#ÉLETEM

Az orrspray nem hatásos allergia ellen

2010. május 3., hétfő 09:16

A szénanátha kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatása évről évre csökken, ezzel párhuzamosan egyre több gyógyszer válik vény nélkül elérhetővé, derült ki egy allergia kezeléssel kapcsolatos hírlevélből.

orrsprayEz a felhasználói szokások megváltozásához vezet. A betegek többsége csak abban az esetben keresi fel orvosát, ha az öngyógyszerezés nem hozta meg a várt eredményt. Ha patikában maguk válogatnak a tüneteket enyhítő készítmények között, melléfoghatnak.

„Az allergia összetett folyamat" - mondja Dr. Nékám Kristóf, a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztályának vezetője. „Korántsem mindegy, hogy a tünetek felbukkanásakor milyen orrspray-t választanak a betegek.

Az orrspray nem jó szer

Az orvos tanácsai szerint amennyiben magunk választunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi okozza orrdugulást: megfázás vagy allergia. Az orrspray-k közül a hazai gyógyszertárakban leggyakrabban vásárolt ún. nyálkahártya-lohasztó orrcseppek vagy orrspay-k ugyanis csak az orrdugulást és orrfolyást orvosolják megfelelően. Az igaz, hogy ennek az érösszehúzódást kiváltó készítménynek a hatására az allergiás beteg hasonló tünetei is perceken belül javulnak. A megduzzadt nyálkahártya vastagsága és vele az ott felgyülemlett váladék mennyisége az ő esetükben is csökken; a beteg máris kap levegőt és az orrát sem kell állandóan fújnia. Mégis, ezt az orrsprayt allergia kezelésére tartósan semmiképpen nem szabad használni.

Magát az allergiás folyamatot ugyanis nem gátolja, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hat. Ezért a szénanátha egyéb tüneteit, a viszketést és a tüsszögést sem enyhíti. Ráadásul a megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszú távú alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást idézhet elő.

Kombinált módszer

Az igazi allergia elleni orrspray-k közül a szteroid tartalmú készítmények mind vénykötelesek és csak a középsúlyos-súlyos allergiás tünetek esetén alkalmazhatók. Csak a tüneteket nyomják el, az allergia kialakulásáért felelős receptorokra nem hatnak. A kromoglikát tartalmúak pedig, bár van gyulladáscsökkentő hatásuk, önmagukban nem alkalmasak az akut rhinitis tüneteinek gyógyítására, mert hatásuk csak nagyon lassan alakul ki.

A szénanátha kezelésének alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható antihisztamin tartalmú gyógyszerek - tabletta, orrspray (szükség esetén szemcsepp) - jelentik. Ezek, a pollenek által kiváltott reakció gátlásával, a szénanátha minden tünetét megszüntetik: átjárhatóvá teszik az orrjáratokat, csökkentik a váladékképződést, a viszketést és a tüsszögést is.

Az orrspray-nek vannak bizonyos előnyei a tablettával szemben: a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan, akár 15 percen belül hat, és alkalmazása bármikor elkezdhető vagy felfüggeszthető (esős időszakban pl. nem kell használni, hiszen a pollenmennyiség lecsökken), továbbá naponta 2x1-1 befúvással elérhető a kellő hatás, az egész szervezet megterhelése nélkül. Akár 6 hónapon át is alkalmazható a nyálkahártya károsodásának veszélye nélkül - ellentétben a rövid használati idejű nyálkahártya-lohasztó szerekkel.

Legutóbbi cikkeinkben az allergia kialakulásának az okaival is foglalkoztunk. A tipikus allergiák különféle lelki problémákra vezethetők vissza. Az allergia természetes és alternatív kezelési lehetőségeivel is foglalkoztunk.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.05.03 11:36:21Mtfun

    Senkinek sem ajánlom a orrspray-ket, mivel teljesen rá lehet szokni, és még nem allergiás állapotban is eldugul nélküle az ember orra.Én akkor hagytam fel teljesen a használatával, amikor már éjszaka is felébredtem fújni egyet egyet.Inkább legyen egy kellemetlen hetem,amíg küzdök az orrdugulással, semmint elkezdjem fújkálni, és egyre több kell, mivel hozzá lehet szokni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta