Hogyan lehet felépülni egy súlyos traumából?

Traumatikus események hatására általában szorongást, kétségbeesést élünk át. A traumát követő időszakra jellemző a levertség, gyakran depressziós tünetek és alvászavarok jelentkeznek. Poszttraumásstressz-szindrómáról (PTSD) akkor beszélünk, ha a tünetek elhúzódnak, és akár még 4 héttel az eseményt követően is fennállnak.

Nagyjából az emberek egyharmadát éri súlyos trauma élete során, és az érintettek 10-15 százalékánál alakul ki PTSD, amely a testi és a mentális egészség mellett az életminőségre is hatással van. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy foglalkozzunk a traumával – írja dr. Andrea Roberts, a Harvard Medical School professzora.

Ne félj segítséget kérni! 

A PTSD tünetei pár héttel a megrázó élmény után, de jellemzően körülbelül fél évre rá jelentkeznek. Tünet lehet a szorongás, a tartós rossz hangulat, a levertség, apátia, eltompulás, vagy épp ellenkezőleg, a felfokozott állapot. Gyakori az alvászavar, a pihenésre való képtelenség, a váratlanul felbukkanó negatív emlékképek, emlékbetörések. A tünetek hátterében a stresszhormonok és az adrenalin szintjének emelkedése áll. Nem ritka, hogy látszólag ok nélkül testi panaszok, fájdalom jelentkezik, de gyakran kíséri a tüneteket pánikroham is.

Előfordulhat, hogy a trauma után hónapokig, akár évekig nem jelentkeznek a PTSD tünetei, majd egy váratlan, külső tényező hatására – akár rémálmokkal, hangok vagy szagok észlelése kapcsán – reagál a szervezet a traumatikus eseményre.

A poszttraumásstressz-szindróma jelentős hatással lehet az egészségre is, egy 2018-ban megjelent tanulmány szerint például növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Más kutatások szerint összefüggés van a PTSD és a szívbetegségek, valamint a stroke előfordulásának gyakorisága között is.

A traumából való gyógyulást hosszú távon nem a felejtés, hanem az emlékezés hozza meg
A traumából való gyógyulást hosszú távon nem a felejtés, hanem az emlékezés hozza megPeopleImages / Getty Images Hungary

A jó hír az, hogy a poszttraumásstressz-szindróma tünetei kezelhetők – éppen ezért fontos, hogy bátran kérjünk szakszerű segítséget. A szakember ugyanis nemcsak a diagnózis felállításában segít, de együtt megtalálhatjátok a leginkább testhezálló kezelési módot is, például:

Expozíció formájában: a trauma felidézése és újraélése a terapeutával együttműködve, biztonságos körülmények között segít az átélt élmények feldolgozásában.

Szociális támogatás segítségével: a társas kapcsolatok nélkülözhetetlenek a PTSD kezelésében. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a kapcsolatok fenntartása segít a depresszió és a szorongás kezelésében, személyes kapcsolataink erősítése pedig csökkenti a PTSD és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Gyógyszeres kezeléssel: bizonyos gyógyszerek segíthetnek a depresszió és a szorongás társtüneteinek enyhítésében és a pihentető alvás elősegítésében.

Rendszeres testmozgással: tanulmányok szerint a rendszeres, közepes intenzitású testmozgás csökkentheti a szorongás és depresszió okozta tüneteket, különösen akkor, ha mindezt a terápiás kezeléssel kombináljuk.

Meditációval: kutatások eredményei szerint ugyanis a rendszeres, napi kétszeri meditáció is csökkenti a PTSD és a depresszió tüneteit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra