Öregít a hajad? Ezekre figyelj, ha nem szeretnél plusz 10 évet!

A hajad rengeteg dolgot elárul rólad. Utal az életkorodra, az egyéniségedre és az életstílusodra, ráadásul keretet is ad az arcodnak, jó esetben kiemelve annak legelőnyösebb tulajdonságait. Egy bizonyos életkor után ezért a korábbinál is nagyobb jelentősége lesz, hogy jó legyen a frizurád: éveket öregíthet egy nem jól megválasztott stílus.

Ha nem szeretnél 5-10 évvel idősebbnek tűnni a valódi korodnál, érdemes átfutnod a The List átfogó listáját. Meg fogsz lepődni, mi mindennel öregítetted eddig a megjelenésedet.

1. Catlady külső

A túl hosszú haj, még ha ápolt is, ősasszonyos benyomást kelt, és idősebbnek mutat a korodnál –mondja MitchStone hajstylist. Hogy mikor túl sok? Több tényezőtől függ, de ha a bordáid alatt van a vége, minden valószínűség szerint hosszabb, mint kellene. Ha mindenképpen ragaszkodsz a szecessziós plakátstílushoz, arra feltétlenül figyelj, hogy hasonló hosszúságú legyen a frizurád minden része, mert az elöl kurtább még jobban öregít. 

2. Lapos hajzat

Ahogy idősödünk, a hajunk egyre vékonyabbá válik, és az olyan geometrikusan szabályos hajviseletek, mint egy nyílegyenes Kleopátra, már előnytelenül a fejünkhöz lapulnak. Érdemes a kicsit lépcsőzetesebb, tépett frizurák között keresgélni, ha nem szeretnél idősebbnek tűnni a valódi korodnál. Kérd ki fodrászod véleményét, milyen vágással lehetne több volument csempészni a hajadba.

3. Mindig ugyanúgy

Ha ötven körül jársz, elég nagy az esélye annak, hogy egy kb. 25 évvel ezelőtti képpel mászkálsz a fodrászhoz. Tudod, amikor olyan marha jól néztél ki valakinek az esküvőjén vagy egy buliban. A  hajvágás az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött, és nemcsak a divat, de a vágási technika is nagyot változott – hívja fel a figyelmet Jenna Mast sztárfodrász. Cseréld le bátran a megszokottat, mert biztosan ki tudják hozni a még jobbat a te hajadból is. Főleg, hogy a lejárt szavatosságú stílus már egyáltalán nem biztos, hogy olyan jól áll. 

4. Már nem vagy Hófehérke

A hajfestéssel nagyon óvatosan kell bánni, ha az ember elmúlt 25. A sötétebb színek alapból öregítenek, főleg, ha nagyon nagy a kontraszt a bőröd árnyalata és a hajad között. Ami 20 évesen még hófehérkés báj volt, pár évvel később már inkább gonoszmostoha-stílus. Ehhez hasonlóan nem előnyösek a nagyon kontrasztos színek, még ha a reklámban jól is néz ki a pink és a lila. Inkább stílusos szeretnél lenni, mint fiataloskodó, ugye? Akkor hallgass Kelly Kardenas színspecialistára, és maradj a természetes, az eredetitől nem nagyon eltérő színeknél. 

5. Baltával elválasztva

Ahhoz, hogy hol választjuk el a hajunkat, eléggé szoktunk ragaszkodni. Ha te még nem köteleződtél el teljesen a középen való elválasztásnál, most már ne is tedd, mert rémesen öregít ez a tanfelügyelős stílus. Viszont mindegy, hol választod el, ha túlságosan mértani a választék, az megint rád pakol néhány évet. Lazíts kicsit a választékodon, hogy frizurád laza benyomást keltsen. 

6. Csak tupírt ne!

Bár csábító a gondolat, hogy a fejtetőre lapult hajat némi tupírozással dobjuk fel, a fodrászok sírva kérnek, hogy eszedbe ne jusson ilyesmit tenni. Mindenképpen öregíteni fog ez az ósdi eljárás, ráadásul kiemeli a haj sérüléseit és újabbakat is okoz. Inkább hullámosítással és egy jó vágással adj extra volument a hajadnak. 

Tupírka.
Tupírka.Shutterstock

7. Nehogy kivasald!

A vasalt haj utoljára Britney-nek és Christinának állt jól. Jó, igazából nekik sem, de hozzájuk valahogy illett. A vasalással a fodrászok szerint az a baj, hogy a nagyon egyenesre húzott haj az arcon lévő, és ennél a lapulásnál izgalmasabb részekre irányítja a figyelmet, vagyis szinte ordít, ha hegyes az állad vagy nagyon karakteres az orrod, stb. 

8. Samponozz jól!

Egy bizonyos életkor felett a sima, normál hajra való samponok már nem működnek. El kell fogadnod, hogy ha továbbra is jól szeretnél kinézni, kicsit többet kell a hajadba invesztálnod időben és esetleg anyagilag is. A rendszeres vágás mellett jó minőségű, érett hajra való kozmetikumok, pakolások kellenek, szóval ne sajnáld a hajadtól a plusz törődést! 

9. Csak egészség legyen

A legfontosabb, hogy jól legyen a hajad. Egyél jól, használj jó kencéket, látogasd meg rendszeres időközönként a fodrászt. Ha töredezett és elhanyagolt a hajad, lehet bármilyen jó is a hossza, öregíteni fog, nem is kérdés.

10. Óvatosan a kiegészítőkkel

A boltok polcain lehet, hogy jól néznek ki, de a feltűnő színű és formájú hajbavalók magukra, és nem rád fogják irányítani a figyelmet. És mivel egyértelműen nem a te életkorodra vannak kalibrálva, a stylistok szerint kellemetlenül öregíteni fognakHa hosszabb hajad van, és fel kell tűznöd, inkább laza lófarkat vagy tarkón finoman összekötött hajat viselj. Ügyelj arra, hogy a csatok és gumik színe ne nagyon üssön el a hajadtól, illeszkedjen harmonikusan, hogy elkerüld a dilis vén tyúk hatását. 

Maradjunk a jobban illeszkedő színeknél!
Maradjunk a jobban illeszkedő színeknél!Shutterstock

11. Nagyihaj

Naná, hogy tudod, melyik! „Hátul kicsit trimmelje meg, Marika, a fejem tetején pedig emelje meg”, kis dauer, miegymás. Hatvan felett már egyenfrizura, pedig továbbra sem áll jól nagyjából senkinek, és rengeteg új alternatíva van már az érettebb korosztály számára is. Viszlát, nyolcvanas évek, viszlát, habos tölcsérhaj!

12. Niki Minaj-copf

Nem. Nem. Nem. Nem áll jól, és nem is néz ki klasszul a fájdalmasan hátraszorított haj. Ez, hasonlóan a kivasaláshoz, minden apró tökéletlenségre ráirányítja a figyelmet, kiemeli az apró ráncokat, ahogy azt is, ha kissé nagyobb az orrod. Óvakodj a mókás copfoktól is. Egy 20 éves K-pop énekesnek még jól is áll a két magas csavar, de 40, 50, 60 évesen már inkább nevetségesen néz ki.

13. Mi van az őszüléssel?

Azt is lehet jól csinálni. Választhatod a festést, főleg, ha még csak részben ősz a hajad, vagy ha nem igazán szép az árnyalata. Ha viszont azon kevesek közé tartozol, akiknek megadatott a ragyogó, ezüstös szürke, akkor mutasd meg bátran. Egy jól levágott, táplált és hamvas ősz hajtól nem fogsz idősebbnek tűnni, sőt fiatalos önbizalmat sugárzol már azzal is, hogy vállalod.

 14. Van egy életstílusod is

Vedd figyelembe, hogy milyen feladataid vannak a nap folyamán, és törekedj arra, hogy a hajad illeszkedjen tevékenységeidhez is. Lehet, hogy évtizedekig kosztümben mászkáltál, és ehhez illeszkedett a hajad is, de ha közben szabadúszó lettél, jógát oktatsz, vagy az unokák után rohansz, a hajviseleteden is ideje lazítani egy kicsit. 

15. Jó smink

Ha már az arcodról van szó, a smink is nagyon fontos, hogy ne nézz ki idősebbnek. Hiába vágták le szuperül a hajad, egy rossz sminkkel mindent elszúrhatsz. És hogy mi a rossz make up 35 felett? Leginkább a sok. Idősebb korban a sok smink megül a legkevésbé kívánatos helyeken, kiemeli a ráncokat, vagyis nagyon csúnyán öregít. A kevesebb ebben az esetben is több. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek