Mennyire egészséges valójában az alma?

Az egyik legnépszerűbb gyümölcsként tartjuk számon az almát, hiszen amellett, hogy vitaminokban gazdag, zsír- és kalóriatartalma igen alacsony, gyors segítség lehet egy rohanós hétköznap folyamán, ha csak bekapnánk valamit.

A LiveScience szedte össze, mi az oka annak, hogy az almát az egyik legegészségesebb ételként tartjuk számon. Magas rost- és C-vitamin-tartalma mellett kimondottan kevés kalóriát tartalmaz, zsírt vagy koleszterint viszont egyáltalán nem.

Mitől ennyire szuper az alma?

Polifenolokban gazdag, amelyek antioxidánsként működve többek között gyulladáscsökkentő, valamint a keringési rendszerre védő hatást gyakorolnak. Laura Flores, San Diego-i dietetikus szerint

a polifenolok nemcsak a gyümölcs húsában, de a külsején is megtalálhatóak, így érdemes megenni az alma héját is.

Változatos tápanyagtartalma miatt az alma enyhíti az asztma és az Alzheimer-kór tüneteit, miközben segítenek a súlyproblémák leküzdésében, hozzájárulnak a csontok egészségéhez, valamint a tüdő védelméhez is.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának adatai szerint egy nagyobb alma kb. 130 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, 11 százalékát szénhidrátok, azonban 20 százalékát különböző rostok teszik ki. Kálium- és proteintartalma mellett jelentős A- és C-vitamint, valamint kalciumot és vasat hasznosít belőle a szervezet.

Mennyire egészséges valójában az alma?
Mennyire egészséges valójában az alma?Ian Waldie / Getty Images Hungary

Szervezetünkre gyakorolt hatásai

Nem érdemes megszabadulni az alma héjától, hiszen amellett, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, rostokban is kimondottan gazdag, melyek segítik az emésztést, megakadályozzák a koleszterin vérerekben történő lerakódását, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a nőknek a szervezetében, akik hat hónapon keresztül napi kb. 75 gramm almát fogyasztottak, 23 százalékkal csökkent az úgynevezett „rossz koleszterin”-, míg a „jó koleszterin”-szintje 4 százalékkal nőtt.

A polifenolok és antioxidánsok a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának, valamint a magas vérnyomás csökkentéséhez vezetnek. Emellett segítenek megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását – mutatta ki egy 38 000 nő egészségét vizsgáló kutatás.

Az almában található antioxidánsok a légzőrendszerre tett számos kedvező hatásán felül, nagyban csökkentik az asztma kialakulásának esélyét, hiszen szabályozzák a szervezet szabadgyöktermelését, valamint az antioxidánsok által oxigénnel dúsított vér csökkenti a szívroham esélyét is.

Az alma túlzott fogyasztása nem okoz gondot, azonban érdemes tartani a mértéket, hiszen hozzájárulhat az elhízáshoz. Emellett a gyümölcs savtartalma négyszer nagyobb káros hatást gyakorol a fogzománcra, mint a szénsavas üdítők. David Bartlett, a londoni Fogorvostudományi Intézet laboratóriumi vezetője szerint fontos szem előtt tartani azt is, hogyan fogyasztjuk az almát, hiszen növeli a fogzománc károsodásának esélyét, ha lassan esszük. Nagyban csökkentjük a fogzománc károsodásának esélyét, ha a hátsó fogainkkal rágjuk meg, esetleg elfogyasztása után vízzel kiöblítjük a szánkat, így nem kell lemondanunk az alma fogyasztásáról, és ezzel együtt a számtalan egészségmegőrző hatásáról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek