Azt hitted, a diétás üdítő egészségesebb, mint a cukros? Sajnos nem

Nulla kalória, ismerjük a reklámból. De valóban elég ennyi ahhoz, hogy megóvjuk az egészségünket?

Több kutatás rávilágított már arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy könnyebben megőrzöd a súlyodat, ha a cukros üdítőket édesítőszeres alternatívákkal helyettesíted. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban az is vágyálom marad, hogy így védjük a szívünk egészségét a szénsavas üdítők okozta problémáktól.

Nem jobb a mentes a cukrosnál 

A kutatók több mint 100 000 embert vizsgáltak, velük rendszeresen kérdőíveket töltettek ki a táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban. A kutatás 10 éve során a szakemberek végigkövették a résztvevők szív- és érrendszeri egészségének alakulását.

Egyik sem jobb a másiknál?
Egyik sem jobb a másiknál?Devrimb / Getty Images Hungary

Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak cukros vagy édesítőszeres üdítőt, jóval nagyobb volt a szívroham, az agyvérzés és más kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, ehhez ráadásul nem is kellett rengeteget fogyasztani az üdítőkből: már napi fél doboz növeli az egészségügyi problémák megjelenésének kockázatát.

Bár a kutatók számos külső tényezővel számoltak (például dohányzás, cukorbetegség, kórelőzmény), az eredmények nem mutattak ok-okozati összefüggést az ital típusa és a szívbetegség kialakulása között. Ez pedig épp elegendő ahhoz, hogy kétségbe vonjuk az elméletet, miszerint az édesítőszerrel készült szénsavas italok egészségesebbek lennének, mint a cukros üdítők.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra