Red flags: 8 intő jel, hogy rossz emberrel randizol

A randizás kezdeti szakasza csodálatos tud lenni. Megismersz valakit minden furcsaságával és értékével együtt, fokozatosan tanuljátok egymást. Ennek a folyamatnak része az is, hogy észrevegyük, ha valami nem teljesen kerek a másikkal kapcsolatban. Ha valakinek a megismerése közben több vörös zászlóval találod szembe magad, mint ahány pillangót érzel a gyomrodban.

Természetesen előfordul, hogy valaki annyira izgul egy randin, hogy nem sikerül a legjobb formáját hoznia – emiatt még nem kell új partner után nézned. Vannak azonban olyan esetek, amik elég nagy biztonsággal jelzik, hogy az illetőtől jobb távolságot tartani. Patrick Allan, a Lifehacker szerzője olvasói segítségével szedte össze a leggyakoribb vörös zászlókat, amikkel ismerkedés során találkozhatunk. Ezeket saját tapasztalataimmal kiegészítve veszem sorra, hogy te már ne üsd meg a bokád.

#1 Durván viselkedik a pincérekkel, taxisokkal és más szolgáltatókkal

Ha romantikus vacsorára készültök, az étterembe érve azonban a partnered tiszteletlenül és lekezelően bánik a pincérekkel, valószínűleg másokkal (így előbb-utóbb veled is) hasonlóképpen fog viselkedni. Akkor is, ha nagy eséllyel most még lesegíti a kabátodat és kihúzza neked a széket, hiszen az ismerkedés kezdeti szakaszában az emberek igyekeznek jó benyomást tenni a másikra. Ez a vörös zászló nemcsak a pincérekkel, de a baristákkal, eladókkal, taxisokkal való viselkedésben is megjelenhet.

#2 Nem tartja tiszteletben a határaidat

Oké, szögezzük le: egyetlen kapcsolat sem ér annyit, hogy kényelmetlenül érezd magad, és olyan dolgokat csinálj, amiket valójában egyáltalán nem akarsz. Harris O’Malley coach szerint, akit az internet népe leginkább dr. Nerdlove néven ismer, ezek a határátlépések leggyakrabban a hálószobában jelennek meg. Jó példa erre, ha a partnered olyan dolgokra akar rávenni, amikre még nem állsz készen, vagy egyáltalán nem is vagy rá nyitott, de szintén figyelmeztető jel, ha figyelmen kívül hagyja, amikor valamire nemet mondasz.

Vanessa Marin terapeuta is egyetért a fentiekkel, a legkisebb szexuális kényszerítés is vörös zászlóként jelzi, hogy menekülj a kapcsolatból. Ha már a kezdetekkor sem hajlandó valaki tiszteletben tartani a határaidat, ez később csak rosszabb lesz.

De nem minden a szex. Árulkodó lehet az is, ha túl korán, túl sok személyes információt oszt meg veled a randipartnered. Ha megkérdezed, hogy kér-e egy italt, ő pedig elutasítja, mondván, hogy rossz tapasztalatai vannak, az teljesen oké. De ha rögtön az első randin elkezd beavatni a legmélyebb, legsötétebb titkaiba, az azt jelentheti, hogy nem ugyanott vannak a határaitok. Persze egymást beavatni a dolgokba nem feltétlenül rossz, de ha kényelmetlenül érzed magad a másik miatt, az mindenképp jelzésértékű.

#3 Túl gyorsan, túl komolyat

Mindenkinek joga van a saját tempójában ismerkedni. Dr. Nerdlove szerint ha valaki már a randizás kezdetén elköteleződésre törekszik, ha a harmadik találkozás alkalmával az összeköltözés és az esküvő a téma, nagy valószínűséggel bizonytalanság vagy érzelmi instabilitás áll a háttérben, ezért partnerét még azelőtt megpróbálja „bezárni”, mielőtt kiderülnek a hibái.

A randi tökéletes, ő rendesen kitesz magáért – mintha hirtelen egy romantikus vígjátékba csöppentél volna. De ne feledd, ha a dolog túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az. Ilyenkor érdemes olyan dolgokra is figyelni, mint hogy a randipartnered mennyire tart szemmel, szeretné-e tudni, hogy mikor hol vagy, mit csinálsz és kivel. Ezek mind árulkodó jelek, a kapcsolat során a kontroll és a birtoklás egyre nagyobb mértékben lehet jelen.

#4 Felelőtlenség, éretlenség

Érdemes átértékelned a randipartnereddel való viszonyodat, ha egyre inkább úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben nem képes – vagy nem hajlandó – felnőttként viselkedni. Semmi baj azzal, ha egymás társaságában előjön a gyermeki énetek, de vannak olyan szituációk, amik felnőtt embert kívánnak.

Már egy-két randi elég lehet ahhoz, hogy szemet szúrjanak a pénzügyi felelőtlenségre utaló jelek például. Ha elvárja, hogy mindig te fizess, vagy már a sokadik kártyáját utasítja el a terminál, esetleg már a második randin kölcsönkér, nyilvánvaló, hogy ez egy párkapcsolatban sem lesz másképp.

Sok mindenen múlik, hogy milyen a kapcsolatunk a szüleinkkel. Vannak olyan életszakaszok és körülmények, amelyekben természetes, ha a mindennapjaink szerves része a szüleinkkel való rendszeres kommunikáció. Ha viszont valaki azért él a szüleivel, mert kényelmes és nincs kedve egyedül lakni, a szülei pedig pontosan tudják, hogy mit terveztek estére, jobb, ha új partner után nézel – hacsak nem akarsz egy tinivel randizni.

Mindennek megvan a helye és az ideje. Nincs ez másként a humorral és bizonyos beszélgetési témákkal sem. Ha a partnered éretlen viselkedése miatt kellemetlenül érzed magad, ha rendszeresen figyelmen kívül hagyja a főbb társadalmi normákat, ez valószínűleg az idő előrehaladtával csak egyre rosszabb lesz.

Egy randi során persze nem elvárás, hogy állandóan éretten és felnőtt módjára viselkedjetek, de nagy eséllyel az utolsó dolog, amire vágysz, hogy meg kelljen tanítani a másikat felnőttként viselkedni. Elvégre valakinek a párja szeretnél lenni, nem pedig a szülője.

#5 Tiszteletlenség

Egymás piszkálása aranyos tud lenni, de van egy határ. Dr. Nerdlove szerint érdemes figyelni, hiszen van különbség a játékos kacérkodás és az egyenes sértések között. Ezenkívül mindenképp kerüld el azokat az embereket, akik flörtölési stratégiaként az elhanyagolást használják. Ez az egyik legnagyobb vörös zászló. Ha a másik valami olyasmit mond, ami bántó, mindenképp jelezd neki. Ha ő ezután sem áll le, vagy még durvábban folytatja, egyértelmű a probléma. Az önbecsülésed módszeres leépítésének célja, hogy később irányítani tudjon, ami, ha nem szállsz ki, bántalmazó kapcsolathoz vezet.

Vannak, akiket a dráma éltet. Ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy vitát generáljanak, amikor a dolgok egyébként nyugodtak, netán kissé unalmasnak tűnnek. Mindkettőtök energiáját leszívja, ha mindig van valamilyen válság vagy megoldandó probléma. Ha úgy érzed, hiába vigasztalod, a drámák sosem szűnnek meg, keress valakit, aki mellett nyugodtan telnek a napjaid.

#6 Játszadozás

Nem, most nem a szórakoztató játékokra gondolok. Vannak olyan emberek, akik rendszeresen lemondják a megbeszélteket, elérhetetlennek tűnnek, aztán amikor továbbállnál, épp annyi energiát fektetnek a kapcsolatba, amennyivel meggyőznek, hogy mégse hagyd ott őket. Hidd el, ha valaki tényleg érdeklődik irántad, az tiszteletben tartja a szabadidődet.

Ha randizol valakivel, nem túl nagy elvárás, hogy tényleg érdeklődjön irántad, időt és energiát fektessen abba, hogy megismerjétek egymást. Lehet, hogy úgy érzed, a másik csak félgőzzel áll bele a dologba, ez viszont egy tuti jel arra, hogy valaki más után nézz.

Vajon megérdemel egy második esélyt?
Vajon megérdemel egy második esélyt?Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

#7 Problémák az ágyban

A szex a legtöbb felnőtt kapcsolat szerves része. Nem véletlen, hogy a hálószoba (és annak környéke) az egyik legjellemzőbb vörös zászlós övezet. Szuper, ha meg tudjátok beszélni, hogy várnátok az első együttléttel. De gyanús lehet, ha később is elzárkózik a partnered a szextől, és ennek okáról egyáltalán nem hajlandó beszélni.

Szintén gyakori vörös zászló, ha ugyan eljuttok a hálószobáig, ott azonban a partnered kizárólag a saját igényeivel foglalkozik. Ha arra kér, hogy tegyél meg olyan dolgokat, amik nem komfortosak számodra, vagy nem hajlandó viszonozni bizonyos dolgokat, például az orális szexet, jobb belátni, hogy nem ő lesz a te embered. A szexuális kielégülés fontos, erről pedig senki kedvéért ne mondj le!

#8 Nem mutat érdeklődést irántad

Ennek sok aspektusáról volt már szó, itt arra gondolok, amikor a partnered egyáltalán nem nyit a hobbijaid, érdeklődési köröd felé, ha pedig magadról kezdesz el beszélni, gyorsan a telefonjához nyúl. Az ismerkedés korai szakaszának lényege, hogy – kapaszkodj meg! – megismerjük a másikat. Ha viszont a partnered csak önmagáról képes beszélni, mindezt anélkül, hogy törődne veled vagy a számodra fontos dolgokkal, nem érdemes hosszú távra tervezni vele.

Egy vörös zászló még nem a vég

A fent felsoroltak általában rosszat jelentenek. De nem érdemes egyből továbbállni, amikor ilyennel találkozol. Mindenkinek vannak hibái, lehet rossz napja, így bizonyos esetekben jár egy második esély. Lehet, hogy csak nagyon ideges volt, amikor először találkoztatok, vagy bizonytalan volt és imponálni akart. Egy kellemetlen hangulatban megivott kávé még nem biztos, hogy indokolja, hogy ne ismerd meg a másikat. Ez persze nem vonatkozik azokra a randikra, amik a vörös zászló lobogtatása helyett a vészharagot kongatják. Olyankor a legjobb, ha gondolkodás nélkül továbbállsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek