#ÉLETEM

Ne húzd mindig a rövidebbet!

2009. szeptember 12., szombat 07:04

Föléd magasodik a főnököd, a barátnőd kötélen rángat: ne szorongj, fejlesztd magad, növeld az önbizalmadat és játssz kamera előtt, hogy a tested is jól kommunikáljon –  erről szól az önérvényesítő tréning.


Legyen fegyvertárad

Előző cikkünkben utánajártunk annak, hogy mi a kívánatos magatartás emberi kapcsolatainkban. Mert vannak az agresszívak, a manipulátorok és a Bólogató Jánosok. Velük ellentétben akkor viselkedünk jól, ha tudjuk, mit akarunk elérni, képesek vagyunk nemet mondani és visszautasítani a vállalhatatlan kéréseket, ugyanakkor figyelünk mások gondolataira is. Ez az asszertív viselkedés, ami tanulható, fejleszthető.

 

A magabiztonság tréningje

Csehák Hajnalka évek óta tart asszertív kommunikációs tréningeket, amelyről a következőket kell tudni: 2 napos, általában hétvégén tartják kis létszámú csoportoknak (10 fő alatt). Bárki jelentkezhet nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül. A kurzuson különféle szituációs gyakorlattal igyekeznek fejleszteni a magabiztosságot, határozottságot. Ára: 36.000 Ft.

 

Zárt kapuk előtt

A tréningen a rövid elméleti részek (mire való a kommunikáció?) után jön az igazi finomság: a gyakorlat, vagyis a szituációs játékok. Például, hogy mit tennél abban az esetben, ha egy zárt kapujú társasházba sokadik próbálkozásra sem tudnál bejutni? Előző cikkünkben kitértünk arra, hogy vannak, akik agresszívabban oldanák meg a problémát, egyesek folyamatosan manipulálnak, míg sokan riadt nyusziként menekülnek a konfliktusok elől.

 

Kard ki kard!

- Megbeszéljük, hogy az adott szituációban mi a legcélravezetőbb, és szinte szóról szóra építjük fel a helyes megoldást - mondja Hajnalka,  nekem azonban rögtön az jut eszembe, hogy egyáltalán létezik-e helyes megoldás? - Létezik, és az az ismérve, hogy nem szerepel benne a „de”. Ez a szócska ugyanis azt jelenti, hogy „szemben állok veled, kard ki kard!” Meg kell őrizzük a nyugalmunkat, bele kell gondolunk a másik helyzetébe, és meg kell próbálnunk köztes megoldást keresni.

 

Árulkodó testbeszéd

A helyzetgyakorlatokat kamera előtt játsszák el a résztvevők, majd visszanézik magukat, így lelepleződik a testbeszédük is, ami a kommunikáció legfontosabb eleme. - Emlékszem, egyszer egy jó kiállású, harmincas fiatalember arra panaszkodott, hogy az egyik munkatársával szemben folyamatos kisebbrendűségi érzése van. Kamera előtt elképzelte, hogy ezzel a kollégájával beszél, és azt vettük észre, hogy egyre csak zsugorodik.

 

Ciki szembesülések

Amikor visszanézte magát, akkor szembesült ezzel először. Megtanítottuk neki, hogyan húzza ki magát, hogyan tartsa a fejét, hova nézzen. Ugyanilyen tanácsokkal láttuk el azt a fiatal lányt, aki szintén a szituációs gyakorlatnak és a kamerának köszönhetően szembesült azzal, hogy ha főnökével beszél, hintázik a sarkán, zsebre teszi a kezét, egyszerűen nem tud mit kezdeni magával. Megtanítottuk, hogy kis terpeszben álljon, esetleg támaszkodjon meg valahol. Valami - toll, zsebkendő - mindig legyen a kezében, ebben meg tud „kapaszkodni”, így sokkal magabiztosabb lesz!

Fontos, hogy tudatosan alakítsuk a testbeszédet, mert az visszahat a viselkedésünkre!

 

Ne várd a sült galambot!

Pszichológusunk meséli, hogy a résztvevők saját életük egyes szituációt, konfliktusait is elpróbálják. Sokan például nem mernek szólni, ha rendszeresen plusz munkát kapnak a főnöktől. Ilyenkor elmondani neki, hogy a plusz terhelés hátráltat saját feladataink ellátásában, és a munkánk minőségének sem tesz jót. Gyakori probléma, hogy sokan nem mernek jelentkezni egy magasabb pozícióba. Pedig nem kell szégyellni a szándékot, az asszertív viselkedéstől távol áll a sült galamb várása! Érdemeink kidomborítása nem egyenlő a nyomulással. Egyszerűen csak összegezzük sikereinket, és hangsúlyozzuk, hogy megfelelőnek érezzük magunkat az adott posztra.

 

Csökkentsd a feszültséged!

Léteznek egyszerű gyakorlatok is, amelyek segítségével fejleszthetjük az asszertív viselkedést. Például:

vegyük sorra jó tulajdonágainkat, sikereinket, ne szégyelljük, ha hibázunk, inkább vizsgáljuk meg, mi az oka, és javítsunk

ahhoz, hogy elérjük, amit akarunk, határozzuk meg a fő célt, és vázoljuk fel az odavezető utat

ahhoz, hogy nyugodtak maradjunk egy helyzetben, fontos a feszültség csökkentése – nyugodt, egyenletes légzéssel sokat segíthetünk ebben.

 

A pániktól a dadogásig

Ma már szinte mindenki tudja, hogy ha lelünk beteg, testünk is az lesz. Akik nem képesek érvényesíteni az akaratukat kiszolgáltatott, kedvetlen, depresszióra hajlamos emberekké válnak. Gyakori tünet a rendszeres fej- és gyomorfájás, magas vérnyomás. Akit sokszor bántanak szóban, nagyobb eséllyel lesz pánikbeteg. A konfliktuskezelési problémák testi tünete lehet még a dadogás is (persze, csak akkor, ha ezt nem szervi elváltozás okozza), ami egy erőteljes megnyilvánulása annak, hogy valamit képtelenek vagyunk kimondani. Ha az illető a tréning során megtanulja, hogyan adja ki magából a feszültséget, a dadogás megszűnhet.

 

Kell hozzá bátorság

Szögezzük le: az asszertív tréning nem csodaszer, hanem fejlődési lehetőség. Ha valaki azzal a határozott szándékkal iratkozik be, hogy a mindennapokban hasznosítsa is azt, amit megtanul, valamint rendelkezik egy adag bátorsággal is, csak jól járhat!

 

Ha ez bejött, nézz rá erre is:

Hiányzik a szótáradból a „nem”? Túl gyakran csapsz az asztalra? Esetleg ügyes manipulátorként mindenkin átgázolsz? Ideje megtanulnod, hogyan intézd elegánsan a konfliktusokat! | Kommunikáción elhasaló archetípusok

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta