Katolikus esküvő: hanyagold a mély dekoltázst és a vörös ruhát!

Új, esküvői illemtanról szóló sorozatunkban végigmegyünk a különböző vallású esküvőkön, elmondjuk hogyan zajlik a szertartás, és vendégként mit illik, és mi nem, hogy ne legyél zavarban, ha meghívást kapsz egy ilyen esküvőre. Az első részben a katolikus esküvővel és az ahhoz kapcsolódó etikettel foglalkozunk.

Az esküvői szezonban számos meghívás érkezik ilyen-olyan vallású esküvőkre, ahol nemcsak a párnak, de a vendégeknek is illik tudni az alapvető etikettet. Vallástól függetlenül minden esküvőre igaz, hogy az a nap csak és kizárólag a párról kell, hogy szóljon, és semmiképp sem rólunk, így kerülni kell minden feltűnést, jelenetet, érzelmi kitörést, még a megjelenésünkkel sem szabad magunkra vonnunk a figyelmet.

Bár katolikus esküvőből van a legtöbb, sokan zavarba jönnek attól, hogyan kell a templomban viselkedni a szertartás alatt, vagy mikor jön el az ideje a nászajándékok átadásának.

Az első a polgári szertartás

A katolikus templomi esküvői ceremóniát is megelőzi a polgári szertartás, ami lehet az esküvő napján, vagy jóval korábbi időpontban is. A polgári szertartást sok pár egészen szűk körben, míg mások az egész násznép bevonásával szeretnék ünnepelni, ez mindig az adott jegyespár döntése. Gyakran előfordul az is, hogy a távolabbi ismerősök csak a polgári szertartásra kapnak meghívást, vagy csak a templomira, ám a lagzira már nem, ezek a meghívóban mindig világosan le vannak írva.

Fotó: Jesus Gorriti
Fotó: Jesus Gorriti

A katolikus párok esetében a hangsúly mindig a templomi esküvőn van, mert ott zajlik az Isten színe előtti házasságkötés, így ennek jóval nagyobb a jelentősége is. Akármelyik szertartásra is kapsz meghívót, illik megjelenni, és ha esetleg a lakodalomra, vagy a templomi szertartásra nem vagy hivatalos, a nemtetszésed mindenképp tartsd meg magadnak. Az esküvő, az esketés, a fogadás, a vacsora nem kötetlen program, a kezdési időket pontosan be kell tartani.

Szertartás: személyre szóló üzenetek

A katolikus esketési szertartás ünnepélyes, zenével kísért bevonulással kezdődik, majd a hívek üdvözlésével és a könyörgéssel folytatódik. Ezután a pap felolvas az egybegyűlteknek. A római katolikus esküvő során a jegyesek a pap és két tanú előtt nyilvánítják ki házassági szándékukat, hűséget fogadnak egymásnak, és ígérik, hogy leendő gyermekeiket az egyház hite szerint nevelik.

A katolikus esküvők különlegessége, hogy a két fél egymásnak szolgáltatja ki a szentséget, és megnyílik a házasság szentségének kegyelme a számukra. A szertartás alatt az eskető pap a jegyespárhoz kérdéseket intéz, majd ezt követően a pár esküvel erősíti meg ígéretét. A pap ezután megáldja a gyűrűket, amelyeket a férj és a feleség a szeretet és a hűség jeléül egymás ujjára húz. A gyűrűhúzást követően a pap és a násznép könyörgéssel kérik Istent, hogy szentelje meg és halmozza el áldásával az új házastársakat, majd a pap nászáldást kér a párra. A záró akkordként a pap vezeti ki az ifjú házasokat a templomból.

A szertartás menete mindig hasonló, de mégsem ugyanúgy zajlik le. A pap személyre szóló szavakat is intéz a párnak, de énekek vagy imák is következhetnek. Előfordulhat az is, hogy az esküvői szertartás egy szentmise keretében zajlik, ilyenkor az áldozás is történik, de olyan is van, hogy a pár a szimpla esketési szertartáson belül is szeretne áldozni, ami szintén módosítja a rendet.

Szeretet = türelem, takarékosság

„Jézus legfőbb parancsa úgy hangzik, „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből, és felebarátodat, mint önmagadat". Persze ehhez fontos tudnunk, mit is jelent a valódi szeretet. A szeretet nemcsak azt jelenti, hogy érzelmileg kötődöm valakihez, szeretet például a türelem, a takarékosság, az udvariasság, vagy egyszerűen csak az áldozathozatal, és még sok olyan lelki tulajdonság, amely nekünk – a mai világ emberének – sokszor hiányosságunk. Mindent szeretetből tenni, ez a legfontosabb." -mondta Binder Anita MA diplomás, okleveles, római katolikus hittanár a Világvallások sorozatunkban, amelyikben a kereszténységgel is foglalkoztunk. Részletek itt.

Templomi etikett: keresztet vetni mindenképp illik

A templom bejáratánál található a szenteltvíztartó, ebbe illik az ujjaid végét belemártani, és keresztet vetni, még akkor is, ha nem vagy vallásos, mert ezzel a gesztussal a tiszteleted fejezed ki. Igyekezz minél gyorsabban helyet keresni, attól függően, hogy mennyire állsz közel a párhoz - az első sorokban mindig a családtagok ülnek. A szertartás előtt és alatt is illik teljes csendben lenni. Ha kisgyerekkel érkeznél, és hangoskodni kezdene, akkor inkább menjetek ki, ne zavarjátok a szertartást.

Minden ceremóniának megvan a maga menete a vendégek számára is: a megfelelő pillanatban keresztet kell vetni, le kell térdelni, állva kell imádkozni, az imádságokat pedig időnként a zsoltárok éneklése váltja fel. Ha nem vagy katolikus, akkor is igyekezz nyomon követni, mi történik. Miután a fiatal pár kimondta a boldogító igent, és véget ért a szentmise, ne rohanj ki azonnal a templomból.

Rizs és konfetti

Fotó: Jose Maria Cuellar
Fotó: Jose Maria Cuellar

Amikor a násznép és a pár kilép a templomból, szokás rizst, virágszirmot vagy konfettit szórni a házasokra, majd általában a gratulációk fogadása és fotózás következik. A szertartást követő ebéd, vagy vacsora már jóval kötetlenebb és sokszor vallástól teljesen független. A lagzin már az általános etikett szabályokat illik betartani.

A lagzi: az ültetési rend alapvető

Természetesen semmilyen program nem kötelező, de ha már elmentél az esküvőre, tiszteld meg a párt azzal, hogy jól érzed magad, vagy legalábbis tegyél úgy.

Az étteremben a vendégeket általában ültetési renddel várják. A rendet nem illik felrúgni, akkor sem, ha valamiért nem vagy elégedett a helyeddel, később úgyis helyet tud cserélni, aki akar. Az esküvői asztalnál az ifjú pár ül a főhelyen, amelyet asztali dísz is jelez. Közvetlen a menyasszony mellett a szülei, férje mellett pedig az ő szülei foglalnak helyet. Utánuk ülnek a rokonok, majd a barátok és a távolabbi ismerősök.

A tószton nem illik vicceskedni

Miután mindenki leült, következnek a tósztok. A mennyasszony édesapja mondja az elsőt, majd a vőlegény tanúja a következőt. Ezután van lehetőség a többieknek is szólni néhány szót. Nagyon fontos, hogy a tósztokon nem illik a házasság intézményét sértő vicceket puffogtatni. Az esküvői torta behozatala, felvágása szintén külön esemény, ezt akkor is illik megvárni, ha korábban szeretnénk távozni.

Fotó: Juan Antonio Capo
Fotó: Juan Antonio Capo

Az ebédet, vacsorát (fogadást) követő táncos mulatság az ifjú pár nyitótáncával kezdődik, majd a második a menyasszony édesapjáé, miközben az ifjú férj az anyósát kéri fel, ezután csatlakozhat a többi vendég is.

Hazánkban szokás a menyasszonytánc, amire általában éjfél után kerül sor, szokás szerint a vőfély gyűjti a bankjegyeket. A táncot sokszor játékokkal szakítják meg, lehetőség szerint ezekben is érdemes részt venni, ahelyett, hogy a sarokban duzzognál valamiért. Ha valamilyen előadást tervezel, azaz énekelnél, verset mondanál, vagy valamilyen extra ajándékkal kedveskednél a párnak, azt mindenképp beszéld meg előre legalább a vőféllyel, hogy be tudja tervezni a programba.

Nászajándék: ez mindig fejtörést okoz

A nászajándék mindig komoly fejtörést okoz a násznépnek, így egyre elterjedtebb, hogy a pár előre jelzi az igényeit. Ha kapunk nászajándéklistát, akkor egyezkedni kell, hogy ki mit vesz, ez általában komoly bonyodalmakat szül, viszont megelőzhető, hogy a pár két ugyanolyan ajándékot kapjon.

Ha nincs lista, akkor mindenképpen érdemes a párral jó előre megbeszélni, hogy mire vágynak. Ha saját kézzel készített ajándékkal kedveskedsz, nagyot nem tévedhetsz. Mindig nagy sikert arat, ha valamilyen fotósorozattal, vagy emlékkel leped meg a párt.

Jobb személyesen átadni

A nászajándékokat átadhatjuk személyesen, vagy letehetjük egy erre kijelölt asztalra is. A személyes átadás mindig meghittebb, erre vacsora előtt vagy után kerülhet sor, de általában csak a kisebb esküvőkön működik jól. A nagyobb esküvőkön inkább a kijelölt asztal a jellemző, mert komoly felfordulást tud okozni, mikor mindenki egyszerre rohanja le a párt. Jó megoldás lehet az is, ha már az esküvő előtt, egy személyes látogatás során adod át az ajándékot.

Ha a pár pénzt kér, akkor is több variáció van az átadásra. Átadhatjuk díszes borítékban, ilyenkor illik néhány személyes sort hozzá tűzni, vagy ha van kihelyezett doboz, bedobhatod abba is. Át lehet adni a menyasszonytánc alatt is, ebben az esetben viszont valami aprósággal mindenképpen illik még kedveskedni a párnak. Az, hogy mekkora összeget kell adni, mindenkinek a saját belátására és anyagi lehetőségeire van bízva, de tízezer forintnál kisebb címletű pénzt nem illik adni.

Mit viselj? Feketét, fehéret, pirosat ne!

A legáltalánosabb és legismertebb szabály, hogy ne viselj fehéret (lehetőleg tört fehéret sem), mert ez a menyasszony kiváltsága. A fekete színt az általános negatív jelentése miatt érdemes kerülni, a pirosat pedig azért, mert a menyecskeruha színe várhatólag piros lesz.

Fotó: Lan Bui
Fotó: Lan Bui

Olyan elegáns, lehetőleg pasztell színű alkalmi viseletet válassz, amiben nem vagy feltűnő, kerülni kell tehát a nagyon élénk színeket, a csillogó ékszereket, és minden olyan túlzást, amivel felhívod magadra a figyelmet. A templomba nem illik fedetlen vállal, vagy mély dekoltázzsal belépni, így jó ha van nálad legalább egy kendő, amit a válladra teríthetsz. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az esküvő mennyire lesz elegáns, szabad téren, vagy beltérben zajlik-e, ha van valamilyen speciális tematika, akkor pedig illik ahhoz alkalmazkodni.

Ha párban érkeztek, akkor valamilyen szinten illik összehangolnotok az öltözéketeket. Nem kell emiatt mindkettőtöknek komplett új ruhát venni, de legyen egy közös szín, vagy motívum, ami megegyezik. Jó és pénztárcakímélő megoldás, ha a párod a ruháddal harmonizáló színű inget vagy nyakkendőt választ.

Oszd meg másokkal is!
Mustra