Így kezdd el a mediterrán diétát

A mediterrán étrend már régóta az egyik legnépszerűbb táplálkozási mód, diéta és gyakran fogyókúra is. Ennek oka, hogy a szívbetegségek, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, valamint a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti, sőt a mentális egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszik. És nem utolsósorban tele van finom fogásokkal.

A mediterrán étrend amellett, hogy a kiegyensúlyozottságra törekszik, elsősorban a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását preferálja. Mennyire szigorúak a diéta szabályai és hogy kell jól csinálni? Ebben segít a Harvard Medical School.

Mi is az a mediterrán étrend?

A hagyományos mediterrán étrend olyan élelmiszerek fogyasztásán alapul, amelyek a Földközi-tengerrel határos országokban – azaz a Mediterráneumban – könnyen elérhetők. Alapját sok zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak és hüvelyesek képezik, amelyek lehetőség szerint szezonálisak és a lehető legkevésbé vannak feldolgozva. Az étrend fő zsírforrása az olívaolaj, előnyben részesülnek a fehér húsok, így a szárnyasok, tengeri halak, tenger gyümölcsei, amelyek gazdagok omega-3 zsírsavakban. Vörös hús csak ritkán fér bele, de a sajtról és a joghurtról nem kell lemondanunk, ezeket akár a mindennapi étkezéseinkbe is beilleszthetjük.

Hogyan válts mediterránra?

Elsőre soknak tűnik ennyi változtatás a sok finom tepertős pogácsa után? Ne aggódj, nem muszáj egyszerre meglépni mindent, simán belefér, ha minden héten csak egy dolgon változtatsz, a legegyszerűbbel kezdve.

Mindegy, hogy eddig milyen zsiradékot használtál, első lépésként cseréld le extraszűz olívaolajra. Először csak főzéshez próbáld ki, majd kóstolj meg néhány olívaolaj-alapú salátaöntetet, később pedig, ha igazán jó minőségű, akár vaj helyett is kenheted a kenyérre. A jól megszokott nasikat könnyen leválthatod olajos magvakra vagy olajbogyóra, kedvenc fehér kenyered helyett pedig válassz teljes kiőrlésű pékárut.

Bátran kísérletezz a köretekkel is: a bulgur, a kuszkusz és a teljes kiőrlésű tészták mind remek alternatívaként szolgálnak. Minden étkezéshez egyél a szezonnak megfelelő salátát, emellett pedig törekedj arra, hogy minél több zöldség legyen az egyes fogásokban. A hüvelyesekkel kapcsolatban nem kell túlzásba esni, bőven elég, ha heti három alkalommal sikerül beilleszteni őket az étrendbe. Így nemcsak finom, de változatos ételeket is készíthetsz, hiszen a lencse, a csicseriborsó, a bab és a borsó mind szuper alternatívák.

Mindezek tudatában már sokkal egyszerűbb kevesebb húst enni és törekedni a sovány húsok fogyasztására. Hetente 3-4 alkalommal szinte bármilyen fogást egyszerűen kiegészíthetünk egy halkonzervvel. A különféle égetett szeszes italokat próbáljuk borra cserélni, a cukros üdítők helyett pedig igyunk minél több vizet. Desszert gyanánt érdemes betárazni az éppen szezonális gyümölcsökből.

A mediterrán diéta mediterrán életérzést is ad
A mediterrán diéta mediterrán életérzést is adMarina Bakush / Getty Images Hungary

Így telik egy mediterrán nap

Reggelire egyél teljes kiőrlésű kenyeret, alacsony zsírtartalmú sajtot friss paradicsommal és extraszűz olívaolajjal. Készíthetsz hozzá akár zöldséges omlettet is gombával, spenóttal, hagymával. Ha inkább édesre vágysz, dobj egy pár bogyós gyümölcsöt egy pohár görög joghurtba, és kezdd ezzel a napot.

Ha ebédre csak valami egyszerűt ennél, készíts görög salátát olajbogyóval, paradicsommal, petrezselyemmel és feta sajttal. Turbózd fel citromlével, csicseriborsóval, paprikával és hagymával. Ha pedig kiadósabbra vágysz, nyugodtan kísérletezz a vegetáriánus pizzákkal, hidd el, semmivel sem rosszabb rajta a brokkoli, mint a gépsonka.

Ha mediterrán módra vacsoráznál, grillezz zöldséget, garnélát, köretnek tökéletesen passzol hozzá például a quinoa. Ha csirkét ennél, süsd brokkolival, karfiollal, spárgával vagy répával, tálald barna rizzsel és salátával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra