A házasság csak megöli a vágyat?

Egy házasság az érzelmi kötelék megszilárdításáról szól. Ugyanakkor jól tudjuk, hogy a házasságok fele válással végződik, aminek általában az az oka, hogy vagy az egyik, vagy mindkét fél elégedetlen azzal, amit a kapcsolat, illetve a partner nyújtani tud számára. A legfrissebb kutatások a párkapcsolati elégedetlenségnek egy olyan lehetséges forrására mutatnak rá, ami az eddigi vizsgálatokban nem merült fel. Ez pedig nem más, mint a szexuális vágy változása – ami természetesen férfiaknál és nőknél másként zajlik.

A kutatásban, amelynek eredményeit az Archives of Sexual Behavior című szaklapban publikálták, újonnan házasodott fiatal heteroszexuális pároknak a házassággal való elégedettségét, a szex iránti vágyát, az együttlétek gyakoriságát, valamint más olyan tényezőket vizsgáltak, mint például a stressz vagy a depresszió tünetei. Ezenkívül azt is feljegyezték, hogy a házaspárnak van-e, vagy a vizsgálat ideje alatt született-e gyereke.

A két longitudinális vizsgálatban (az egyik 1 éven át, a másik 4 évig tartott) a kutatók azt találták, hogy általában véve a nők szexuális vágya nemcsak alacsonyabb volt a házasság elején, de sokkal ingadozóbb is a megfigyelés ideje alatt, mint a férfiaké, akiknek nagyobb mértékű szexuális vágyát az állandóság jellemezte.

Az eredményekből továbbá kiderül, hogy a nők szexuális vágyának csökkenése előrejelzi a házastársi kapcsolattal való elégedettség csökkenését is – mindkét fél részéről. Érdekesség, hogy sok esetben a nők szexuális vágya idővel csökkent ugyan, de a házaspár együttléteinek gyakorisága nem változott, ami arra utal, hogy a nők akkor is hajlandóak voltak a szexre, amikor valójában nem is kívánták.

Hogyan függ össze a női libidó a párkapcsolati elégedettséggel?
Hogyan függ össze a női libidó a párkapcsolati elégedettséggel?juhy13 / Getty Images Hungary

Azoknál a házaspároknál egyébként, akiknek a vizsgálat ideje alatt gyereke született, a feleség szexuális vágyának még erősebb csökkenését figyelték meg, ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák, hogy a szülőség csak egyetlen tényező a sok közül, amelyeknek köze van a szexuális vágy hullámzásához.

A magyarázat?

A szerzők szerint a nők szexuális vágya nemcsak az utódlást könnyíti meg, de a párkapcsolati kötődés megerősítése szempontjából is fontos szerepe van. Azt feltételezik, hogy a házasságkötés, azaz a kötelék megerősítése csökkenti a nők szex iránti igényét.

A kutatók azonban a vizsgálat hiányosságaira is felhívják a figyelmet. Ilyen például, hogy csak heteroszexuális párokat vizsgáltak: az eltérő szexuális vágy azonos nemű párok esetében valószínűleg nem jár komoly mértékű párkapcsolati elégedetlenséggel, és ide tartozik az is, hogy kizárólag friss házasokat figyeltek meg, és az eredmények valószínűleg másként alakulnak több évtizedes házasság vagy tartós párkapcsolat esetén.

Mindemellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a vágy alapvetően hullámtermészetű, amit többek között a különböző élethelyzetek is befolyásolnak, és ez teljesen normális. Baj akkor van, ha nem beszélgetünk erről őszintén a partnerünkkel, hanem hagyjuk, hogy ellaposodjon a kapcsolat. Márpedig a kommunikáció fejlesztése és aktív gyakorlása az egyik legfontosabb eleme a szexuális elégedettségünk fenntartásának. Ez az alapja annak, hogy behozzuk a kapcsolatba azt, ami valójában kell a vágyhoz: az újdonságot, a nyitottságot, a kíváncsiságot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek