Több szexuális úton terjedő vírus létezik, mint hitted

27 vírus esetében már kimutatták, hogy az ondóban sokáig életképesek maradnak. Kérdés, hogy hány ilyen vírus létezhet még.

A herékben tökéletes búvóhelyre lelő vírusokkal kapcsolatos tanulmányt a Zika-vírus RNS-ére bukkanó kutatók inspirálták, akik arra jutottak, hogy a vírus tüneteinek megszűnése után hetekkel vagy akár hónapokkal is kimutatható marad a Zika-vírus a fertőzöttek ondójában. A Science Alert beszámolója szerint ez vette rá a két brit kutatót, hogy átnézzenek több ezer vírusokkal és ondóval is foglalkozó kutatást. 

A keresés eredményesnek is bizonyult, a Zikával együtt 27 darab olyan vírust találtak ugyanis a kutatók, amelyek potenciálisan érintetlenek és épek maradhatnak az immunrendszer válaszreakcióival szemben tökéletes védelmet jelentő herékben. A here-vér gátként funkcionáló, egymással szorosan érintkező Sertoli-féle dajkasejtek ugyanis gyakorlatilag tűzfalként funkcionálnak, és meggátolják a szervezetet abban, hogy bármilyen oknál fogva a hímivarsejtek életére törjön. Ez pedig nem csak az utódnemzés szempontjából jó hír, az ondóban megbúvó vírusok és kórokozók ugyanis szintén hasznát vehetik mindennek, és bár szaporodni nem nagyon tudnak odalent, később útra kelhetnek, és akár fertőzések forrásaivá is válhatnak.

shutterstock 257038960

A szexuális úton terjedő vírusok vérben való jelenléte persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is fog betegedni az, akinek átadta valaki az ondóban 1-2 hónapra megpihent kórokozókat, de a kutatók szerint az, hogy nem csak a HIV és a hepatitis, hanem többek között a Zika-vírus, a SARS és a dengue-vírus kórokozói is képesek elbújni egy időre a herékben, jó pár kérdést felvet azzal kapcsolatban, hány eddig nem szexuális úton terjedő betegséget kiváltó vírus lappanghat az ondóban. A tanulmány rengeteg kérdést felvet tehát, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy milyen vírusok, mennyi ideig, és milyen koncentrációban maradhatnak életképesek a spermában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra