18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Van, hogy egyáltalán nem nedvesedik a hüvely. De mi az oka?

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük a hüvelyszárazság hátteréről és a kezelési lehetőségekről.

Ahogy férfiaknál a merevedési zavarok hátterében, úgy a nők körében igen gyakorinak számító hüvelyszárazság mögött is számos ok állhat: a becslések szerint menopauza idején és utána a nők felét érinti a probléma, de termékeny korban is okozhat kellemetlen perceket egy-egy nemi aktus során a hüvely nedvesedésének hiánya vagy csökkent szintje.

Természetesen, csakúgy, mint például az izzadás mértékének tekintetében, a hüvely nedvességét biztosító váladék termelődésében sem vagyunk egyformák: vannak, akiknek a szervezete az átlagosnál jobban teljesít, és vannak, akiknél a csekély mértékű nedvesedés számít normálisnak. Bajra akkor kell gyanakodni, ha a megszokotthoz képest megváltozik a helyzet. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük arról, hogy mi minden állhat a termékeny korban fellépő hüvelyszárazság hátterében, és mit tehetünk a hatékony kezelés érdekében.

„Valamilyen szinten alkati adottság is a hüvely nedvesedésének mértéke, amit egyrészt a hüvelyfalban található hajszálerekből kikerülő folyadék mennyisége, másrészt a méhnyaknyák mennyisége és jellege határoz meg. Ehhez járul még hozzá a hüvelybemenet szintjében elhelyezkedő két Bartholin-mirigy által termelt váladék” – mondta el a Díványnak dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A hüvely bejáratánál kétoldalt elhelyezkedő Bartholin-mirigyek szexuális izgalom hatására néhány csepp váladékot választanak ki, mely a behatoláshoz szükséges síkosítást eredményezi.

„Az első számú érintettek a menopauzába került és a posztmenopauzában lévő nők. Ennek oka az ösztrogénszint csökkenése: a hüvelyfal rugalmasságának csökkenése és a savas hüvelyflóra lúgos irányba történő eltolódása mellett ugyanis a hüvelyszárazság is az ösztrogénszint esésének fő tünete. Ugyanakkor a termékeny korban lévő nők 15-20 százalékánál is jelentkezhet átmenetileg vagy tartósan hüvelyszárazság, de elsődleges petefészek-elégtelenség, ismertebb nevén korai petefészek-kimerülés (POF/POI) esetén, illetve a petefészkek műtéti eltávolítását követően is kialakul, továbbá kismedencét ért sugárterápia, kemoterápia vagy hormonális terápia után is számítani lehet hüvelyszárazságra” – magyarázta dr. Oláh Orsolya. 

Nem csak a menopauza velejárója lehet a hüvelyszárazság
Nem csak a menopauza velejárója lehet a hüvelyszárazságTharakorn / Getty Images Hungary

„A hüvelyszárazság miatt megváltozó, felboruló hüvelyflóra hajlamosíthat a hüvelyi és a húgyúti fertőzésekre is, gyakoribbá válhat a hüvelyi diszkomfort hátterében álló bakteriális vaginózis, vulvovaginalis candidiasis és akár a húgyhólyaggyulladás is. A szexuális együttlét fájdalmas lehet, és mivel a hüvelybemenetnél sérülhet a hüvelyhám, kis vérzéssel is járhat a közösülés” – tette hozzá a szakember.

Lehetséges okok 

  • Mint azt a nőgyógyász kifejtette, fertilis életkorban lévő nőknél leginkább a nemi vágy csökkenéséhez lehet kapcsolni a hüvely nedvesedésének hiányát, aminek hátterében főleg párkapcsolati problémák, fokozott stressz állhat, de antidepresszánsok vagy antipszichotikumok szedése is kiválthatja a problémát. 
  • Pajzsmirigyproblémák is állhatnak a libidócsökkenés okozta hüvelyszárazság hátterében, ezért egy endokrinológus szakembert is érdemes felkeresni. 
  • Hüvelyi fertőzéseknek is lehet tünete a hüvelyszárazság, de ott általában nem ez dominál, hanem a fájdalom, a csípő, égő, viszkető érzés vagy az erős, kellemetlen szagú hüvelyváladék, és a fertőzés kezelését követően ez a panasz is helyreáll.
  • A hormonális fogamzásgátló tabletták sok esetben libidócsökkenést okoznak, a szakember szerint ezért érdemes ilyenkor váltani, szükség esetén más típusú fogamzásgátlásra áttérni.
  • A szoptató nők szervezetében megemelkedik a prolaktin szintje, miközben jelentősen csökken az ösztrogénszint, aminek következtében szintén felléphet hüvelyi szárazság. A jó hír az, hogy a szoptatás időszaka után magától helyreáll a probléma, másfelől bátran használhatnak a kismamák is hüvelyi hidratáló krémet.
  • Intimzuhany alkalmazása mellett is felléphet szárazsággal járó hüvelyi irritáció, ezért sem javasolják az orvosok a hüvelyöblítést.

Milyen módszerek léteznek a hüvelyszárazság kezelésére?

„Ha másodlagosan alakult ki a hüvelyszárazság, akkor az alapbetegség kezelése az első – ha megoldható és szükséges, akkor gyógyszerváltás jelenti a megoldást. Párkapcsolati problémák, fokozott stressz esetén szexuálpszichológus sokat tud segíteni, ösztrogénszint-csökkenés következtében kialakult hüvelyszárazságnál pedig először érdemes a kereskedelmi forgalomba hozott síkosítókat kipróbálni, azokból is elsőként a vízbázisúakat, mert van, akinek ennyi elegendő” – javasolja dr. Oláh Orsolya. 

GettyImages-1170875856
Irina Shatilova / Getty Images Hungary

„Az olajtartalmúaknál kiemelik, hogy az óvszer esetleg szakadékonyabbá válhat tőle, de posztmenopauzában ezek is szóba jöhetnek, akárcsak egy természetes kókuszolaj. A hüvely optimális pH-értékének fenntartására érdemes heti 2-3 alkalommal hüvelyi probiotikumokat használni, ezzel is csökkentve a fertőzések esélyét, hüvelyi irrigálás azonban nem javasolt, hiszen többet árt, mint amennyit használ” – figyelmeztet a nőgyógyász. Amennyiben ez nem elegendő, elérhetők és vény nélkül kaphatók ösztrogéntartalmú hüvelykrémek, ha pedig az életminőséget jelentős mértékben rontják a tünetek, megfontolandó lehet a szisztémás hormonpótlás is. „Utóbbiaknál fontos mérlegelni a gyógyszer lehetséges mélyvénás trombózis kockázatnövelő hatását is, így ezek nem mindenkinél alkalmazhatóak” – fűzte hozzá a szakember. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra