Azért fáj folyton a hátad, mert rossz arc a párod

Főleg a nők és a depresszióval küszködők esetében jelentős a hatása annak, hogyan kommunikál egy hátfájóssal a partnere.

A krónikus hátfájósok magánéletében vájkáló kutatás vezetője, a chicagói Rush Egyetemen tanító John Burns szerint egy igazi ördögi körről van szó: a partnerek/hitvestársak rosszindulatú megjegyzései hozzájárulnak a másik fél által érzett fájdalom mértékéhez, a fájdalom szülte grimaszok és a sóhajtozás pedig újabb kritikus megjegyzéseket eredményezhetnek. Ráadásul a negatív kommentár sokszor három órával a legutóbbi nyafogás után érkezik, állandósítva ezzel a körforgást – írja a Huffington Post.

Családi tűzfészek

A legutóbbi kutatás során 71 porckorongsérves, valamint gerinccsatorna szűkület és különböző kopások kínozta hátfájóst és párját próbálták a kutatók egy 10 perces, külön erre a célra tervezett beszélgetés során olyan helyzetbe hozni, ami valamilyen konfliktust eredményez a felek között. Természetesen az már a párokon múlott, hova fajult mindez, és pontosan mennyire voltak ellenségesek és rosszindulatúak egymással. Ezek után egy szintén 10 perces, üldögélésből, fel-alá sétálásból, nyújtásból és emelésből álló aktivitás során figyelték meg a kutatók, mennyire viselkedtek ellenségesen a hátfájósok partnerei, és felbecsülték azt is, hogyan reagálnak erre a fájdalommal küszködő tesztalanyok, mennyi fájdalmat éreznek, és hogyan jelenik meg mindez a viselkedésükben.

shutterstock 572667043

A nők különösen érzékenyen reagálhatnak

A beszélgetés része kimondottan jól sikerült amúgy a furcsa kísérletnek, az össze pár úgy érezte ugyanis, hogy elmérgesedett köztük a légkör, és feszülten, szomorúan vagy mérgesen fogtak hozzá az üldögélős/emelős feladatsor végrehajtásához. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nők és a depressziósok esetében jelentősen hozzájárul a hátfájósok szenvedéseihez, ha nem veszik őket elég komolyan, vagy ellenségesek velük a partnereik, ráadásul ha valaki depressziós, nagyobb eséllyel érzi úgy egy-egy ártatlan megjegyzéssel kapcsolatban, hogy az ellene irányult, ami tovább ronthat a helyzeten.

A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy az elégtelen, vagy kifejezetten ellenséges reakciók a fájdalomérzet, valamint a hátfájósok életminősége és uralkodó hangulata szempontjából is fontos tényezők lehetnek. Sok esetben tehát a párkapcsolatban élők viszonyának rendezésével is jelentősen javítható lehet a krónikus fájdalommal küszködők testi és lelki jólléte. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek