#ÉLETEM

Idén már vezető halálok lehet a rák

2010. március 19., péntek 08:54

Az öregedő népesség és a dohányzás miatt a rák világszerte átveheti a vezetést a halálozási okok listáján. Ezalatt a rákkutatás eredményeiről szóló beszámolók szépen gyarapodnak, most épp a papaja és a szója rákmegelőző hatásairól beszélnek a tudósok.

rakMiután az emberekben kicsi a hajlandóság arra, hogy felhagyjanak az egészségtelen életmódbeli szokásaikkal és a társadalmak világszerte öregszenek, a rák nemzetközi szinten vezető halálok lehet, legalábbis ezt jósolja a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat legutóbbi tematikus számában, amelyben a rákkal kiemelt módon foglalkozott.

Az 55 év fölöttiek veszélyeztetettek

A kutatók szerint a média kis jelentőséget tulajdonít az aggasztó tendenciának, nem hívja fel a figyelmet kellőképpen a rák veszélyeire.

Ami az Egyesült Államok statisztikáját illeti, 2009-ben 1,5 millió embert diagnosztizáltak rákkal, és a betegségbe 560 ezer ember halt meg. A lapban idézett szakemberek szerint idén már a nemzetközi átlagban a rákos halálozás megelőzheti a szívbetegségek miatti halálok számát. A rákról általánosságban elmondták, a középkorú, többnyire 55 éves kor fölötti emberekre jelent kiemelt veszélyt, és mivel a népesség mindenhol jellemzően öregszik, a diagnosztizált rákbetegség aránya is emelkedik.

A rák előretörésének másik oka pedig az egészségtelen életvitel, a lap szerint a prevenciós kampányok ellenére is világszerte egyre többen dohányoznak.

A papaja lehet az új rákellenes csodaszer

Mialatt a statisztikák aggasztó tendenciákat mutatnak, több, rákkutatásról szóló hír is megjelent az elmúlt időszakban. Legutóbb a papaja gyümölcs kivonatát nevezték lehetséges csodaszernek, amelyről egy kutató szerint bebizonyosodott, hogy alkalmas bizonyos daganatos sejtek növekedésének a lassítására. A Floridai Egyetem japán kutatója, Dr. Nam Dang kollégáival hosszú idő óta kísérletezett a gyümölcs hatásával, és arra a megállapításra jutottak, hogy a máj-, méhnyak-, a tüdő és a hasnyálmirigyrák növekedését lassíthatja a kivonat, legalábbis laboratóriumi körülmények közt érvényesül a hatása.

A gyümölcs elsődlegesen az immunrendszer működésének a szabályozásában hatásos. További vizsgálatok azonban feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, ez a hatás az emberi szervezetre is érvényes-e.

A szója hatásai

A szója rákmegelőző hatásáról is nemrég közöltek új tanulmányokat. A zöldségben, gyümölcsben, szójában gazdag étrendről a Coloradói Állami Egyetem kutatói állították, hogy csökkentik a mellrák kockázatát. Ezt az állítást 34 ezer kínai nő adatainak felhasználásával elemezték. Hasonlóan nagy számú, szintén ázsiai kísérleti személy bevonásával jutott arra a következtetésre egy japán orvos, hogy a nem dohányzó, sok szóját (http://www.divany.hu/Zold/gyilkos-szojamezok) fogyasztó férfiaknak kisebb az esélye arra, hogy tüdőrákban haljanak meg. A tokiói Nemzeti Rákkutató Központ munkatársa Simazu Taicsi a csapatával 36 ezernél több japán férfi és 40 ezernél több japán nő követéses vizsgálatát végezte négy éven át, majd összegezte a kapott eredményeket.

A ráksejtek öregítése

Egy újabb rákgyógyászati szemléletről számolt be a napokban a brit Nature tudományos magazin a Harvard Egyetem munkáira hivatkozva. A cikk szerint ahelyett, hogy a ráksejteket toxikus szerekkel pusztítanák el, egy új terápiás megközelítést ajánlanak kutatók. Egy speciális molekuláris módszerrel öregedést indítottak el a sejtekben: a rákkeltő Skp2 gén blokkolásával arra késztették a ráksejteket, hogy gyors ütemben átmenjenek az öregedés folyamatán, és idő előtt haljanak el. Ezt a módszert elsőként egereken próbálták ki, majd alkalmazták emberi prosztatarák-sejteken is.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta