#ÉLETEM

Ne nyomd el a cigit - tedd töltőre!

2010. május 19., szerda 12:58

ecigi_mAz e-cigarettával az jár jól, aki nem masszív dohányos, egy elszánt bagósnak viszont olyan ez, mint pontynak a fagylalt. Egy dohányzó olvasónk beszél a tapasztalatairól, aki szerint körülményes elektromos cigarettával pótolni a valódit.

Az e-cigi az a holmi, amit ha egy tisztességes dohányos ajándékba kap, két próba után tolja is fel a padlásra, a karácsonyra kapott kenyérsütő gép mellé. Aki le akar szokni a dohányzásról, megteheti vele, de akár nélküle is. Akinek meg csak az élmény kell, megkaphatja egy e-cigitől is. Nikotinistáknak nem való, a benzinkúton dolgozóknak pedig nagyon is. Egy olvasónk kipróbálta.

Majd behorpadt a homlokom

Az e-cigi olyan, mint a szomszéd búvárszivattyúja: mindenki hallott már róla, tudja, hogy van, de a gyakorlatban még nem sokan látták. Megkérdeztük az évek óta dohányzó Pétert, aki 1 éve vásárolt e-cigi induló csomagot, mik a felhasználói tapasztalatai.

„Ha az ember elmegy egy társaságba, akkor már italozik is, ehhez pedig jár a cigaretta. Most már csak otthon használom az e-cigim. Amikor először használtam, majd' behorpadt a homlokom, de megszoktam, hogy itt mást kell várni. Maga az eszköz látszólag mintha valódi lenne, viszont hamar lemerül, így sűrűn kell töltőre dugni, ami megnehezíti azt, hogy kocsmázások alkalmával magunkkal vigyük. Persze, nem lehet tőle olyan zamatosat köhögni és a ruhád sem lesz büdös. Az e-cigi végén található egy un. parázsimitátor, amitől teljesen életszerűvé válik az élmény, és még a pára-füstöt is lehet eregetni közben. Valakinek bejöhet a dolog, valakinek meg nem. Amitől nem túlságosan éri meg, az maga a patron, amit állandóan cserélni kell, és elég drága. Egy doboz tartalma 5 db patron, egy darab patron pedig kb. 1-1,5 doboz hagyományos cigarettát helyettesít. Egy doboz patron 1000-2000 forint.

De azt még szeretném hozzáfűzni, hogy a tüdőrák és egyebek inkább stresszbetegségek, mint szorosan a dohányzáshoz köthető jelenségek. Szerintem ami most világszinten zajlik a dohányzás körül, inkább egy tudatlan boszorkányüldözés, mint egészségféltés. A cigi mindig is hozzá tartozott az emberiség kultúrájához, gondoljunk az indián rezervátumokra, amikor leültek a tűz köré és elpöfékeltek. Ami viszont kiveszett a világból, az a dohányzás kultúrája, ami ott kezdődik, hogy az utcán nem gyújtunk rá, vagy ha mégis, a csikket nem dobjuk a járdára. Úgy gondolom, hogy lehet dohányozni, csak mértékkel – én már egy jó kávét sem bírok nélküle meginni: egyszerűen jár hozzá!"

 

ecigi

Csak pszichológiailag szívsz

A szokásos szertartás némileg változik, ugyanis a szerkezetet nem kell meggyújtani, sem elnyomni: így csikkek nem keletkeznek, amiket elegáns konzervdobozban gyűjthetnénk egy vasárnapi pecázás során. Ha meguntuk szívni, egyszerűen kivesszük a szánkból és lerakjuk. Az e-cigi egyfajta inhalátor anyagot tartalmaz, mely hevítés hatására, porlasztással, vízgőzzé válik.

Inkább a leszokásra való, mintsem cigipótlásra, mert aki igazi dohányos, az pont azokat az anyagokat akarja magába szívni, ami az e-cigiben nincsen. Csak az élményt helyettesíti. Ha sűrűn e-cigizünk, az alkatrészek hamar elhasználódnak, és mivel réteg árucikkről van szó, nem egyszerű beszerezni, legalábbis nincs minden sarkon. A patronokért mindig el kell zarándokolni egy márkaboltba, sőt az sem mindegy, milyet veszünk, mert a vásárlásnál figyelembe kell venni a készülékünk típusát. Kárpótlásként a patronok számos ízben kaphatók: választható vaníliás, almás, fahéjas, mentolos, netán sima natúr – egy egész cukrászda a szájban, és elfér az ingzsebben is. Ha először veszünk e-cigit, érdeklődjük meg, hogy az árban valóban minden benne van-e, nehogy otthon derüljön ki, hogy a töltő hiányzik a szettből. A patront utántölteni tilos, és felbontás után záros határidőn belül el kell fogyasztani – egy patront egy hétnél tovább nem lehet használni. A patronok között is, akár a normális cigarettáknál, különböző erősségi fokozatokat kapni a light-tól a strong-ig, hiszen a patron nikotint is tartalmaz, de létezik nulla nikotin tartalmú is belőle.

Olyan, mint a bicikli: ha nem tekered, leáll

Maga az indulócsomag ára 8-20 ezer forint lehet, típustól és felszereltségtől függően. Maga a készülék úgy van kitalálva, hogy csak akkor „ég", ha az illető szívja, ugyanis használaton kívül kialszik – olyan, mint a bicikli: ha nem tekered, leáll. A füst-pára a megszólalásig eredeti, a törzs tapintása viszont műanyagos, de az összhatás így is megtévesztő. Több fajtája létezik, van olyan, ami inkább golyóstollra hasonlít, és egyáltalán nem valósághű, de kapni e-pipát és e-szivart is. Most már az egészséges életmódra törekvő lordok is büntetlenül vonulhatnak át a szivarterembe, egy jó konyak társaságában e-szivarozni.
Az e-cigi 3 részből áll: a törzs maga a cigarettánk, ebben található az izzószál, utána következik az akkumulátor, ami az energiát biztosítja az izzószál működéséhez, a patronban pedig a hatóanyag lapul – ezt melegíti és párologtatja a felhevített izzószál. Így keletkezik egy ál-füst, amit szánkba, tüdőnkbe szívhatunk, majd kifújhatunk, ugyanúgy, mintha hagyományos cigiről lenne szól. Ez a metódus egyáltalán nem károsítja az egészséget, ugyanis a különböző cégek által kiállított tanúsítványok is bizonyítják a termék minőségét.
Egy indulókészlet áll egy darab törzsből, egy akkumulátorból, és egy USB töltőből, néhol ajándékba adnak egy-két patront is, hiszen anélkül csak arra használhatnánk, hogy a fülünk mögé tűzzük.
Ahogy tapasztaltuk, ezzel a módszerrel az jár jól, aki nem masszív dohányos, ugyanis egy elszánt bagósnak olyan ez, mint pontynak a fagylalt. Annak viszont igazi megoldást jelent, aki kocadohányos, parti bagós, vagy éppen tűzveszélyes helyen dolgozik. A masszív dohányosoknak, és azoknak, akik nem akarnak leszokni, nem érdemes ajándékba adni.

Napi 6 szál alatt nem számítasz dohányosnak

Egyetlen érintettet sem szeretnénk statisztikákkal riogatni, de tény, hogy hazánk élen jár a lakossági dohányzásban. A 2000. évi adatok szerint a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik. Ha feltételezzük, hogy a tendencia nem változik, 2010-ben előre láthatóan 1,45 milliárd dohányos lesz. Egy EU-s statisztika szerint már nem csak öngyilkosságban állunk vezető helyen, de az országos bagózási rátában is: a többi Uniós országhoz képest, nálunk a huszonévesek 60 százaléka dohányzik.

Az orvosok szerint napi 6 szál alatt nem számítunk dohányosnak, mert ez az a mennyiség, ami után a szervezet még képes regenerálni magát. Az igazi, masszív és már az egészségre fokozottan ártalmas dohányzás napi 1 dobozzal kezdődik. Viszont az ájurvéda szerint napi három szál, jó minőségű cigi még akár egészséges is lehet.

Fotó: Constantin B

cikk-tipus-linkek

Kivonhatják a forgalomból a mentolos cigarettát

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.20 00:24:50iguana

  "nikotinistáknak nem való"

  24mg-os liquid-et használok (a barna Sopianae 11mg-os), úgyhogy de

  "hamar lemerül, így sűrűn kell töltőre dugni"

  típusa válogatja, nekem naponta egyszer elég tölteni (pótakku se foglal sok helyet egyébként)

  "Amitől nem túlságosan éri meg, az maga a patron, amit állandóan cserélni kell, és elég drága"

  üres patron + e-liquid használatával kb. 2/3-ára csökkentek a költségeim

  "aki igazi dohányos, az pont azokat az anyagokat akarja magába szívni, ami az e-cigiben nincsen"

  nikotint akar elsősorban (de nem tudatosan, egyszerűen ráállt a szervezet)

  "Maga az indulócsomag ára 8-20 ezer forint lehet"

  5-35e Ftig

  "Maga a készülék úgy van kitalálva, hogy csak akkor „ég", ha az illető szívja, ugyanis használaton kívül kialszik"

  vagy nyomógombos, mint pl. a Janty Stick

  "ezzel a módszerrel az jár jól, aki nem masszív dohányos, ugyanis egy elszánt bagósnak olyan ez, mint pontynak a fagylalt."

  napi 2 doboz cigi után merem mondani, hogy elszánt bagós vagyok, és mégse akarok visszatérni a hagyományos cigarettára

  Amúgy arról is illik szót ejteni, hogy az ember szaglása, ízlelése visszatér néhány nap alatt, miután átáll e-cigire. Rendesen rossz ízű és büdös volt egy hét után egy szál Lucky Strike.
  Az e-cigi "füstjében" nincs kátrány (és sok minden egyéb káros anyag), úgyhogy sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta. Nincs mellette passzív dohányzás, és a szaga sem elviselhetetlen (ráadásul gyenge is).

 • 2010.05.20 01:20:44Frici

  Csatlakozom az előttem szólóhoz., a cikk sok badarságot hord össze. Napi két dobozról szoktam át e-cigire, ráadásul úgy, hogy nem is igazából akartam. 100%-ig helyettesíti a cigit és okosan használva pedig jóval olcsóbban is kijön.

 • 2010.05.20 06:43:00Taffer

  "hazánk élen jár a lakossági dohányzásban" - miért, van ipari dohányzás is?

 • 2010.05.20 08:52:18Vadmagyar88

  Vettem én is e-cigit,úgy érzem mindent elkövettem hogy teljesen átszokjak a hagyományosról.
  Valahogy nem jött össze.Szerintem ennyi pénzért egy kalap sz@rt nem ér.Mivel nem kell meg gyújtani,eloltani,szinte akkor szívod amikor csak akarod.Nos én úgy jártam,hogy folyamatosan szívtam.Ki számoltam jobban járok mind pszihésen mind anyagilag ha a hagyományos cigit szívom.Véleményem szerint ez is csak pénz lehúzás "én is megettem".A környéken patront venni nem lehet.Ezért marad a net .Rendelsz,"olcsón" + posta,futár vagy akármilyen költség,és már ki is derül hogy dobozonként nem spóroltál csak 20 ft-ot.Hát ennyiért marad a jól bevált megszokott,és nem a semmitérő vízpára.

 • 2010.05.20 09:45:09ica0628

  Én már lassan 1 éve szívom az E-cigit.Nagyon örülök,hogy nem büdös a lakásom,a ruhám,nem krákogok-köhögök és a gyermekem sem passzív dohányos (főleg az autóban).
  Nekem könnyen ment,azóta 1 szálat sem szívtam,pedig előtte 1,5-2 doboz elment.
  Anyagilag sem mindegy: most kb: 1,5 havonta veszek 1 db 30 ml-es folyadékot (0 nikotintartalmú), ami 4000 Ft, míg azelőtt napi majdnem 1000 Ft-ot füstöltem el.Az igaz, hogy a porlasztót havonta kell cserélni,mert elromlik,de még garanciális. Ha már nem lesz az,akkor havonta egy porlasztó:+ 4000. Számoljunk: még így is nyerek,nem csak anyagilag!!!
  Én azt az E-cigit nem ismerem,amiről a cikk és ti is írtok,szerintem sokkal egyszerűbb ez a csöpögtetős,folyadékos.
  Akit érdekel,írjon nyugodtan az e-mail címemre,segítek. : ica0628@vipmail.hu

 • 2010.05.20 12:24:57TheLover

  Szerintem se túl jó dolog az e-cigi. Én speciel nem dohányzom, de vannak ismerőseim, akik igen, és csak átmeneti megoldásnak tartják. Körülbelül olyan, mint amikor jó időben leteszed az autót és robogóra ülsz, de el kezdd esni, csak visszaülsz a kocsiba...

 • 2010.05.20 12:43:59ica0628

  Remélem nekem nem átmeneti megoldás lesz, de,ha mégis...Mit vesztettem?
  Csak nyertem.

 • 2010.05.20 16:07:34felhàborodott

  Ekkora sületlenségeket egy helyen összehordani! Mennyi ideig tartott összehozni a cikket? Vagy csak arra megy ki az egész, hogy aki, mint én, felhàborodott, az legalàbb regisztràljon az oldalon a hozzàszôlàs miatt????
  Mi az, hogy màr az indiànok is szîvtàk? Àlljlunk màr meg EMBEREK! A dohànyon kîvül abban mi volt még benne? Ragasztô-kàtràny, több ezer kàros anyag? Igen? Volt? NEM! Ilyen összehasonlîtàst!? A cikk teli van ellentmondàsokkal, ha elkezdeném sorolni itt ülhetnék 1 ôra mûlva is!
  Nem tudom milyen cégtôl van a cikkben foglalt, de mivel milliô fajta van màr, valôszînûleg a legdràgàbb és legrosszabb minôségûre jutott csak...
  Nem költséges az egész, olcsôbb, mint a normàl! ÈS könnyû megrendelni neten és nem merül le olyan gyorsan... NEm tudni mi van a dobozban?! Ki az a hülye, aki ûgy rendel, h nem ellenôrzi??? ààààààààààààààààààààààààà
  9 ismerôsömbôl 3 nem àllt àt, sztem ez elég jô aràny! EZ A SZöVEG: "NEM ÈRDEMES AJäNDÈKBA ADNI" --- még az esély ilyen nagy, h letegye, de ha még csak 20% is (!) NEM MEGÈR EGY PRÒBÀT?
  Felhàborodtam :(

 • 2010.05.23 20:18:58luigi

  Én agyalok rajta, hogy veszek egyet. Ha arra jó, hogy itthon csak ezt szívjam, az már nekem megéri. Viszont abban tanácstalan vagyok, hogy honnan érdemes rendelni.. Fogalmam sincs, hogy mi számít jónak, melyik bolt a megbízható, illetve mire kell odafigyelni még (patront honnan lehet utána hozzá szerezni, stb)..
  Sokatoknak pozitív tapasztalata van, ti honnan rendeltetek, és melyiket?

 • 2010.05.24 19:20:56iguana

  luigi: tolj egy mail-t, segítek
  iguana kukac fastmail.fm

 • 2010.05.27 06:26:26budainorbert@index.hu

  Sziasztok!

  A legolcsóbban nálam lehet beszerezni!!!! budainorbert@index.hu
  Alkatrészek,akkuk,patronok stb....

  sms:0620/2072089

 • 2010.05.27 16:26:51e-cig.hu

  én is egy pár szót :

  Az e-cigi nagyon jó ! ha jó a készülék :) ezt mostanra kiküszöböltük az EPT patronokkal.
  a probléma ugyanis az volt a kezdetekben, hogy a cigi tényleg úgy nézett ki : akku, törzs és patron.
  és nagyon drága is volt ! Itthon is és a gyárakban is.
  Mivel a cigit eredetileg nem ilyen működésre tervezték, ezért a törzs rész mindig elromlott.
  hiába cseréltük, hiába volt garancia és iparkodtunk, egy erős dohányosnak ha elromlott a készüléke, akkor kedvét szegte.

  Nagy előrelépés, és nagyon jó eredményeket érünk el az új E-CIG EPT, eldobható patronokkal, ami a NEXT és már a Present supermini készülékekhez is kapható.
  a legerősebb dohányos is elégedett. és már tényleg képes pótolni is, azok számára, akik nem akarnak leszokni.

  az új patron lényege, hogy végre az eredeti konstrukciónak megfelelően egy akku és egy egybe szerelt patron+törzs-ből áll az e-cigink.

  Igy minden patronnal együtt eldobjuk a törzs részt is.
  1 patron, 1 törzs.

  ugyanakkor a drágának látszó patron lesz az olcsó, hiszen egy ilyen patron kb két doboz hagyományos terméket pótol.

 • 2010.05.27 16:38:16e-cig.hu

  eltűnt amit írtam. ez jelent valamit.

  szóval még 1x. Más : spórolás, drágaság, ... ejnye !!!

  egy napi két doboz hagyományos terméket elpöfékelő emberke átlag ! 1000 - 1400 ft-ot fúj a levegőbe.

  ha egy ilyen patront egy nap alatt használ el, akkor nem akciós áron 550 ft -ra azaz felére csökkenti ezt az összeget.

  és ekkor jöttek a kapzsi kereskedők. igen !!!

  minden veszélyre fittyet-hányva a pipáknak kitalált likvidet elkezdték árulni, de ez már nem ugyanaz !
  ( a pipához járt a csőr, a patron, megfelelő mennyiségben )

  igen, kapzsik, mert a likviden sokkal nagyobb a haszon, mint a patronon.
  Nem véletlenül az üres patron ugyanolyan drága mint a töltött.

  A kínaiak nagy része persze mindent elad, csak vegyék, csak vegyék.
  ( lásd mérgező tejpor, mérgező játékok és mérgező nyomdatermékek )

  DE ! kérem szépen, én is háborgok, és nem értem, hogy aki felére, ( más patronnal pedig harmadára, negyedére ) csökkenti az igazi cigi költségét, miért akarja azonnal, minden áron még azt is letizedelni. ( látszólag persze, mert én is tudok számolni )

  eddig szívtuk a büdöset, károsat, drágán.

  most meg átesünk a ló másik oldalára, és szívjuk a károsat olcsón ?

  Senki nem gondolkozik el azon, hogy mindenféle internetes oldalakon, feketén behozott, bizonytalan származású, bizonytalan összetételű , olcsónak látszó, mégis akár veszélyes anyagokat vásárol ?

  folyt.köv.

 • 2010.05.27 16:42:04e-cig.hu

  Mindenki azt hiszi, reklámfogás, kereskedelmi duma, hogy ne használjanak az emberek likvidet.

  pedig nem az.

  Itt az emberek nem gondolkoznak ???? Hát a többség tényleg nem. Már elnézést kérek szegény Izaórától 

  hogy miért mondjuk azt, hogy veszélyes ? mert az !

  a legfontosabb az egészségügyi és egyéb veszélyek.
  A szipka és tartalma- egy szipkát sokáig használni, egészségtelen. ( senki ne kezdjen el nagyapáink pipázási szokásaira hivatkozni, mert ez nem ugyanaz !!!! )
  a patronban lévő vatelin szerű anyag megég.
  a szipkán mikroszkópikus barázdák keletkeznek, melyen a baktériumok megtelepednek.

  És most a soha nem láttott eredeti anyagból részlet :
  Toxikológiai vizsgálat során átadásra került patronok , melyet minden használat után KI KELL CSERÉLNI …
  ( nem véletlen, -nem másolom be az egész szöveget )

  Tehát a ez e-cigi nem ugyanaz mint a pipa volt. A cigit itt-ott letesszük naponta, óránként, félóránkét is használjuk, megfogdossuk, és a patron felületén minden megtelepszik, amit a szánkba veszünk.
  A vetelin hosszútávon megég, amiből szintén veszélyes anyagok szabadulnak fel, hiszen műszálas és ráadásul elveszíti nedvmegtartó képességét, minek köszönhetően az újratöltés során már kevésbé tartja a folyadékot, így az könnyen átfolyik a készüléken, vagy vissza a szánkba.

  Ha a törzs részre csepegtetünk, akkor pedig azon folyik át , sokszor egész az akkumulátorig és tönkreteszi a törzset.

  Ennél még fontosabb, hogy a tömegesen érkező likvideket általában nem a gyárakból veszik.
  ( van aki igen ), hanem közvetítőkön keresztük, akik onnan veszik, ahol olcsón kutyulják nekik össze éppen. Ezért találtak USA-ban mérgező likvideket és ezért indult el a hadjárat.

  Itt egy mondat kitérő : NINCS nem kínai e-cigi, likvid és patron.
  Nincs usa likvid, mindent kínában gyártanak. Tehát aki azt állítja, hogy az Övé angol, vagy amerikai, sajnos jó alaposan becsapták őt a kinti forgalmazók. Mert attól, hogy Kínából kimegy amerikába és onnan importálja valaki, attól a termék még Kínai marad.

 • 2010.05.27 16:44:59e-cig.hu

  Szóval :

  A mérgező likvideken túl, a normál , bevizsgált likvid is veszélyes lehet, hiszen egy 10- 30 ml –es üvegcsében töményen található a folyadék.
  Ennek gondatlan kezelése például egy családban, ahol gyermekek is vannak, akár végzetes balesetet is előidézhet. Amíg ilyen baleset nem fordul elő, addig erre szintén senki nem gondol. Pedig a likvidek NEM gyerekzárasak !

  Egy pici gyerek mindent megiszik, mindent szájba vesz. Kollégám gyermeke épp az ecetet itta meg a minap, pedig annak elég elrettentő szaga és íze van.

  Vagy mi történik, ha valaki ki akarja próbálni, milyen meginni ? a ragasztót is szívták sokan.

  A patron zártságának , nagyságának köszönhetően ilyen balesetek nem fordulhatnak elő.
  Az új patronjainkat pedig szinte alig lehet felbontani és kicsomagolni még a felnőttek számára is. Még a doboz külső része is olyan burkolatot kapott, amelyhez kés, vagy éles tárgy szükséges, hogy fel tudjuk bontani.

  Arról nem is beszélve, hogy ezek a likvidek általában nikotinosak. Több folyadékot viszgáltattunk be, sajátot és nem sajátot is. Mintákat szereztünk innen-onnan, hogy tudjuk mi van benne.

  Az eredmény eléggé meglepő volt. Volt olyan idegen folyadék, aminek a nikotin tartalma 26 mg/ ml volt !!! ez viszont a megengedettnél sokkal több.

  Felkerestük az első, eredeti készüléket gyártó Ruyan gyárat a likvidekkel kapcsolatosan.

  Határozottan kijelentették, hogy a Likvid veszélyes, biztonsági és egyéb okok miatt NEM forgalmaznak semmilyen formában ezért a likvidet.

  Ez is elgondolkoztató nem ?

  Természetesen lenne arra is kapacitásunk, hogy bevizsgált likvideket hozzunk forgalomba.
  De mivel az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az emberek nagy többsége nem tartaná be a figyelmeztetéseket, ezért arra az álláspontra jutottunk, hogy a bár a haszon nagyobb lenne mint a patronon, de erkölcsileg nem engedhetünk meg magunknak, - az eddig elővigyázatosságok után, - akárcsak egy balesetet, vagy halálos áldozatot.

  A másik probléma az elektromos cigarettákkal, hogy ezek nem egy póló , vagy cipő, aminél nem olyan nagy baj, ha egy picit mérgező festéket használnak a kínaik a készítésénél.
  Itt nagyon fontos a biztonság.

  Tudjuk, hogy a cigaretta mérgező, sőt halálos is lehet.

  Aki erre már rájött és el szeretné ezt hagyni, nem kaphat egy olyan biztonságosank mondott terméket, ami nem az.

  A kezdetektől arra törekedtünk, hogy amit eladunk az valóban jó legyen.
  A készülékek minőségéről nem tehettünk, de a lényegi dolgokról, hogy a szipka ne legyen mérgező, a patronokban található anyag ne legyen mérgező, arról már igen.

  Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az általunk forgalomba hozott termékeket minden szempontból itt magyarországon bevizsgáltassuk. Mert ez a biztos. Nekünk ne mondja meg a kínai, hogy mi van benne, majd mi megnézzük.

  Mert tudni kell, hogy azért kínában igen egyszerű bármilyen certifikációt legyártani. Olyat és onnan, amilyet csak akarok. Persze nem mind hamis, de jobb az óvatosság.

  Itthon pedig éppen a hivatalos dolgokkal kell óvatosan bánni, mert megbánhatja, aki a tiszta, hivatalos, de sokkal nehezebb útra lép.

  2008.-ban lépett támadásba az ANTSZ, mert félreértelmeztek egy forgalmazónál egy patron feliratot.
  Persze nekünk felfüggesztették a nikotinos patronok forgalmazását. Nekünk lehetett, mert hivatalos keretek között forgalmaztuk.
  Ezért a mai napig, mindenkinek lehet árulni, csak nekünk nem 

  Ez ugye azért megnyugtató, vagy mégsem ?

  Csak éppen a terjengő hírekkel ellentétben, mi, CSAK MI bevizsgáltattuk a patront, a készüléket, a szipka részt, a nikotin tartalmat, mindent.

  A kutya nem foglalkozott vele. De legalább mi tudtuk, hogy mit árulunk.

  A jogszabály, mely oly régen keletkezett, azonban lehetővé teszi a csűr-csavart.

  A tiszta nikotint szervezetbe juttató eszköz gyógyszer. ( ez nem az e-cigi-re vonatkozik, hanem a törvény szövege )

  Lehet vitatkozni, de nem érdemes. Az e-cigi NEM gyógyszer.

  Gyógyszert az vesz, aki meg akar gyógyulni. DE aki csak csökkenteni akarja , vagy néha használni, ő ugyebár nem ez a kategória.

  Ezért az OGYI csak akkor áll szóba velünk, ha mi gyógyszernek tituláljuk.

  Az OÉTI csak akkor, ha élelmiszer.

  Az adó és egyéb jogszabályi megítélés eü. Szempontból irreleváns.

  De ettől függetlenül nem dohánytermék, nem krém, nem szappan, nem étel, nem gyógyszer, nem ruházat, nem játék stb.
  Egy speciális eszköz, melynek csak a patron része vitatott.

  Együttes használata során hivatalos ORKI tanusítványunk alapján a neve: Dohányzást pótló, annak káros hatását redukáló készülék.

  Az e-cigi segíthet a leszokásban.

  Ez a mondat önmagában nem elegendő arra, hogy gyógyszer legyen.

  A snack és ropi is segíthet a leszokásban, ha cigi helyett nassolunk, vagy ropizunk.
  A ragtapasz is , ha leragasztjuk a szánkat.
  A víz is, ha minden cigi helyett inkább iszunk.
  A szex is segíthet, ha minden alkalommal inkább ezt választjuk.
  Tehát, az e-cigi is segíthet a leszokásban, ha cigi helyett ezt használjuk.

  A dohánytermékek több csoportja létezik. Létezik a cigi, aminek 3 összetevője van a dobozon.
  Létezik a sodródohány, aminek még a nikotin tartalma sincs feltüntetve.
  És a többi…. Vizipipa dohány, pipa dohány…

  Létezik az elektromos cigaretta patron általában, és létezik az E-CIG elektromos cigaretta patron, aminek a pontos összetételét MI ismerjük.

  Azonban senkinek nem áll érdekében, hogy leszokjunk a dohányzásról.

  Ha oly mérgező a cigi, és annyira nem szabad rászokni, és annyira nem kellene szívni, akkor a dohánygyár miért nem zár be és kész.
  1 hónapig fetrengene az ország az elvonási tünetektől, de utána megszűnnének a gondok.
  De ezt hagyjuk, nem feszegetem tovább.

  A lényeg, hogy semmilyen egészségügyi hatóság, vagy ANTSZ nem segít abban, hogy mit kellene még tennünk.

  Nem. Csak tiltunk és büntetünk. Ez az ország erről szól.

  Az emberek zöme pedig nem gondolkozik, hogy a mai média mit tesz velünk emberekkel. Hogy a hírek nagy része nem megalapozott, felületes és akárcsak a régi ütközetekben, a nyertes írja a krónikát.

  Tehát javaslom mindenkinek, hogy vegye elő végre a „ józan paraszti ész” –nek nevezett , régen elfeledett dolgot és saját maga gondolja végig mit tesz.

  Mi ezen tények alátámasztásául személyes betekintésre közzétettük dokumentumainkat.

  Ellenjavallataink nem légből kapott dolgok, nem találgatások, nem rádióból vett hírek és nem reklámfogások, hanem a rendelkezésre álló adatok, igazi dokumentumok, jegyzőkönyvek alapján készültek. Tehát vegyék fontolóra.

  Régi mottónk : Messziről jött ember, azt mond amit akar.


  üdv

 • 2010.05.28 08:57:54Jud

  Én kipróbálnám - végigolvastam az összes kommentet, az igazán ezt használók meggyőztek, hogy egy misét mindenképp megér. Tanácsra lenne szükségem, illetve kérdésem lenne. Napi 1,5 - 2 csomagot szívtam/szívok, tavaly decemberben sikerült komplett elhagynom, viszont úgy feljött rám 8 kiló (a gyatyám meg már nem) hogy csak a fejemet tudtam kapkodni. Többen hagytuk el egyszerre, mindenki így járt, én végül éhségemben, és nem a cigi után való vágyakozástól gyújtottam rá újból négy hónap múlva. Kilók le, de hát csak szeretném elhagyni. Tehát a kérdés: az e-cigire való áttérés után van hízás?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta