Egész nap a képernyőt bámulod? Pislogj!

Ahhoz képest, hogy az irodai dolgozók életük egyharmadát képernyők előtt töltik, elég keveset törődnek azzal, hogy eközben mi történik a szemükkel. Tudtad, hogy ilyenkor a normális percenkénti 12-15 helyett csak 0-4 alkalommal pislogunk? Emiatt nincs a szemünknek kenése és könnyfilmvédelme, ráadásul ha nagyon közel ülünk a monitorhoz, akkor elgyengülnek a szemizmok, ami rövidlátáshoz vezet. Szemorvost kérdeztünk arról, hogy hogyan előzhetjük meg a bajt.

Azok, akik ülőmunkát végeznek, munkaidejüknek mintegy nyolcvan százalékát monitor előtt töltik, ez pedig azt jelenti, akár negyven éven keresztül naponta legalább 6 és fél órát képernyőt néznek - és ehhez még hozzájön a tévézés meg a mobilozás is. Aztán csodálkoznak, hogy ég a szemük, fáj a fejük és elcsigázottnak érzik magukat. Szakember mondja el, mit tehetünk a mindennapokban azért, hogy minél kevesebbet ártsunk szemünknek.

Mi történik, ha elfelejtünk pislogni?

A szem felszínét borító folyadékréteg, a könnyfilm a pislogások révén oszlik el és fedi be a szemfelszínt, ha azonban a pislogás elmarad, a könnyfilm néhány másodpercen belül felszakad és a szem felszínén foltokban száraz területek alakulnak ki.

“A számítógép használata közben, a monitoron megjelenő nagy mennyiségű, gyorsan változó információ figyelése során sokkal kevesebbet pislogunk, mint általában, a normális 12-15 helyett akár 0-4-re is lecsökkenhet a percenkénti pislogások száma. A hosszú pislogás nélküli másodpercek alatt pedig még az egészséges, jó minőségű könnyfilm mellett is foltokban kiszárad a szemfelszín, ami égő, szúró érzéssel jár és hosszú távon is rontja a látás- és életminőséget” - figyelmeztet dr. Argay Amanda, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézet Szemészeti Osztályának orvosa.

A hosszan tartó számítógép előtti munkavégzés során, jellemzően a munkaidő végére a látás homályosabbá, gyengébbé válik és szemszárazság, szemfájdalom, fejfájás, kimerültség jelentkezhet. Ezeknek a tüneteknek az együttesét nevezik számítógépes látási szindrómának.

“A szem száradása következtében károsodhat a szemet borító hámfelszín is, ami által fogékonyabb az egyén a szemfelszíni fertőzésekre, ráadásul szemszárazság következtében akár szaruhártya- és kötőhártyagyulladás is kialakulhat” - fűzi hozzá.

Hogyan óvhatják szemük egészségét az irodai dolgozók?

A szakember szerint a számítógépes munkavégzés látást befolyásoló tényezőinek optimalizálásával enyhíthetünk a látásromlást előidéző káros hatásokon. Például azzal, hogy a monitort szemünktől kb. 50-70 cm távolságra, az egyenes nézővonaltól kb. 10-20 cm-rel lejjebb helyezzük el, elkerülhetjük a hunyorgást és a pislogások számának csökkenését is mérsékelhetjük.

shutterstock 778677082
Shutterstock

“Érdemes modern folyadékkristályos monitorokat alkalmazni és a monitor fényerejénél gyengébb külső megvilágítás mellett dolgozni, mely érinti a billentyűzetet is, ugyanakkor kerülni kell a szem közvetlen megvilágítását és a tükröződéseket. Praktikus megoldás a szemüvegeken az úgynevezett antireflex bevonat és a műkönny cseppek használata is” - magyarázza dr. Argay Amanda.

A szem kiszáradása és elfáradása elsősorban a normális gyakoriságú (percenként 12-15) pislogással akadályozható meg, erre azonban nem könnyű tudatosan odafigyelni. Jó hír, hogy egy magyar startup vállalkozás nemrég előrukkolt egy olyan felhasználóbarát szoftverrel, amely a számítógépek kameráját használva figyeli, hogy egy dolgozó mennyit pislog, mennyi időt, milyen távolságról tartózkodik gép előtt, és figyelmeztetésekkel támogatja a szemfájdalom, a fejfájás, a szemszárazság és a homályos látás megelőzését.

A Szemfüles nevű alkalmazás létrehozói most a Péterfy Sándor utcai kórház szemészeinek szakmai együttműködésével indítanak egy kutatást, melynek résztvevői négy héten át megszokott munkakörnyezetükben használják a szoftvert. A kutatás célja, hogy mindenki számára konkrét tényekkel szolgálhassanak, valamint az eredmények, tanulságok a további fejlesztésekhez is támpontokat adnak. Ha további hasznos tudnivalókat olvasnál a szemproblémákról és a lehetséges gyógymódokról, kattints ide

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek