18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért olyan vonzóak a MILF-ek

shutterstock 260900648

Az évek óta erősödő MILF-kultusz hátterében számos különféle tényező állhat, melyek korántsem zárják ki egymást.

A MILF kifejezés minden valószínűség szerint a pornóból szivárgott át a magyar szlengbe. A mozaikszó a Mother I'd Like to Fuck (nyersfordításban: anyuka, akit megdugnék) angol kifejezésből származik, minden tárgyiasító felhangja ellenére azonban úgy tűnik, a köznyelvben egyszerűen csak a vonzó harmincas-negyvenes nőkre használják. Az egész milfezés azonban nem a pornóval, de még csak nem is Stifler mamájával kezdődött, a szó sokkal korábban, egy 1967-es filmben, a Diploma előtt-ben hangzik el először. Idén tehát éppen ötven éve használhatnánk a kifejezést, mégis sokkal kevesebb ideje tesszük, legalábbis itt, Magyarországon. Mióta viszont a köztudatban él, nagyon is népszerű, elég csak a pornóra gondolni, és arra, hogy a MILF az elmúlt tíz év második legkeresettebb felnőttfilm-kategóriája volt. Vonzó anyukának lenni persze az életben is menő, amire számos lehetséges magyarázat létezik.

Régen minden jobb volt

Érdekes kérdés, hogy napjaink MILF-kultusza tulajdonképpen mióta is tart. A rajongók egy része ugyanis valószínűleg korábban is vonzónak találta az ilyen korú nőket, velük egyszerűen csak annyi történt, hogy lett rá egy szavuk. Ami nagyon is sokat számít abban az értelemben, hogy megkönnyíti az erről való kommunikációt, és így egyfajta trendet is elindíthat - mindkét oldalon. A férfiak számára ezzel a MILF-kultusszal egyértelműen szélesedik a paletta, akár szexhez, akár párkapcsolathoz választanak társat. Ugyanígy, a nők lehetőségei is bővülhetnek, ha a társadalom nem a tízes éveik végére-húszas éveik elejére korlátozza a párválasztást. A 30-as, 40-es nők eszerint éppen azzal válhattak vonzó potenciális partnerekké, hogy egészen mást jelent ma ennyi idősnek lenni, mint amit a korábbi generációk számára jelentett. Egy-két generációval korábban ugyanis a negyvenes évek lényegében a nyugdíj előszobájának számítottak, sok esetben már unokával, "kirepült" gyerekekkel, és egy nagyságrendileg húsz éve tartó, jó vagy rossz házassággal. A nagy átalakulásban mára egyes életszakaszok hosszú évekkel kitolódtak, új életszakaszok születtek, és az egyes élettörténeti események kőbe vésett sorrendisége is megszűnőben van.

shutterstock 81222865

Az erős nő

A társadalmi változások persze nem csak az egyes életszakaszokat érintették, de a nemek hatalmi viszonyát is az egyenlőség felé mozdították. A lehetőségek bővülésével egyre több lett a diplomás nő, melynek nyomán a fizetésbeli különbségek is csökkentek, több lett a női vezető (főnök) is. A pornófilmek MILF karakterei például nagyon gyakran ezt a hatalmi pozíciót testesítik meg (de Paul Finch és Stifler mamája között sem voltak éppen kiegyenlítettek az erőviszonyok). Egy kanadai tartalomelemzéses kutatás szerint például a MILF pornók 83 százalékában volt a nő magasabb státuszú a férfinál. Az erős, magas státuszú nők felé érzett vonzalom származhat egyrészt a domináns partner iránti vágyból. A szexuális fantáziákkal foglalkozó kutatások szerint a férfiak egy igen jelentős része gerjed ugyanis arra, ha női partnere irányít az ágyban. A magas státusz szexuális vonzereje más esetekben azonban éppen a hatalmi viszonyok megfordításában rejlik. A MILF kategóriájú pornóvideókban gyakori például a kifejezetten domináns és irányító nő, de legalább ilyen gyakori az is, hogy film pont arról szól, hogy a férfi hogyan veszi át a hatalmat, uralja le a nőt, és érvényesíti az akaratát a szexben. Az ilyen videók szimbolikája éppen az, hogy az életben megélt státuszveszteségeket a szexben lehet kompenzálni.

Tapasztalt, határozott, öntudatos

Az egyik legnépszerűbb magyarázat szerint a MILF-ek iránti rajongás alapja a szexuális tapasztalatban, a testiséget illető öntudatosságban keresendő. Az elmélet szerint a nők ugyanis éppen ebben az életkorban érnek szexualitásuk zenitjére, a kutatások szerint ekkor van például a legtöbb orgazmusuk, ekkor gondolnak a legtöbbet a szexre és ekkor is csinálják a leggyakrabban, sőt, az alkalmi szexre is ekkor a legnyitottabbak. Volt már elég idejük megismerni saját testüket és annak működését, általában pontosan tudják, mi és hogy jó nekik az ágyban, így sokkal magabiztosabbak és kezdeményezőbbek, mint fiatalabb nőtársaik. A partner élvezete pedig az egyik legerősebb afrodizikáum. "A férfiak természetüknél fogva örömöt akarnak szerezni a nőnek, azt akarják, hogy a nő élvezze velük a szexet" - mondja David Ley amerikai pszichológus. "Ha pedig a férfi egy olyan nővel van, aki ismeri a testét, a vágyait, magabiztos és kezdeményező a szexben, nagyobb esélye van arra is, hogy ki tudja elégíteni."

Ha csak a pornót vesszük, a MILF-trend egy további magyarázata lehet a természetesség utáni vágy, a karcsú, feszes bőrű tizen- és huszonéves lányok helyett a valamivel életközelibb kinézetű nők preferenciája. Ha pedig csak a valóságra szorítkozunk, hasonló szempontként merülhet fel az alkalmi, kötelezettségek nélküli szex lehetősége, melyre az ilyen korú nők a kutatások alapján is nagyobb nyitottságot mutatnak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra