Még néhány tipp, hogy kevésbé fájjon a másnaposság

Nem lehetetlen egyszerre ésszel és élvezettel inni. De mit tehetünk, hogy mielőbb regenerálódjon a szervezetünk, miután mégiscsak sikerült felönteni a garatra?

Amellett, hogy oldja a gátlásokat (bár ebből sem feltétlenül valami jó sül ki), a mérsékelt alkoholfogyasztásnak van még egy-két jó oldala: állítólag jót tesz például az időskori memóriának, egy tanulmány szerint ráadásul kétnaponta egy adag alkoholos ital elfogyasztása mintegy 30 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát – valószínűleg az alkohol vérhigító hatása miatt. Ezt a vizsgálatot férfiak bevonásával végezték, de egy újabb kutatás szerint leginkább a 65 év feletti nők élvezhetik az alkalmankénti alkoholfogyasztás ezen előnyét. Ez minden, amire a rendszeresen ivók hivatkozhatnak, hogy megnyugtassák a környezetüket - és magukat. Vagyis lehet, hogy már erre sem.

Cserébe persze egy rakás egészségügyi problémával is számolhatnak azok, akik esténként egy felessel szokták oldani a nap során felgyülemlett feszültséget, hosszú távon ugyanis az alkohol nemcsak a májjal, de más szervekkel is kíméletlenül bánik, megemeli a vérnyomást, sőt bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát is növeli. És rövid távon? Talán elég annyit mondani, macskajaj, és máris szörnyűbbnél szörnyűbb emlékek törnek elő a te fejedből is, igaz?

Pedig lehetséges egyszerre ésszel és élvezettel inni. De mit tehetünk, hogy mielőbb regenerálódjon a szervezetünk, miután mégiscsak sikerült felönteni a garatra?

A legkínosabb jaj

A másnaposság fizikai tünetei jól körülhatárolhatóak: émelygés, szédülés, hányinger és hányás, szapora szívverés, emelkedett vérnyomás és pulzus, a dehidratációból adódó szájszárazság és szomjúságérzés, a környezet ingerei iránti érzékenység. Már a fizikai tünetek fényében sem meglepő, ha mindehhez rossz kedélyállapot társul, de akut depresszió, szorongás is átélhető, ritkább esetben pánikrohamok jelentkezhetnek. Az alkoholmérgezés jelensége a másnaposságtól sem áll távol. Hiszen amikor a máj bontja az etanolt, acetaldehid keletkezik, ami végső soron ecetsavvá alakul. Az acetaldehid toxikus hatásának köszönhetően felelős a legtöbb olyan tünetért, amit másnaposan átélünk.

Analía Karadayian, a Buenos Aires Egyetem kutatója munkatársaival erre kereste a választ. Kísérleteikben egereket itattak alkohollal, hogy megfigyeljék, hogyan vészelik át a “másnapos” állapotot. Normális nappali és éjszakai körülmények között az egereknek húsz óra alatt sikerült a normális aktivitási és koordinációs szintre visszaállni. A sötétben hagyott egerek szervezete viszont mindössze nyolc óra alatt „felépült”, amit a tudósok azzal magyaráznak, hogy „a másnaposság felborítja a cirkadián ritmusunkat, azaz a belső óránkat, míg a sötétség felgyorsítja a regenerálódás folyamatát.” 

shutterstock 183129029

A tanulság tehát az, hogy ha teheted, másnaposan kerüld a fényt, de még jobban jársz, ha az iszogatás közben egy kicsit előrelátó vagy. Jó hír, hogy még akkor is megelőzhető az alkoholmérgezés, 

ha egy újabb lerészegedős társasjátékba keveredik az ember.

Bár egyértelmű tudományos bizonyíték még nem létezik, a patkánykísérletek eredményei alapján igen ígéretesnek tűnik a kínai orvoslás egyik bevett módszere: a japán mazsolafa (Hovenia dulcis) kínai fajtájának kivonatát a Távol-Keleten már 500 éve használják a másnaposság gyógyítására.

„A dihidro-myricetin (DHM) néven is ismert összetevő jó tulajdonsága, hogy a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotranszmitter receptoraihoz kötődik, amik blokkolják az etanol mérgező hatását” – állítja Jing Liang gyógyszerész, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Attól, hogy alkoholfogyasztás közben bekapunk egy pirulát, még nem lesz alacsonyabb a véralkoholszintünk, viszont a DHM elméletileg megakadályozza az agyra kifejtett bódító hatást, és így a másnaposság tüneteit is erőteljesen mérsékli. A patkányoknál legalábbis bevált, de embereknél is kimutattak már pozitív hatásokat: azok, akik alkoholfogyasztás közben beszedtek egy tablettát, a koncentráció javulásáról és tisztább gondolkodásról számoltak be.

Bírd ki és a májad hálás lesz!

Egy sokkal természetesebb módja a máj kímélésének, ha egy időre vakációzni küldjük. Ilyen például az év végi ünnepeket és egyben mértéktelen alkoholizálás időszakát követő “száraz január” mozgalom, amivel jelentős mértékben visszafordítható a májban a zsírsejtek felhalmozódása. A New Scientist magazin önkénteseinek kísérlete is sikeresnek bizonyult: az absztinenciát fogadók glükózszintje és koleszterinszintje is jelentősen javult, a májuk zsírtartalma pedig 15%-kal csökkent, miután egy korty alkoholt sem ittak egy hónapig.

Akinek pedig több pénze van, mint amennyi agysejtje épen maradt egy kiadós bulizás után, az követheti a legújabb celebtrendet, vagyis kérhet egy jó kis intravénás koktélt, amivel pillanatok alatt pótolhatja a piálás alatt elveszített vitaminokat és újult erővel mehet a dolgára. Váljék egészségére!

Itt, itt és itt olvashatsz még néhány tippet a másnaposság elűzéséhez, de inkább - nem győzzük hangoztatni - előzd meg a bajt!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek