Így lehet tényleg boldog a kapcsolatod a párterapeuták szerint

Öt pszichológus foglalta össze, szerintük mi a titka azoknak a pároknak, akiknek hosszú távon is kiegyensúlyozott marad a kapcsolata.

Úgy tűnik, az igazán egészséges és tartós párkapcsolatokból sem hiányoznak a konfliktusok, a hosszú távon is kiegyensúlyozott kapcsolatban élők ugyanakkor sokkal érettebben viselkednek, ha nehézségekkel találják szembe magukat, és a partnerükkel is jóval türelmesebben viselkednek.  A Huffington Post öt párkapcsolatokra specializálódott pszichológus véleményét is kikérte a témával kapcsolatban.

Szép a szemed, szép a hajad

Dr. Samantha Rodman szerint például sok egészséges párkapcsolatra jellemző, hogy ahelyett, hogy piszkálnák egymást egy társaságban, a partnerek gyakran megdicsérik egymást mások és egymás előtt. Mindez egy-egy jobb kapcsolatban szinte automatikusan működik, és kifejezetten meghitté tehet egy párkapcsolatot.

Visszatérhet-e az eltűnt vágy a kapcsolatba?

Ha te is feltetted már magadnak ezt a kérdést, akkor neked szól Dr. Hevesi Kriszta előadása. A szexuálpszichológust november 10-én a MOM Kultban hallgathatod meg, jegyeket pedig itt vásárolhatsz.

Együtt töltött idő

Van, aki szerint az a boldog párok titka, hogy bármilyen elfoglaltak is, mindig találnak időt egymásra. „Vannak, akik együtt sétáltatják a kutyájukat, beszélgetnek egy kicsit, miután a gyerekek lefeküdtek, együtt nézik meg a kedvenc műsorukat, vagy együtt imádkoznak” – osztotta meg a tapasztalatai Dr. Kurt Smith.

shutterstock 573938254

Humor

A nevetésnél kevés jobb ellenszer létezik, ha konfliktusokról van szó – állítja egy másik pszichológus, Dr. Marie Lund. Néha jól jöhet persze a komolyság is, a legjobb gyógyír azonban mégiscsak az, ha a neheztelő, sértődött felek egyike egyszer csak előrukkol egy mókás megjegyzéssel és véget vet a duzzogásnak.

Az élet napos oldala

„Rengeteg olyan házaspárral van dolgom, akik megállás nélkül panaszkodnak. A sirámok alapját jelentő problémák ugyanakkor nem nagyon különböznek az elégedett és boldog párkapcsolatokban élők gondjaitól. A különbség csak az, hogy ők nem a problémás dolgokra koncentrálnak, hanem a pozitívumokra, és ki is fejezik időnként, mennyire hálásak ezekért” – állítja a párkapcsolati tanácsadással foglalkozó Aaron Anderson.

Empátia

Egy másik párkapcsolati tanácsadó az empátiát emeli ki. Szerinte kulcsfontosságú, hogy az időnként minden kapcsolatban felbukkanó félreértésekkel, konfliktusokkal kapcsolatban képes legyen valaki beleélni magát a másik helyzetébe, és annak ellenére is elfogadni egy-egy furcsának vagy túlzónak tűnő reakciót, hogy ő személy szerint nem feltétlenül ért egyet azzal.

Megmondják… mikor érnek haza?

A lista talán legfurcsább eleme szintén Dr. Samantha Rodmantől származik. Szerinte sokszor az szüli a konfliktushelyzeteket, hogy a partnerek valamelyike úgy érzi, kimarad valamiből. Ez szerinte azzal is orvosolható lehet, ha a felek mindig közlik a másikkal, mikor érnek haza a munkából vagy egy baráti sörözésből. 

Flört

Aaron Anderson szerint gyakran akkor válik unalmassá és egysíkúvá egy kapcsolat, amikor a felek lemondanak arról, hogy flörtöljenek, játszadozzanak egymással. Szerinte a legegészségesebb kapcsolatukban ez az oldala sem hal el a párkapcsolatoknak, a folyamatos udvarlás/flörtölés kitűnő módszer ugyanis arra, hogy hosszú távon is izgalmas maradjon egy párkapcsolat.

Vitázni is tudni kell

Dr. Kurt Smith szerint a vitás helyzeteket sem mindegy hogy oldjuk meg, a gúnyos, szarkasztikus megjegyzések, a szitkozódó partnerek ugyanis hiába teszik hozzá egy-egy vita után, hogy „csak vicceltem”, ezzel már nem lehet nem kimondottá tenni a bántó szavakat. Ilyenkor is fontos tehát, hogy kedves és tiszteletteljes maradjon valaki, bármennyire lehetetlennek tűnik ez a pillanat hevében.

shutterstock 577281766

Megbocsátás

A nézeteltéréseket ne kövesse elhidegülés. Ha a felek beismerik, hogy hibáztak és hajlandók bocsánatot kérni, simán folytathatják ott, ahol egy vitás szituáció előtt abbahagyták – mondja Dr. Marie Lund.

Te mennyire vagy boldog a párkapcsolatodban?

Oszd meg másokkal is!
Mustra