#ÉLETEM

Minden, amit az akupunktúráról tudni kell

2009. május 8., péntek 03:13

akupunkturaA Dívány hétről hétre olyan gyógymódokat és betegségcsoportokat – a hozzájuk tartozó fogalomrendszerekkel együtt – mutat be lexikonszerűen, amelyekről eddig azt hittük, hogy ismerjük. Kezdjük az elején. A mint akupunktúra.Mi az az akupunktúra?

Tűszúrással végzett gyógymód. Maga a szó nem kínai, hanem latin eredetű, az acus=tű és a pungo=szúrni szóból ered. A tűszúrásos gyógymód kínai neve csen-csiu. Az akupunktúrás pontok a meridiánokon helyezkednek el. Érzékenységük betegségekre utal. Minden betegségre meghatározott pontkombináció jellemző. Ezekbe a pontokba tűt szúrva a betegség megszüntethető. Az akupunktúra eredeti, tradicionális felfogásban egy átfogó diagnosztikus és terápiás eljárás, amelyben a gyógyhatást a bőr anatómiailag meghatározott pontjainak tűszúrással való ingerlése idézi elő.

Hogyan történik?

Az akupunktúrás eljárás során egy vagy több kis fémtűt szúrnak a test meghatározott pontjain a bőrbe vagy a bőr alatti szövetekbe. Az alkalmazott tűk lehetnek enyhén nyílszerűek vagy rendkívül hegyesek. A beszúrás általában 3–10 mm mélységű.
A beszúrás után a tű sodorható, forgatható. Az orvos a tűket rendszerint a befolyásolni kívánt ponttól jelentős távolságra helyezi el. A hüvelykujjbegybe szúrt tű például a hasi fájdalmakat hivatott szüntetni. A pontok elhelyezkedése különböző ábrák segítségével sajátítható el.

Mióta létezik?

A tűszúrásos gyógymód Kínában 5–7 ezer éves. Az időszámításunk utáni 600-as években a kínai császári orvosi kollégiumban már tanították. A korabeli orvostanhallgatóknak egy bronzszobrocskán 657 pontot lehetett megtanulniuk úgy, hogy mestereik a pontok kis mélyedéseibe higanyt tettek, majd a pontokat  bronzszínű viasszal fedték. A tanítványok az akupunktúrás tűvel csak akkor szúrtak helyesen, ha a megfelelő pontot megtalálva a bronzszobor felszínén higanycsöpp buggyant ki.

Mik azok a meridiánok?

A hagyományos kínai orvoslás szerint a meridiánok az energiaáramlás útjai. A testet láncolatszerűen behálózva bonyolult rendszert alkotnak. Szabályozzák a különböző szervek működését, és szállítják a vitális meridian_linesenergiát. Tizenkét páros főcsatorna és nyolc páratlan vezeték létezik, amelyek nagyjából az egyes szerveknek felelnek meg. Az optimális időben végzett kezelés a meridiánon nyugtató, csillapító, röviddel utána serkentő hatású.

Hová kell szúrni?

Az akupunktúrás pontok kezdetben csak a fájdalom csillapítására szolgáltak. Kínában a sebészi érzéstelenítésben ma is rutinszerűen alkalmazzák. Komoly operációkat végeznek csak akupunktúrás érzéstelenítéssel. Később felfedezték, hogy a pontok megszúrásával a belső szervek működése is befolyásolható, az ellenálló képesség javítható, és bizonyos betegségek is jól gyógyíthatók. Kezdetben csak 295 pontot ismertek. Ma ezek száma ezer körülire tehető.

Csak tűvel lehet?

Az akupunktúra klasszikus formája mellett ma már egyéb eljárások is elterjedtek. Ezek közül a legismertebbek:
arrow_orangeakupresszúra: a pontokat nem tűvel, hanem ujjnyomással vagy masszírozással stimulálják;
arrow_orangelézeres akupunktúra: amerikai találmány. A klasszikus akupunktúrás pontokat lézerfénnyel kezelik;
arrow_orangemágneses akupunktúra: az Egyesült Államokban kidolgozott eljárás során az akupunktúrakezelést a tűkön átvezetett elektromágneses stimulálással egészítik ki.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta