#ÉLETEM

A vanília fizetőeszköz és vágyfokozó

2010. március 18., csütörtök 12:33

vanillaA szárított vaníliát az indiánok egykor fizetőeszközként használták, ma afrodiziákumként is megállja a helyét, de mi fűszerként szeretjük a legjobban. Táplálkozási szakértőnk összegyűjtött minden érdekességet a vaníliáról. A sorozat előző részében az ánizsról volt szó.

A vanília illata magával ragadó, nem hiába találkozunk vele számos édesség, ital mellett még a kozmetikumokban is. Ez az olcsónak semmiképpen sem nevezhető fűszer igazi egzotikum.

Köszönjük a hollandoknak

A mexikói eredetű növényt már Amerika felfedezése előtt használták az aztékok a kakaó ízesítésére. Amerikából a spanyolok közvetítésével jutott el Európába (1510-ben), szélesebb körű elterjedését pedig a hollandoknak köszönhetjük, akik 1819-ben Jáva szigetén kezdték el ültetni. Kezdetben nem sok sikererrel, mivel a virágok nem hoztak termést. Csak később jöttek rá arra, hogy az egy napig nyíló virágot csak egy speciális és kizárólag Mexikóban őshonos méh- és kolibrifajta tudja beporozni. Évek múltán aztán egy belga botanikus, majd egy fekete rabszolga olyan mesterséges porzási módszereket fedeztek el, amelyek lehetővé tették végül a vanília termesztését őshazáján kívül is.

Napjainkban elsősorban Közép-Amerikában, a karib-tengeri szigeteken, Afrikában, Réunionon és a Comore-szigeteken, továbbá Dél- és Dél-Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni szigeteken termesztik.

A termés

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó Vanilla nemzetségnek, illetve a nemzetségbe tartozó néhány faj fűszerként felhasználható termésének elnevezése. Erre a célra elsősorban a Vanilla planifolia fajt termesztik, de a Vanilla pompona és Vanilla tahitiensis is alkalmas erre a célra.

Termései háromszög-keresztmetszetű toktermések, hosszuk 15-25 cm között változik. Félérett állapotban szüretelik le, amikor a termés zöldes vagy éppen sárgulni kezd. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vaníliakristályok ütnek ki rajta. A hüvelyes termés belsejében, amit bélnek is neveznek, sok kis fekete magot találunk erősen aromás, sötét színű olajban.

Mesterséges aroma

1874-ben sikerült első ízben szintetikus úton előállítani vaníliát. A világ vaníliaigényének körülbelül 90%-át fedezi ez a kevésbé jó minőségű utánzat. Számos ízanyag hiányzik belőle, így nem tekinthető teljes értékű vaníliapótlónak, ellenben az élelmiszeripar előszeretettel hasznosítja.

A vanília feldolgozása igen hosszadalmas és munkaigényes folyamat, ez az árában is megmutatkozik. A leszedett termést ugyanis először rövid ideig felfőzik vagy vízgőzzel kezelik, azután hetekig mindennap szétterítve a napon hevítik, majd ezt követően gyapjútakarókba burkolják, ez alatt „izzasztják". A fermentálás után a termések barnává, ráncossá és hajlékonnyá válnak.

Felsorolni is hosszadalmas, mennyi mindenhez felhasználható a vanília. Többek között tea, csokoládé, cukrászkészítmények, fagylalt, mártások, likőrök ízesítésére, a gyógyszerészetben és a gyógyászatban, valamint kozmetikumok, parfümök előállításánál is alkalmazzák.

A boltok polcain ma már mindennaposnak számító fűszert több formában is megvásárolhatjuk.

* Vaníliarúd: Ez maga a vanília toktermése. Az ételbe egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez hosszában vágjuk ketté kell a rudat, és késsel kaparjuk ki a benne található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat adjuk az ételhez (a főzés végén persze a héjat vegyük ki belőle). Érdemes visszazárható üvegcsőben vásárolni, így mindig visszazárhatjuk a megmaradt vagy újra felhasználható rudat és az így tovább megőrzi frissességét, aromáját. Ne ijedjünk meg a vaníliarúd teljes felületén kialakuló fehér kristályoktól, ez nem a penész jele, amely jellegzetesen a rudak végén, az ún. köldökcsonknál alakul ki és zöldes árnyalatú.

* Vaníliakivonat: Alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat, így kioldódik a vanília aromája és egy intenzív ízű kivonat lesz az eredmény. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben könnyen elpárolog. Otthon is elkészíthető, például jó minőségű vodkával.

* Vaníliás cukor: Ha nem szeretnénk bolti, gyakran szintetikus vaníliával ízesíteni ételeinket, italainkat, tegyünk pár vaníliarudat, vagy az elhasznált héjakat kristálycukorba hosszabb időre (néhány hétre). Egy zacskó vaníliás cukor kb. 1-2 teáskanál kivonattal vagy 2-4 centiméternyi vaníliarúddal helyettesíthető.

 

Érdekesség

* Az indiánok a szárított vaníliarudakat fizetőeszközként használták.

* Izgató hatása miatt afrodiziákumként is számon tartják.

* Mexikóban pikáns ízű ételeket, húsokat, rákféléket is ízesítenek vele.

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta