt pedig mindenki beláthatja, hogy hatmillió oldalon milyen könnyen el lehet tévedni. Ezt ne is ragozzuk tovább, mert a cikk elején nem volt tizennyolcas karika.

A Gawker nyomán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek