Cukorbetegségre is jó lehet a kávé

A kávéban lévő koffein által beindított rendszert egy svájci biotechnológus és csapata dolgozta ki. Egyelőre csak egereken tesztelték le a módszert, ígéretes eredményekkel.

A 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet már nem tud annyi inzulint termelni, hogy az elég legyen a vércukorszint kordában tartásához. A szokásos, az étkezések során bevitt cukor feldolgozásához szükséges inzulin befecskendezésével operáló módszereket módosított, inzulint termelő vesesejtekkel helyettesítenék a tudósok -írja a New Scientist. A módszert egyelőre csak egereken tesztelték.

A módosított vesesejtek által biztosított inzulintermelést egy csésze kávéval, teával vagy kólával, pontosabban a különböző élelmiszerekben megtalálható koffein segítségével beindító kutatók szerint a koffein olcsó, nem mérgező és csak néhány specifikus ital tartalmaz belőle annyit, hogy az elég legyen a folyamat beindításához.

A kávéban a megoldás?
A kávéban a megoldás?Shutterstock

"Tudtommal nincs más étel, ami jelentős mennyiségben tartalmazna koffeint. A koffeint kisebb mennyiségben, csak nyomokban tartalmazó ételek pedig nem képesek beindítani a reakciót" - mondta el a kutatás vezetője.

A kutatás során tíz cukorbeteg egeret láttak el módosított sejtekkel a svájciak. Az étkezéseik mellé egy adag koffeint is kapó egerek esetében pedig működött is a dolog, a szervezetük újra képes lett ugyanis a vércukorszint kordában tartására.

Oszd meg másokkal is!
Mustra