#ÉLETEM

Az vagy, amit nézel

2009. november 4., szerda 06:08

Egészen másképp vélekednek a párkapcsolatokról azok a fiatalok, akik romantikus tévésorozatokat néznek, mint azok a tinik, akik krimi műfajt választanak - előbbiek a tradicionális férfi-női szerepekben hisznek, utóbbiak számára az egyenjogúság fontos.

cikk-tipus-altalanos

 

Hét éve nincs televízióm. Nem tudom, miről szólnak az aktuális sorozatok, valóságshow-k, amikor azonban távirányító kerül a kezeim közé, rendszerint a National Geographic vagy a Discovery csatornáját keresem. Vagyis saját tévénézési szokásaim nem mondanak el semmit sem arról, mi a véleményem a párkapcsolatokról, a férfi és női szereposztásról. Az amerikai tinikről azonban annál többet, nekik ugyanis olyannyira vannak tévénézési szokásiak – ami nagyon sok esetben addikciónak is lehet nevezni -, hogy arra önálló kutatások is épülnek.

 

A fenti megfigyelés az Illinoisi Állami Egyetem két szakembere, Rocio Rivadeneyra és Melanie Lebo végezte, akik összesen 215 tinédzsert kérdeztek meg arról, milyen sorozatot néznek, arra mennyi időt szánnak; de arra is kíváncsiak voltak, a fiatalok szerint az ismerkedés, a flört és a párkapcsolat során, hogyan kellene a nőknek és a férfiaknak viselkedniük. Tudni akarták többek között azt is, hogy a szexuális kezdeményezés vajon a férfiak dolga?

 

A válaszok kiértékeléséből kiderült, azok a fiatalok, akik olyan szappanoperákat, sorozatokat néznek, mint a Narancsvidék, vagy a Nagy Ő - aminek forgatókönyve a szerelemre, szakításra, házasságra, intrikára és a családra épül -, a hagyományos családmodell mellett érvelnek. Számukra a tradicionális női és férfi szereposztás a fontos, ahol a nő családanya, feleség és szerető az egyben, szemben a férfival, aki erő, a hatalom és a bátorság megtestesítője. Ezeknek a sorozatoknak a tini nézőközönsége általában korábban létesít párkapcsolatot, előbb szerez szexuális tapasztalatokat, mint többi társa.

 

A romantikus lelkületű tinik mellett azok a fiatalok, akik kikapcsolódásként bűnügyi filmeket, akciósorozatokat választanak, más értékrend alapján gondolkodnak. Számukra a párkapcsolatban az egyenjogúság az első, ahol férfira és nőre egyenrangú szerepeket osztanak. A kutatók szerint ezek a fiatalok – többek között – ezért is döntenek ezek mellett a sorozatok mellett, mert ezek már szakítanak a hagyományos szereposztással. A nők, a férfiakhoz hasonló, feladatot kapnak: verekednek, keményen és határozottan érvelnek, fegyvert hordanak, kutatnak. De a férfiakat is kibillentik olykor a férfias szerepekből, elérzékenyülnek, sírnak, főznek és takarítanak, ha kell.

 

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, bár ezek a sorozatok fontos szerepet töltenek be a fiatalok véleményformálásában, alapvetően nem ezek határozzák meg, hogy melyik párkapcsolati modellt részesítik előnyben. Eleve olyan műsorokra kapcsolnak, ami saját beállítottságukhoz illenek.

 

Forrás: http://www.ncjrs.gov

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta