#ÉLETEM

Mennyi nőnek kell még meghalni vagy megnyomorodni?

Farkas Edina Lina 2016. november 25., péntek 15:04

Magyarország még nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Pedig a statisztikai adatok, a társadalmi többség és a döntéshozók bagatellizáló, áldozathibáztató attitűdje, valamint az olyan elborzasztó esetek, mint Renner Erika története azt mutatja, hogy jóval szigorúbb jogi szabályzásra volna szükség a nők hatékony védelme érdekében.

NANE hosszú évek óta küzd a nők elleni erőszak felszámolása mellett, és idén is megrendezi a Néma Tanúk felvonulását a világon több országban is futó 16 Akciónap elnevezésű kampánysorozat keretében. A NANE szervezésében született meg az a Bíróságfigyelő Program is, amelynek fontossága és szükségessége a cikk írása alatt, vagyis Renner Erika másodfokú tárgyalása miatt, újfent bebizonyosodott. Elmondjuk, miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért szívás az élete annak, aki folyton csajozik

Sákovics Diana 2016. november 24., csütörtök 17:55

Több pszichológiai problémával néznek szembe azok a pasik, akiknél központi kérdés, hogy sokat csajozzanak és azok, akik úgy vélik hatalmuk van a nők felett. Legalábbis ez derült ki az Amerikai Pszichológiai Társaság nemrég publikált kutatási projektjéből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyarok majdnem fele szerint rendben van a beleegyezés nélküli szex

Dívány 2016. november 24., csütörtök 16:20

Hogy itthon sem (és úgy általában a világon) túl rózsás a helyzet, ami a nők elleni erőszakot illeti, azt eddig is sejtettük, de mégis megdöbbentő az Eurobarometer idei felmérésének eredménye. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fertőző lehet a fájdalom

Brownie 2016. november 24., csütörtök 10:03

Korábbi kutatások utaltak már arra, hogy mások fájdalmának látványa bennünk is kiválthat fájdalmat, legalábbis majdnem minden harmadik ember él át hasonlóan kellemetlen érzést, amikor azt látja, hogy valakit fizikai fájdalom gyötör. Egy a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány is alátámasztja azt az elképzelést, hogy a fájdalom fertőző.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért hazudunk a terapeutánknak?

S-W. Zsó 2016. november 23., szerda 19:58

„Nem, másra tényleg nem emlékszem a gyerekkoromból.” „Mostanában már csak egy pohárkával szoktam inni vacsora alatt.” „Máris rengeteget segített a terápia, nagyon hálás vagyok.”

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy füllentett (vagy nagyokat lódított) a terapeutájának - bízva abban, hogy a szakember nem veszi észre, hogy amit mond, nem összeegyeztethető a testbeszédével. De mi értelme hazudni, ha egyszer pénzt, időt és egy csomó érzelmi energiát fektetünk a terápiába? Ráadásul magunkat is jól megvezetjük, ha nem vagyunk őszinték azzal a személlyel, akihez segítségért fordulunk. Félünk? Szégyenérzetünk van? Meg akarunk felelni? A miértekre kerestük a válaszokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Viszlát, terhességi csíkok!

etelka 2016. november 23., szerda 13:30

Eddig szenvedett a striáktól vagy terhességi csíkoktól? Ezerféle krémet kipróbált, hasztalan? Ismerős az érzés, szerencsére már létezik tuti megoldás - írja a Fashionista. Nem, nem egy rossz reklámszöveget idéztünk fel, tényleg kitaláltak valamit a striák ellen, bár nem a megszokott módon. Egy Sao Paulo-i tetováló jött rá a megoldásra, és Instagram oldalát nem véletlenül követik több mint egymillióan. Rodolpho Torres olyan optikai illúziót hoz létre a tetoválással, amellyel a bőrfelszín újra teljesen homogén színűnek és felületűnek tűnik. 

A magazin persze kíváncsi volt arra, mennyire jó megoldás a tetoválás, ezért megkérdeztek egy bőrgyógyászt. Dr. Doris Day szerint működhet a módszer, de kockázatos, ha olyan szakember készíti el, aki nem tudja, hogyan kell bánni a bőrrel, mert így újabb hegek keletkezhetnek, és a végeredmény még rosszabb lesz, mint a kiinduló állapot. A szakértő ezért azt javasolja, hogy érdemes olyan, a hatóságok által elfogadott kezelést keresni, amelyik biztonságos és hatékony, és bőrgyógyász végzi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válunk egyre hasonlóbbá partnerünkhöz

Sákovics Diana 2016. november 22., kedd 19:25

Az ellentétek vonzák egymást. Legalábbis a mondás szerint. A pszichológiai kutatások szerint viszont ez nem egészen így van. Ha pedig két ember régóta együtt van, akkor általában a mondásnak épp az ellenkezője igaz: a párok tagjai ránézésre meglepően hasonlítanak egymásra. De vajon miért? Erre a kérdésre válaszolt nemrég egy érdekes posztban dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi már amolyan vietnami magyarok vagyunk

Farkas Edina Lina 2016. november 22., kedd 12:50

A fiatal Tran Vuong Dang 1989-ben azért érkezett Budapestre, hogy szőni tanuljon egy cérnagyárban, de terveivel ellentétben soha nem kamatoztatta hazájában a tudását. Akkoriban nem gondolta volna, hogy évekkel később a hírhedt Józsefvárosi piacon nyit majd egy levesezőt, és hogy phó levesének híre elindítja Budapesten a vietnami konyha iránti lelkesedést. Mint ahogy azt sem, hogy 2016-ra az ötödik Dang Muoi nevű étkezdéjét nyitja meg a városban.

Dang egyike annak a közel hatezer fős vietnami kolóniának, akik a hatvanas évek elejétől kezdtek el letelepedni Magyarországon, családja pedig egyike azoknak a hazánkban élő több ezer bevándorlónak, akik nemhogy bármit is elvettek volna, hanem inkább adtak nekünk, magyaroknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fontos találkozások határozzák meg az életünket

Marjai Kamilla 2016. november 21., hétfő 17:19

A jelentős szociális kapcsolatok kialakulása nyomot hagy a személyiség és az életút alakulásán. Önmagában már ez sem kevés, de a fontos találkozások még ennél is látványosabb és maradandóbb hatás kifejtésére képesek. Ezt bizonyítja Gerevich József Teremtő vágyak című frissen megjelent könyve is, mely világhírű képzőművészek maradandó alkotásait új megközelítésből mutatja be. A szerző mindenekelőtt arra kíváncsi, hogy Dalí, Van Gogh vagy éppen Picasso életében mely találkozások váltak oly annyira meghatározóvá, hogy aztán a művészetben visszaköszönjenek. Vagyis mi történik akkor, amikor egy hús-vér ember találkozik egy másik hús-vér emberrel, és a közös út során megszületik valami kézzel fogható: egy műalkotás, amit ma a világ csodál. Hát erre képes egy találkozás? A mi találkozásaink is?

teremtő vágyak clk
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha keveset alszik, agresszívabb lesz

Sákovics Diana 2016. november 20., vasárnap 15:50

Keveset alszunk. Legalábbis az átlag dívány olvasó keveset alszik, nem véletlen, hogy a többség (az olvasóink 72 százaléka) közepesen vagy kevéssé elégedett alvási szokásaival. De vajon milyen következményei vannak a tartós alvásmegvonásnak? 

A korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a rendszeres rossz alvás gyakrabban jár együtt szívbetegséggel, kettes típusú cukorbetegséggel és különböző krónikus betegségekkel. Persze az elménk sem ússza meg könnyen, az alváshiánytól ugyanis kevésbé tudunk koncentrálni, bénábban működik a memóriánk, rosszabbul vezetünk, nyomott a kedvünk, és még az empátia megélése sem megy valami fényesen. Kialvatlanul tehát nemcsak mi nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, de valószínűleg kevésbé is vagyunk jó arcok, mint általában. Különösen, hogy ilyenkor agresszívabbak is vagyunk a szokásosnál. Legalábbis egy új tanulmány ezt állítja. (Köszi az ötletet, Psychology Today!)

shutterstock 172728239
Távolról sincs vége, olvasson még »

6 jógapóz, amit az ágyban is végezhet

ST 2016. november 20., vasárnap 08:09

Sajnos sokan küzdünk azzal a gonddal, hogy nincs időnk mozogni, és ez is lehet az oka annak, hogy képtelenek vagyunk este elaludni, bármennyire is fáradtak vagyunk. Persze ilyenkor már senki nem kel fel, hogy fusson egy kicsit, vagy jógázzon, de erre nincs is szükség, ez utóbbit ugyanis az ágyban is el lehet végezni, ahogyan az a Lifehack cikkéből kiderül. Mivel a jóga nem olyan intenzív mozgás, ráadásul ezek az ászanák nem nehezek, így attól sem kell tartania, hogy izzadtan kell az ágyban feküdnie.

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 dolog, amivel fejlesztheti az önbizalmát

Kurán Zsuzsa 2016. november 19., szombat 17:10

Az önbizalmunk alapvetően meghatározza életünket. Hat a mindennapokra, a kapcsolatainkra, mennyire merünk kezdeményezni, hogyan leszünk képesek lezárni dolgokat az életünkben, legyen szó akár párkapcsolatról vagy munkáról. Egyszóval minden tevékenységünk alapvető kiindulópontja, mennyire vagyunk jóban magunkkal. Kutatások bizonyították,hogy azok az emberek, akik elégedettebbek önmagukkal, kevésbé szenvednek az olyan helyzetekben, ahol elutasítást kapnak és a kudarccal járó helyzetekből is jóval kevésbé frusztráltan jönnek ki. Az önbizalom és a stressz megéléséért felelős hormon, a kortizol erős kölcsönhatásban vannak egymással. Azt találták, hogy sokkal kevesebb a kortizol azokban az emberekben, akiknek egészséges önértékelésük van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lehet formás feneke az instagramos fotókon!

Dívány 2016. november 19., szombat 12:38

Egy finn fittnesszvlogger, Sara Puhto saját magán mutatta be, hogy az internet világában bizony nem minden kerek Kardashian-tompor kerek Kardashian-tompor - írja a Self.com. Puhto ezzel a divatos fenékszelfivel (szakszóval: bootyfie, csúnyábban: buttfie, azaz seggszelfi avagy seggfi) elvileg arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az ehhez hasonló képek csalókák. Hiszen egy jól megválasztott pózzal, például a lenti, kicsavart törzsű előredőléssel, és az egyik láb előre nyújtásával látványos optikai tuningot lehet villantani a valósághoz képest.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudni akarja, pontosan mennyi idős?

Dívány 2016. november 18., péntek 19:59

Az internet tele van idióta kis tesztekkel, amik azt mondják, hogy a kedvenc színünk, zenekarunk, hétvégi időtöltésünk, gyakorlatilag bármi alapján megtippelik, mennyi idősek lehetünk, legalábbis lélekben. Ha valakit ennél komolyabban foglalkoztat a téma, hogy a biológiai kora összhangban van-e a valós életkorával, annak sem kell elkeserednie, a tudomány világa is készít hasonló teszteket. Ezekben nyilván nem a kedvenc bandánkról kell nyilatkozni, hanem mindenféle, az öregedés szempontjából valóban fontos tulajdonságunkról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért jó nőként börtönben dolgozni

etelka 2016. november 18., péntek 17:08

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) november 17-én tartotta a „Legjobb Női Munkahely 2015” pályázat díjátadóját. Ferenczi Andrea, a szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a család és a munka egyensúlya minden korban nagyon fontos, ezért is keresték azokat a jó munkaadókat, melyek jelentős rugalmasságról tesznek tanúbizonyságot. A rendezvény másik felszólalója Dunai Mónika, az Országgyűlés Kulturális Bizottság Női Méltóság Albizottságának elnöke, aki arról beszélt, milyen jó, ha egyensúlyt tudunk teremteni az élet minden részén, és harmóniába tudunk kerülni önmagunkkal. 

Legjobb női munkahelyek 2015

 250 fő alatti munkaadók

I. Commerzbank Zrt.

II. SC kft

III.BDO kft

Különdíj: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BV Intézet

250 fő feletti cégek

I. Mavir Zrt,

II. Ericsson Magyarország kft

III. Hewlett-Packard 

Különdíj: Heineken Magyarország

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhatárolódik a Lipóti Pékség a homofób aláírásgyűjtéstől

(sze) 2016. november 18., péntek 11:16

November 17-én fotózta le valaki a Szilágyi Erzsébet Fasoron található Lipóti Pékség kirakatában azt az aláírásról szóló felhívást, melyben arra kérték a vásárlókat, támogassák ők is a „házasság és a család jelentésének meghatározását”. Hogy pontosan mire gondoltak, az a kontextusból kiderül: az aláírásgyűjtők a melegházasság uniós szinten történő betiltásáért lobbiztak így, sőt – amire talán nem is gondoltak- megfogalmazásuk a meddő párokat is érintette, akiknek eszerint nem volna szabad gyermeket örökbe fogadni.

Az aláírásgyűjtés híre elterjedt a facebookon, és a felháborodott vásárlók a felhívás utasítását követve (,,Érdeklődjön az eladónál!") az alkalmazottakon kérték számon a botrányos kezdeményezést. Erre az egyik eladó bevallotta, elege van, ő csak dolgozni szeretne, nem pedig politizálni és politikai propagandát terjeszteni. Elmondása szerint nem szedhette le a felhívást felsőbb utasításra. Most azonban kiderült, az aláírás nem az egész Lipóti Pékség vezetőségének, csupán az adott üzlet vezetőjének véleményét tükrözni. Erről a ma kiadott közleményükben kívántak szólni:

Hivatalos közlemény

A 2016. november 17-én, Facebookon megjelent, Budapest, Szilágyi Erzsébet fasoron található mintaboltunkban kihelyezett, aláírásgyűjtésre való felszólítással kapcsolatban az alábbi hivatalos közleményt adjuk ki.

Mi, mint franchise átadó a szóban forgó felhívás Lipóti Pékség mintaboltban történő kihelyezéséről nem tudtunk, és nem is járultunk hozzá. A felhívás tartalmát magunk is bejelentés alapján ismertük meg. Az aláírásra való felszólítás dolgozói kezdeményezés volt, amint az tudomásunkra jutott, mind szóban, mind írásban felszólítottuk a mintabolt tulajdonosát, partnerünket, hogy távolítsa el a felhívást a mintabolt kirakatából.

Ezúton szeretnénk elnézést kéri mindazoktól, akiket a szóban forgó felhívás valamilyen módon megsértett, annak ellenére, hogy a felhívás kihelyezéséről mi, mint központ nem tudtunk.

A mi szakmánk a minőségi élelmiszer készítés, állásfoglalásunkat kizárólag ezzel kapcsolatban nyilvánítjuk ki, mással kapcsolatban nem, mert egyéb témában nem tartjuk magunkat illetékesnek.

  Akinek tehát ezek után még van gyomra, nyugodtan vásárolhat paleolit sütit a Lipótiban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A népszerű fogyókúrás módszerek nem tökéletesek

Dina 2016. november 18., péntek 10:13

Szinte már nem telik el úgy nap, hogy ne jelenjen meg valami új diéta, ami azzal kecsegtet, hogy segítségével leadjuk a felesleges kilókat. Írtunk már arról, hogy egy kemény fogyókúra miatt az egész anyagcseréjét is hazavághatja, majd arról is, hogy csak a rendszeres mozgás sem elég ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt. Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni megannyi diéta között, de találtunk egy videót, ami segít eligazodni, melyik hogyan működik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válik igazzá egy ordas hazugság

Sákovics Diana 2016. november 17., csütörtök 16:59

Amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik. Amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik. Amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik. Ezt a szöveget olvashattuk Budapest-szerte a Kétfarkú Kutya Párt kvótanépszvazásos ellenplakátjain. De vajon valóban így van? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szép has szétnyílt hasizommal sem lehetetlen küldetés

Dívány 2016. november 17., csütörtök 15:15

Szétnyílt hasizom (rectus diastasis) az egyenes hasizom rostjainak hosszanti szétválását jelenti, és nemcsak várandósság után alakulhat ki, de például genetikailag gyenge kötőszövetek esetén is. Az érintett izmok megfelelő edzésével összébb lehet zárni a rést, és Bagyinka Tímea sportrekreációs oktató, pilates- és jógatanár ki is dolgozott egy hasizomregeneráló technikát. Interjú a Love your belly megalkotójával!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Véres megoldás az örök fiatalságra

(bzs) 2016. november 17., csütörtök 08:28

Az Alkahest cég kutatója, Sakura Minami és csapata azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a korosabb egerekre, ha fiatalabbak vérét kapják, illetve fordítva. Eredményeikről a New Scientist számolt be. Amikor az öregebb állatok kaptak vért a fiatalabbaktól, javult a memóriájuk, a kognitív képességeik és a fizikai aktivitásuk is. Emellett vizsgálatok igazolták, hogy az agyon kívül egyéb szerveik, például a szívük, a májuk és az izmaik állapota is javult. Ezzel szemben a fiatal egereknek adott idősebb állatokból származó vérplazma ellenkező hatást váltott ki: az állatok agya az öregedés jeleit mutatta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A hűtlenség hat típusa

Dívány 2016. november 16., szerda 17:58

Azt hitte, csak úgy lehet megcsalni partnerét, ha lefekszik valakivel? Hát, nem..legalábbis Abby Rodman pszichoterapeuta szerint. Úgy véli, hűtlenségnek számít, ha inkább a kapcsolaton kívüli dolgokba fektetünk energiát, és ettől a másik fél megbántva, kiábrándultnak és háttérbe szorítva érzi magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tudja ma a tudomány a migrénről

Sákovics Diana 2016. november 16., szerda 11:30

Migrén. Ezt a szót mind ismerjük. Tudjuk, hogy egy súlyos fejfájásfélét takar, amitől a környezetünkben talán szenvednek is néhányan. Sőt. A néhánynál többen is. A nemzetközi felmérések alapján ugyanis a lakosság 12-16 százaléka migrénes, azaz rendszeresen él át migrént. A betegség szempontjából leginkább a 20-40 éves kor közötti nők veszélyeztetettek, körükben a migrén gyakorisága a 25 százalékot is eléri. De vajon mi pontosan a migrén? Mi okozza? Miben más a migrénesek agya, mint az átlagé? És milyen pszichés tényezők befolyásolják a migrén megjelenését? Többek között ezekről kérdeztem dr. Ertsey Csaba neurológust, a MTA-SE NAP-B Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutatócsoport munkatársát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Élet cukor nélkül: El sem hiszem, hogy megcsináltam!

Brownie 2016. november 15., kedd 11:00

Édesszájúként mindig is megvolt bennem az elhatározás, hogy kipróbáljam, milyen lenne feldolgozott cukrok nélkül élni, de addig-addig ment a halogatás, amíg meg nem fogalmaztam konkrétan, hogy mi is lenne ezzel a küldetéssel a célom. Néhány hete nagy nehezen belevágtam, és nem ment ugyan zökkenőmentesen, a megvonás ideje alatt azért többször megjegyeztem: Nem is olyan szörnyű. Ezt eddig mi a túróért nem voltam képes megcsinálni? Nyilván azért, mert tudatosan soha nem akartam megszabadulni az édes ízek okozta örömérzettől. Persze volt kibukás és zsörtölődés is, de legalább a kezdeti hangulatingadozásokat bátran foghattam az elvonási tünetekre.

shutterstock 85923595
Távolról sincs vége, olvasson még »

Patkánycsikizés a tudomány nevében

Edicsek 2016. november 15., kedd 09:36

A Humboldt Egyetem kísérlete bebizonyította, hogy van olyan állatkísérlet is, amit az alanyok kimondottan élveznek. Ilyen például az, amiben egy csapatnyi patkányt csikiztek, hogy ezzel is újabb információkat nyerjenek arról, hogyan is működik az agy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azt mondja mindent megtesz, mégsem érzem, hogy szeretne

Csonka Balázs 2016. november 14., hétfő 18:52

Ön mit tesz meg a kapcsolatában a másikért? Bizonyára kapásból meg tudja válaszolni . Visz neki fahéjascsigát a pékségből, elmosogat, megnézi vele a filmet, amit választott. Mit teszünk azonban azért, hogy szeretetünk a másiknak is átmenjen, ő is érezze, hogy fontos nekünk?

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 184

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés