Csodát tesz az emésztéseddel a zöld tea

Sokat tehet beleink egészségéért a zöld tea – állítja egy friss amerikai kutatás.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekkel jutottak arra az eredményre, miszerint a zöld tea fogyasztása hátráltatja az elhízást, illetve segít az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. A Journal of Nutritional Biochemistry hasábjain közzétett kutatásról a Study Finds számol be.

Teával a pluszkilók ellen

Richard Bruno, a szóban forgó egyetem táplálkozástudományi professzora és kutatótársai nyolc héten keresztül vizsgáltak egy csapat hímnemű egeret. Az állatok egy részét magas kalóriatartalmú étrenden tartották a kísérlet ideje alatt, míg társaik rendes táplálékot kaptak. Ezzel párhuzamosan egyes egerek egy kétszázalékos zöldtea-kivonatot is fogyasztottak. A szóban forgó időszak leteltével a tudósok úgy találták, hogy húsz százalékkal kevésbé gyarapodott azon egerek testsúlya, melyek hizlaló étrenden éltek, de mellette a kivonatból is jutott nekik, mint azoké, melyek teakivonatot nem, csak kalóriában gazdag tápot fogyasztottak.

A zöld tea sokat tehet beleink egészségéért
A zöld tea sokat tehet beleink egészségéért4kodiak / Getty Images Hungary

A teakivonatot fogyasztó egyedek esetében az inzulinrezisztencia tünetei is kevésbé jelentkeztek, és gyulladásos betegségek is kisebb számban alakultak ki beleikben. Mindemellett a kutatók azt tapasztalták, hogy a zöld teában található hatóanyagok segíthetnek az ún. „lyukasbél-szindróma” kialakulásának megakadályozásában. A szóban forgó autoimmun betegségben – mely napjainkban egyre rohamosabb terjed a nyugati világban – a vékonybél falát védő sejtstruktúra meggyengül, a rajta keletkezett lyukakon keresztül pedig káros baktériumokat tartalmazó emésztetlen részecskék kerülnek a bélrendszerből a véráramba.

Bruno szerint mindez azt bizonyítja, hogy a zöld tea az emberi emésztőrendszerre is páratlanul pozitív hatásokkal lehet, habár a kutató úgy számol, a mi esetünkben napi tíz csésze zöld tea megivása felelne meg a rágcsálók által elfogyasztott teakivonat mennyiségének. Ennyi teát nyilvánvalóan senki sem iszik egy nap, de a professzor szerint ez nem is szükséges. Jobban járunk, ha a reggeli és ebéd mellé fogyasztunk néhány csészével, továbbá ügyelünk a változatos, egészséges étkezésre és a megfelelő mennyiségű testmozgásra is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra