Ezért olyan egészséges a tökmag

Akár pörkölt, sózott változatban esszük, akár mi magunk halásszuk ki őket a sütőtökből, a tökmag számtalan módon járulhat hozzá egészségünkhöz.

Manapság szinte bármelyik boltban kapni sózott tökmagot, de akár egy finom sült tök elkészítése vagy halloweeni tökfaragás után is ránk maradhatnak ezek a finom, olajos magvak, melyekből egy harmincgrammnyi adag nagyjából 150 kalóriát, 15 grammnyi egészséges rostot és zsírsavat, csupán pár gramm szénhidrátot, illetve meglepően nagy mennyiségű, 8-10 grammnyi növényi fehérjét tartalmaz, emellett tele van különféle tápanyagokkal és egyéb hasznos összetevőkkel. A Health szakértője, dr. Cynthia Sass dietetikus elmondja, miért is olyan egészséges a tökmag.

Hasznos ásványi anyagok és növényi fehérjék garmadája a tökmagban

Először is, a sütőtök magja rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, mangánt, cinket, vasat és rezet. A magnézium jó hatással van közérzetünkre, segít a jó alvásban, a mangán pedig csontjaink és bőrünk egészségének használ. A vas erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradtságot, kimerültséget, emellett oxigént is szállít. A réz többek közt szerepet játszik – a vassal egyetemben – a szervezet energiafelszabadításában, míg a cinknek fontos bőrgyógyászati szerepe van, emellett látásunkat és immunrendszerünket is segíti.

A tökmag rengeteg ásványi anyagot tartalmaz
A tökmag rengeteg ásványi anyagot tartalmazShutterstock

A felsorolt ásványi anyagok mellett a tökmag antioxidánsokban, többek közt E-vitaminban és karotinoidban is bővelkedik, melyek a gyulladásos betegségek, továbbá az öregedéssel járó, illetve különböző krónikus megbetegedések enyhítésében is fontos szerepet játszanak. És akkor még nem is beszéltünk a magokban található omega-3 zsírsavakról. Ezek szintén gyulladáscsökkentő hatásaikról ismertek, emellett védenek a szívbetegségek ellen, és segítenek megőrizni ereink rugalmasságát.

Mivel a tökmagban kevés szénhidrát, viszont nagyon sok növényi fehérje található, egyes kutatások szerint segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is, vagy pedig csökkentheti annak tüneteit, illetve javíthatja szervezetünk inzulinszabályozását. Emellett a sütőtök fehérjéje legyőzheti a különböző vírusos és gombás fertőzéseket is. Sőt, a tökmag, illetve a belőle készült olaj segíthet prosztatánk egészségének megőrzésében is, és – a benne található cinknek köszönhetően – az ondótermelést is szaporíthatja.

A tökmag önmagában is finom, de egyébként rengeteg különféle ételben felhasználhatjuk, a zabkásától kezdve a salátákon és sült zöldséges fogásokon át egészen a levesekig vagy desszertekig. A különböző turmixokba, joghurtokba is szórhatunk belőle, nem is beszélve arról, hogy a tökmag gyakran megtalálható a különböző müzliszeletekben és energiagolyókban is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra