Ne nyomd el a cigit - tedd töltőre!

ecigi_mAz e-cigarettával az jár jól, aki nem masszív dohányos, egy elszánt bagósnak viszont olyan ez, mint pontynak a fagylalt. Egy dohányzó olvasónk beszél a tapasztalatairól, aki szerint körülményes elektromos cigarettával pótolni a valódit.

Az e-cigi az a holmi, amit ha egy tisztességes dohányos ajándékba kap, két próba után tolja is fel a padlásra, a karácsonyra kapott kenyérsütő gép mellé. Aki le akar szokni a dohányzásról, megteheti vele, de akár nélküle is. Akinek meg csak az élmény kell, megkaphatja egy e-cigitől is. Nikotinistáknak nem való, a benzinkúton dolgozóknak pedig nagyon is. Egy olvasónk kipróbálta.

Majd behorpadt a homlokom

Az e-cigi olyan, mint a szomszéd búvárszivattyúja: mindenki hallott már róla, tudja, hogy van, de a gyakorlatban még nem sokan látták. Megkérdeztük az évek óta dohányzó Pétert, aki 1 éve vásárolt e-cigi induló csomagot, mik a felhasználói tapasztalatai.

„Ha az ember elmegy egy társaságba, akkor már italozik is, ehhez pedig jár a cigaretta. Most már csak otthon használom az e-cigim. Amikor először használtam, majd' behorpadt a homlokom, de megszoktam, hogy itt mást kell várni. Maga az eszköz látszólag mintha valódi lenne, viszont hamar lemerül, így sűrűn kell töltőre dugni, ami megnehezíti azt, hogy kocsmázások alkalmával magunkkal vigyük. Persze, nem lehet tőle olyan zamatosat köhögni és a ruhád sem lesz büdös. Az e-cigi végén található egy un. parázsimitátor, amitől teljesen életszerűvé válik az élmény, és még a pára-füstöt is lehet eregetni közben. Valakinek bejöhet a dolog, valakinek meg nem. Amitől nem túlságosan éri meg, az maga a patron, amit állandóan cserélni kell, és elég drága. Egy doboz tartalma 5 db patron, egy darab patron pedig kb. 1-1,5 doboz hagyományos cigarettát helyettesít. Egy doboz patron 1000-2000 forint.

De azt még szeretném hozzáfűzni, hogy a tüdőrák és egyebek inkább stresszbetegségek, mint szorosan a dohányzáshoz köthető jelenségek. Szerintem ami most világszinten zajlik a dohányzás körül, inkább egy tudatlan boszorkányüldözés, mint egészségféltés. A cigi mindig is hozzá tartozott az emberiség kultúrájához, gondoljunk az indián rezervátumokra, amikor leültek a tűz köré és elpöfékeltek. Ami viszont kiveszett a világból, az a dohányzás kultúrája, ami ott kezdődik, hogy az utcán nem gyújtunk rá, vagy ha mégis, a csikket nem dobjuk a járdára. Úgy gondolom, hogy lehet dohányozni, csak mértékkel – én már egy jó kávét sem bírok nélküle meginni: egyszerűen jár hozzá!"

 

ecigi

Csak pszichológiailag szívsz

A szokásos szertartás némileg változik, ugyanis a szerkezetet nem kell meggyújtani, sem elnyomni: így csikkek nem keletkeznek, amiket elegáns konzervdobozban gyűjthetnénk egy vasárnapi pecázás során. Ha meguntuk szívni, egyszerűen kivesszük a szánkból és lerakjuk. Az e-cigi egyfajta inhalátor anyagot tartalmaz, mely hevítés hatására, porlasztással, vízgőzzé válik.

Inkább a leszokásra való, mintsem cigipótlásra, mert aki igazi dohányos, az pont azokat az anyagokat akarja magába szívni, ami az e-cigiben nincsen. Csak az élményt helyettesíti. Ha sűrűn e-cigizünk, az alkatrészek hamar elhasználódnak, és mivel réteg árucikkről van szó, nem egyszerű beszerezni, legalábbis nincs minden sarkon. A patronokért mindig el kell zarándokolni egy márkaboltba, sőt az sem mindegy, milyet veszünk, mert a vásárlásnál figyelembe kell venni a készülékünk típusát. Kárpótlásként a patronok számos ízben kaphatók: választható vaníliás, almás, fahéjas, mentolos, netán sima natúr – egy egész cukrászda a szájban, és elfér az ingzsebben is. Ha először veszünk e-cigit, érdeklődjük meg, hogy az árban valóban minden benne van-e, nehogy otthon derüljön ki, hogy a töltő hiányzik a szettből. A patront utántölteni tilos, és felbontás után záros határidőn belül el kell fogyasztani – egy patront egy hétnél tovább nem lehet használni. A patronok között is, akár a normális cigarettáknál, különböző erősségi fokozatokat kapni a light-tól a strong-ig, hiszen a patron nikotint is tartalmaz, de létezik nulla nikotin tartalmú is belőle.

Olyan, mint a bicikli: ha nem tekered, leáll

Maga az indulócsomag ára 8-20 ezer forint lehet, típustól és felszereltségtől függően. Maga a készülék úgy van kitalálva, hogy csak akkor „ég", ha az illető szívja, ugyanis használaton kívül kialszik – olyan, mint a bicikli: ha nem tekered, leáll. A füst-pára a megszólalásig eredeti, a törzs tapintása viszont műanyagos, de az összhatás így is megtévesztő. Több fajtája létezik, van olyan, ami inkább golyóstollra hasonlít, és egyáltalán nem valósághű, de kapni e-pipát és e-szivart is. Most már az egészséges életmódra törekvő lordok is büntetlenül vonulhatnak át a szivarterembe, egy jó konyak társaságában e-szivarozni.
Az e-cigi 3 részből áll: a törzs maga a cigarettánk, ebben található az izzószál, utána következik az akkumulátor, ami az energiát biztosítja az izzószál működéséhez, a patronban pedig a hatóanyag lapul – ezt melegíti és párologtatja a felhevített izzószál. Így keletkezik egy ál-füst, amit szánkba, tüdőnkbe szívhatunk, majd kifújhatunk, ugyanúgy, mintha hagyományos cigiről lenne szól. Ez a metódus egyáltalán nem károsítja az egészséget, ugyanis a különböző cégek által kiállított tanúsítványok is bizonyítják a termék minőségét.
Egy indulókészlet áll egy darab törzsből, egy akkumulátorból, és egy USB töltőből, néhol ajándékba adnak egy-két patront is, hiszen anélkül csak arra használhatnánk, hogy a fülünk mögé tűzzük.
Ahogy tapasztaltuk, ezzel a módszerrel az jár jól, aki nem masszív dohányos, ugyanis egy elszánt bagósnak olyan ez, mint pontynak a fagylalt. Annak viszont igazi megoldást jelent, aki kocadohányos, parti bagós, vagy éppen tűzveszélyes helyen dolgozik. A masszív dohányosoknak, és azoknak, akik nem akarnak leszokni, nem érdemes ajándékba adni.

Napi 6 szál alatt nem számítasz dohányosnak

Egyetlen érintettet sem szeretnénk statisztikákkal riogatni, de tény, hogy hazánk élen jár a lakossági dohányzásban. A 2000. évi adatok szerint a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik. Ha feltételezzük, hogy a tendencia nem változik, 2010-ben előre láthatóan 1,45 milliárd dohányos lesz. Egy EU-s statisztika szerint már nem csak öngyilkosságban állunk vezető helyen, de az országos bagózási rátában is: a többi Uniós országhoz képest, nálunk a huszonévesek 60 százaléka dohányzik.

Az orvosok szerint napi 6 szál alatt nem számítunk dohányosnak, mert ez az a mennyiség, ami után a szervezet még képes regenerálni magát. Az igazi, masszív és már az egészségre fokozottan ártalmas dohányzás napi 1 dobozzal kezdődik. Viszont az ájurvéda szerint napi három szál, jó minőségű cigi még akár egészséges is lehet.

Fotó: Constantin B

cikk-tipus-linkek

Kivonhatják a forgalomból a mentolos cigarettát
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.