ÉLETMÓD

Még mindig a nő a legnagyobb rejtély

2010. augusztus 19., csütörtök 08:07

A nőkről kering a legtöbb félreértés – tudtuk meg egy esélyegyenlőségi társasjáték tesztjén, ahol voltak más meglepetések is, például a munkavállaló hajléktalanok, vagy a férfiak egészségi állapotának adatai. Erős játékosok közé kerültünk, ennek ellenére a B csapatban megnyertük a főnyereményt: a piros szív alakú stresszlabdát.

Ha létezne szociális önbizalom, az enyém biztos erősödött volna azon a délutánon, amikor a Gödör teraszán a B csapatban megnyertem egy speciális esélyegyenlőségi fejlesztő társasjátékot, és vele együtt a fődíjat, egy piros, szív alakú stresszlabdát. A Budapest Esély nonprofit szervezet táblás társasjátékot fejlesztetett Egymásra lépni tilos! címmel, amellyel lemérhetjük és bővíthetjük az ismereteinket a diszkriminációval leginkább sújtott társadalmi csoportokról.

A nőkről meredek elképzelések vannak

„Különös tapasztalat volt a számunkra, hogy a nőkről kering a legtöbb félreértés. Az embereknek általánosságban nagyon erős tévképzeteik vannak például arról, hogy egy nő naponta hány órát tölt el munkavégzéssel és a háztartás vezetésével. A nők időbeosztásáról elég meredek elképzeléseket hallottunk” – mondta a játékvezető Garadnay Tea. A Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda vezetője szűk körben hirdette meg a délutáni tesztet, így körülbelül tizenöten, két csapatba osztva vettünk részt a fröccsözéssel összekötött játékban.

Az anyák visszatérési esélyei

A tavalyi évben, a gazdagmami.hu és a kismamablog.hu - nem reprezentatív - felmérést készített a kismamák munkaerőpiaci esélyeiről, több mint 1500 anya részvételével. Ebből kiderült, az a törekvés jellemző, hogy a gyes, vagy gyed lejártával a nők visszatérnének a legutolsó munkahelyükre. Mindössze az anyák 7 százaléka maradna otthon hosszú távon, vagy a gyerekvállalás után végleg. Az azonban más kérdés, hogy sikerül-e visszatérniük. A tapasztalatok szerint a nők közel fele nem tud visszamenni a munkahelyére, és a további álláskeresés kisgyerekes anyaként jóval hosszabb, akár évekig is eltarthat. A válaszadók majdnem fele arról számolt be, hogy a gyes/gyed ideje alatt megtudta, hogy nem térhet vissza. A blogok eredményei szerint a mai nők tudatos családtervezők: előre próbálják kalkulálni a munkába való visszatérést, és a további gyerekek vállalását is.

Felkészült játékostársak közé kerültem, egy mozgássérültekkel foglalkozó alapítvány két munkatársán kívül az ELTE-n tanító, gender témákra érzékeny pszichológusnővel - és játékon kívüli segítőtársával, és egy kulturális antropológia hallgatóval vettük körbe a táblát. Ez utóbbi lány az elmondása szerint tizenkét cigány nyelvjárásban beszél, szabadidejében pedig gyermek és ifjúságvédelemmel foglalkozik. Nekem nincs ilyen színes pályaképem, szerencsém volt viszont a Feladat kártyákkal húzható kvízkérdésekkel, azok inkább érdekesek voltak, mint nehezek.

Milyen jutattást kap egy főállású apa?

„Négy kérdéscsoportot állítottunk össze, mindegyikben 24 kérdés szerepel”- folytatta kérdésemre Garanday Tea. „Az első a nemzeti, etnikai kisebbségekkel, és migránsokkal foglalkozik. A második csoportba a fogyatékosok és egészségkárosodottak, megváltozott munkaképességűek kérdései kerültek. Ők azért különösen fontosak nekünk, mert állásközvetítéssel is foglalkozunk ebben a csoportban.

A harmadik blokkba a kor és nem szerinti kisebbségi csoportok tartoznak. Itt generációs kérdések szerepelnek, valamint a nők a munkaerőpiacon témái. Nem szerettük volna, ha úgy tűnne, nőjogi kérdéseink vannak elsősorban. A férfiakra is gondoltunk, például a várható élettartamot, vagy olyan speciális témákat érintve, mint a férfiakat a gyereknevelésben támogató intézkedések. Rákérdezünk arra is, milyen szociális juttatásokat kaphat egy férfi, aki gyereket nevel.”

A férfiaknak az apaság a legfontosabb

A Rasmussen Reports nyári felmérése szerint az amerikai felnőttek 71 százaléka véli úgy, hogy egy mai férfi életében a legfontosabb szerep az apaszerep kell, hogy legyen. A megkérdezetteknek csak 12 százaléka nem értett egyet az állítással, míg 17 százalék bizonytalan volt a kérdésben. A nőkre vonatkozóan, a megkérdezettek 64 százalék véli úgy, hogy egy nő életében anyának lenni a legfontosabb.

Ne kerüljön 750 forintba egy kóla!

A játékunk során ez éppen nem került elő, az viszont igen, hogy a japánokhoz képest a magyar férfiak élete átlagosan tíz évvel rövidebb, és az Európai Unió átlagát sem sikerült még megközelítenünk. A magyar férfiak esetében az átlag 69 év, a nők esetében 78. A nők a munkaerőpiacon kérdéskörben pedig olyan, számomra kevésbé izgalmas kérdések vetődtek fel, mint például az, hogy mely nemzetközi politikusnők vitték a legtöbbre és hogy a magyar politikusnők száma mennyivel marad el a nemzetközi tendenciáktól.

„Az esélyegyenlőséghez az is hozzátartozna, hogy ne kerüljön 750 forintba egy pohár kóla”- mondta Reni, a leendő antropológus, amikor a táblán a második köre előtt italért ment, majd folytattuk a kvízt. „Végül a negyedik csoportba minden egyéb kategória bekerült. Ide soroltuk a hajléktalanokról szóló kérdéseket, a homoszexualitással és vallási kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseket, valamint az egészségügyet és szociális ügyeket. Ez utóbbi szintén fontos nekünk, mert kapcsolódnak a szegénység ellenes év rendezvényeihez, amelyhez mi is csatlakoztunk.”

2010 - Szegénység ellenes év

Az idei évet az Európai Parlament a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évévé nyilvánította. Az EU tagállamaiban ezzel szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét a szegénység, valamint a társadalmi kirekesztődés tényére, és azt az üzenetet közvetíteni, hogy ez a jelenség a társadalmi és a gazdasági fejlődést is veszélyezteti. Az Európai Évnek lehetőséget kell nyújtania arra is, hogy a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők is kifejezhessék véleményüket.

A homoszexualitással kapcsolatos legkönnyebb kérdésem az volt, mi a közös Greta Garbóban, Marlene Dietrichben, és Frida Kahlóban, arra már nehezebb válaszolni, hogy a magyar társadalom hány százaléka meleg. A hajléktalanokról szóló információk leptek meg a leginkább, például az, hogy Budapesten hatezernél több - de tíznél kevesebb - ember él az utcákon, a hajléktalanoknak sokkal kisebb százaléka alkoholista, mint gondoltam volna, és sokkal többen dolgoznak rendszeresen.

Soha ennyi zsidó, cigány és meleg viccet nem hallott

A játékvezetőt végül én kérdeztem; például arról, hogy mi a céljuk ezzel a játékkal. Elmondta, a fejlesztésben a zenei producerként is dolgozó Pierrot csapata vett részt, így az ő ismerőseik voltak az elsők, akik a játékot tesztelték. „Pierrot arról számolt be, hogy a teszt rengeteg mélyen rejlő előítéletet felrángatott, és ezek vicces beszélgetések formájában törtek elő. Elmondta, hogy picit ijesztő volt a számára, hogy még soha annyi zsidó, cigány és meleg viccet nem hallott, mint a tesztjáték alatt. Egy kör játékkal ennyit lehet elérni. Abban hiszek, hogy ha egy-egy csoportról több ismeretet és személyes tapasztalatot szereznek az emberek, akkor oldódnak az előítéletek.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.08.19 10:54:05csíra

  Garanday Tea???

 • 2010.08.19 11:43:22Art Mooney

  annyira spontan es alulrol jovo ez a jatek mint egy ideologiai szakosito eloadas a marxizmus-leninizmus esti egyetemen

  a fura az h az eloado es a kozonseg is ugyanaz

 • 2010.08.19 13:11:10Csillary

  Fura címadás, káosz jellegű cikk, a nő a cikk szerint még mindíg azért a legnagyobb rejtély, mert időbeosztásukról "elég meredek elképzeléseket" hallott Ms Garadnay, ami a munkavégzéssel és a háztartás vezetésével eltöltött időt illeti. Nos, lehet, hogy a nő mint olyan a legnagyobb rejtély, de nem a cikkben említett okból, legalábbis férfiként ez a véleményem.

 • 2010.08.19 14:06:12ged

  Ha viccelünk a cigányokról, akkor ők elmennek dolgozni és tanulni?

  Ez megint arról szól, hogy a normális többség kussoljon (egy _másra_ lépni tilos) és ne oldjunk meg a velük kapcsolatos problémákat.

  Mert megint nem arról van szó, hogy az emberek alapból kirekesztőek, hanem bizonyos csoportok elérték azt, hogy tetteik és viselkedésük alapján ne illeszkedjenek be a társadalomba, azaz önmagukat rekesztik ki folyamatosan!

 • 2010.08.19 15:57:29kujoon

  Milyen név az hogy Tea? Vagy ez már kirekesztő kérdés? :)

  Azon kívül én nem ismerek olyan számot ami egyszerre nagyobb hatezernél és kisebb tíznél.

  Illetve, kár hogy nem tudtunk meg semmi konkrétumot a felvetett érdekes kérdésekre.Az ilyen cikknek mi értelme van?

 • 2010.08.23 11:24:45Art Mooney

  2010.08.19 15:57:29 kujoon

  az ertelme vszleg annyi h vmi palyazatban elszamoljak szazezrekert, mint sajtokoltseg

  a mi penzunkbol persze

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés