Small talk: csevegés-gyorstalpaló kezdőknek és haladóknak

Gyermekként sokan azt tanultuk meg, hogy ne álljunk szóba idegenekkel. Pár évtizeddel később pedig esetlenül állunk egy társas összejövetel kellős közepén, pótcselekvésekkel igyekezvén leplezni zavarunkat. A kapcsolatépítés műfajának azonban nem kell fájdalmas élménynek lennie. Most segítünk neked, hogy leporold a társas készségeidet, és ügyesen gombolyítsd a beszélgetések fonalát.

A legtöbben felszínesnek, unalmasnak, bizarrnak találhatják a csevegések világát. Azonban aligha elkerülhető, hogy időnként kisebb beszélgetéseket folytassunk embertársainkkal. Legyen az egy munkahelyi esemény, egy kiállításmegnyitó vagy egy véletlen találkozás egy régi ismerőssel, érdemes tudni pár jó mondatot váltani egymással.

A Psychology Today, a wikiHow és a Forbes magazin írásaiból szemezgetve gyűjtöttünk neked hasznos tippeket, hogy pozitív benyomást kelts másokban, miközben jól is érzed magad. 

0. Keretezd át a csevegésről alkotott gondolataidat

Ha folyamatosan az jár a fejedben, hogy mennyire értelmetlen, üres, felszínes ez az egész, akkor jó eséllyel az is lesz. Érdemes inkább úgy tekintened a kis beszélgetésekre, mint ami a mélyebb emberi kapcsolatok fontos előszobája: megteremti az alapját a későbbi autentikus beszélgetéseknek, konstruktív együttműködéseknek.

1. Készülj fel lélekben az eseményre

Teljesen természetes, hogy sokan szorongást élünk meg, amikor számunkra ismeretlen emberekkel találkozunk. Előfordul, hogy legszívesebben máshol lennénk, vagy azt gondoljuk, hogy mi menthetetlenül borzalmasak vagyunk ebben a műfajban. Lépj ki a negatív gondolatok örvényéből, tudatosítsd magadban a következőket:

  • Mi a legrosszabb, ami történhet veled ebben a helyzetben?
  • Teljesen oké, ha valaki nem kedvel meg három perc alatt. A cél nem is ez.
  • A többiek számára valószínűleg épp olyan kényelmetlen a helyzet, mint neked. Valószínűleg ők is hálásak lesznek, ha beszélgetést kezdeményezel velük.
  • Jutalmazd meg magad, amiért kiléptél a komfortzónádból. Például mondhatod azt, hogy ma elmész erre az eseményre, de cserébe holnap egész este a fotelben üldögélve fogod olvasni a kedvenc regényedet.

2. Érkezz időben

Elsőnek ugyan nem szerencsés megérkezni egy eseményre, de ha már páran ott vannak, vegyél egy mély levegőt, húzd ki magad, emeld fel a fejed, és közepes tempóban lépj be a terembe. A program kezdetekor még nem árasztanak el az ingerek, még nincsen tömeg. Arra is több időd van, hogy eldöntsd, kiket közelítesz meg a szállingózó emberek közül. 

Ha időben érkezel, könnyebben felmérheted a terepet
Ha időben érkezel, könnyebben felmérheted a terepetShutterstock

3. Közelíts nyitottan, de ne légy tolakodó

Egy csoportot úgy érdemes megközelítened, hogy körülbelül tíz lépésre megállsz tőlük, és megpróbálod felvenni a szemkontaktust valakivel közülük. Ha nem rohanod le őket, akkor van időd megfigyelni, hogyan reagálnak a közeledésedre. Érdemes a testtartásoddal is nyitottságot kifejezni: ne fond össze a karodat, ne légy elmerülve a telefonod babrálásában.  

4. Igen, a nevét jó lenne megjegyezni  

Az emberek általában kedvelik, ha a másik személy a nevükön szólítja őket.

  • Amennyiben tudod a másik nevét, a köszönés mellé érdemes mondanod.
  • Ha most mutatkoztok be egymásnak, akkor a kézfogás során hatékony lehet, ha elismétled a nevét. Például: Szia, János. Örülök, hogy megismerhetlek. Így könnyebben tudod megjegyezni, és a nagy izgalmak közepette nem azon fogsz stresszelni, hogy még a nevét sem tudod a másiknak.
  • Érdemes azt is megkérdezned, hogy hogyan szólíthatod. Ez egyrészt nagyon tiszteletteljes, másrészt a köztetek lévő interakciót is kényelmesebbé teheti. Ráadásul sok ember nem az irataiban szereplő utónevet preferálja. Ez a kérdés akkor is a segítségedre lehet, ha elvileg tudnod kéne a másik nevét, mert már több helyen találkoztatok. 

5. Közös témák, gördülékeny kezdőmondatok

A közös téma kezdetben valami egészen kicsi, nyilvánvaló dolog is lehet. Ötleteket meríthetsz abból a tárgyi környezetből, amiben vagytok, illetve az esemény történéseiből, amin részt vesztek. Fontos, hogy a megjegyzésed vagy a kérdésed ne legyen oversharing, azaz túlzott megosztás. A mindenkori szituációt figyelembe véve kezdheted a társalgást például így:

  • Jó ez a buli. Te honnan ismered a házigazdát?
  • Örültem, hogy ebbe a kávézóba beszéltük meg a találkozót. Máskor is szoktam ide járni, élvezem a csendet, a pisztáciás croissant pedig elképesztően finom.
  • Izgalmas volt ez a prezentáció. Te már korábban is hallottad beszélni az előadót?
  • Nagyon szép ez a csillár itt felettünk. Bírom az ilyen patinás dolgokat, még ha a lakásomnak teljesen más is a stílusa.
A bemutatkozáskor érdemes lehet elismételni a nevét, hogy jobban megjegyezd
A bemutatkozáskor érdemes lehet elismételni a nevét, hogy jobban megjegyezdShutterstock

6. Légy kíváncsi, kérdezz

A siker egyik kulcsa, hogy ne úgy kezeld a másikat, mint akivel átmenetileg beszélgetsz, amíg megjönnek az igazi barátaid. Érdeklődj iránta, hallgasd meg, figyelj oda rá. Amíg kérdezel, arra is időd van, hogy egyre kényelmesebben érezd magad a helyzetben. Ne legyél vallatótiszt, de az őszinte, tiszteletteljes figyelmed valószínűleg jutalmazó lesz a másik számára. Egy idő után nyugodtan használj nyitott kérdéseket, amik megválaszolása szabad kifejtést tesz lehetővé a beszélgetőpartnerednek.  

  • Elsőre érdemes elkerülni a mélyfilozófiai, vallási, politikai kérdéseket, hacsak nem egy ilyen rendezvényen találkoztok. Egy tüntetésen mi sem természetesebb, mint hogy megtárgyaljátok az igazságtalan rendszerrel kapcsolatos felháborodásotokat.
  • Megkérdezheted azt is, hogy mi a véleménye a ma esti eseményről (előadásról, kiállításról, elhangzott beszédekről).
  • Ha megtudakolod, hogy mivel foglalkozik, utána tovább érdeklődhetsz afelől, hogy miért ezt a hivatást választotta, vagy mik azok a dolgok, amiket a legjobban szeret a munkájában.

Ha a másiknak van lehetősége nem csak egyszavas válaszokat adni, az azért is hasznos, mert a mondataiban további fogódzókat, új témákat fogsz találni, aminek segítségével folytatni tudjátok a beszélgetést.

7. Tedd félre az előfeltevéseidet

Lényeges, hogy nyitottan beszélgess másokkal, ne a sztereotípiáid, előítéleteid vezessenek a kérdések feltevésében.

  • Például előfordulhat, hogy a másik személy nemi identitása eltér attól, mint ahogyan te a nemét leolvasod. Ne mondj neki például ilyeneket, hogy mi, csajok/férfiak, ilyenek és ilyenek vagyunk. A emberek egyébként is sokfélék, sokan nem tudnak/akarnak rákapcsolódni a hagyományosnak tartott nemi szerepekre.
  • Ne vedd magától értetődőnek azt sem, hogy valaki heteroszexuális. Ha egy kollégád elárulja neked, hogy randizott valakivel, ne kérdezd azonnal azt, hogy milyen a pasi. Lehet, hogy aktuálisan vagy általában nem a pasik, hanem más nemű személyek iránt érdeklődik a munkatársad. 
  • Rengeteg ember nem ünnepli a karácsonyt sem, negatívabb élményei vannak a családjával, vagy érintett lehet olyan kérdésekben, amikről az adott eseményen szó van. Ezt mindig kalkuláld bele a beszélgetéseidbe.

8. Bátorítsd a beszélgetőpartneredet

Lehet, hogy az éppen elhangzott poén nem a legizmosabb volt, amit valaha hallottál. De ha jóindulatú, senkit sem sért, akkor érdemes egy kis nevetéssel jutalmazni a másik azon törekvését, hogy igyekezett pozitív hangulatot teremteni. Valószínűleg ő éppúgy zavarban van, mint te, örülni fog a bátorításnak. A dicséret is hasznos stratégia lehet, különösen, ha őszinte.

  • Például egy előadás után elmondhatod neki, mennyire örültél, hogy feltette azt a kérdést, ami téged is már régóta foglalkoztat.
  • Azonban lényeges, hogy a külalakra vonatkozó (pozitív) megjegyzéseket kerüld az olyan eseményeken, amiknek ez nem kifejezett témája. Például politikus nők felszólalásakor elég ciki a ruhájukkal, a sminkjükkel, a testi adottságaikkal foglalkozni, ahelyett, hogy a mondandójuk tartalmáról folyna a diskurzus. 
Még ha időnként kicsit sutára is sikerülnek, érdemes értékelni a kedves vicceket
Még ha időnként kicsit sutára is sikerülnek, érdemes értékelni a kedves vicceketShutterstock

9. Árulj el olyan dolgokat, amiket megoszthatónak érzel

A társalgás mélységének végleteit érdemes elkerülnöd: sem az egyszavas kurta válaszok, sem a szerelmi életed vagy az egészségi állapotod részletes kitárgyalása valószínűleg nem lesz a helyzethez illő. Ugyanakkor nyugodtan adhatsz olyan kapaszkodókat a másik embernek, amit neked oké elárulni magadról.

Én az alábbi szabály alapján szoktam eldönteni, hogy mit mondok el magamról, akár szakmai helyzetekben is: ha releváns információról van szó, bármit elárulok magamról, ami két kattintással amúgy is megtudható rólam az interneten. Persze ez csak abban az esetben működik, ha a közösségimédia-használatunkkal kapcsolatban is tudatosak vagyunk.

  • Hogy vagy? Rövid válasz: jól. Hosszabb válasz: alapvetően jól, kicsit fáradt vagyok az év végi hajtástól. De a hétvégét már a családommal töltöm, aminek nagyon örülök.
  • Honnan jöttél? Győrben születtem. Ott nőttem fel, és világéletemben nagy kézilabda-szurkoló voltam.

10. Köszönd meg a beszélgetést

Ha szeretnél véget vetni a beszélgetésnek, fejezd ki a búcsúzási szándékodat: nyújtsd kézfogásra a kezedet, fordulj menetirányba, vagy tegyél meg egy-két távolodó lépést. Köszönd meg a másiknak a beszélgetést, nyugodtan kérd el az elérhetőségét, ha folytatnád a vele való kapcsolattartást. Elmondhatod, hogy most menned kell: ígértél egy italt a jelen levő ismerőseidnek, mész megkeresni a helyedet, mert az esemény hamarosan kezdődik. 

A kapcsolatépítés fáradalmai után jöhet a jól megérdemelt pihenés
A kapcsolatépítés fáradalmai után jöhet a jól megérdemelt pihenésShutterstock

11. Légy kedves magadhoz

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy spontán helyzetben nem a lehető legjobban fejezzük ki magunkat. Utólag persze mindenkinek jönnek a frappáns mondatok, a fantáziánkban ezerszer is megjelenhet, hogy mit kellett volna mondanunk. Noha érdemes leszűrni a tanulságokat, rövid időn belül azért engedd el a dolgot.

A kis beszélgetések során nemcsak információkat, hanem energiákat is cserélünk. A hibázás belefér, a lényeg, hogy kedvesen közelítettél másokhoz. Legközelebb még ügyesebb leszel, most pedig pihend ki magad, hátha téged is elért az introvertáltak másnapossága.

Oszd meg másokkal is!
Mustra