#ÉLETEM

A székletátültetés bizarr, de hasznos

2017. augusztus 21., hétfő 08:03

A székletátültetés segít abban, hogy a beleinkben élő baktériumállomány egészségessé váljon, és akadályozza a bélbe kerülő káros, gyulladásokat és hasmenést okozó baktériumok elszaporodását.

Akármennyire furcsán hangzik, de a székletátültetés jobb választás lehet, mint az antibiotikumok. Legalábbis a Clostridium difficile nevű baktérium által okozott vastagbélgyulladás és krónikus hasmenés és a fekélyes vastagbélgyulladások esetében. A C. difficile esetében különösen fontosak lehetnek a nemrég publikált, az eddigi kutatások eredményeit összesítő metaanalízis eredményei, az antibiotikumokra rezisztens baktérium számára ugyanis kiváló lehetőséget biztosítanak a szaporodásra a belek hasznos mikrobáit alaposan megtépázó antibiotikumkúrák. Éppen ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a tablettákkal vagy valamelyik irányból egy csövön keresztül közvetlenül a végbélbe juttatott székletminták jóval hatékonyabb fegyvert jelenthetnek a baktériummal szemben, mint az antibiotikumok – írja a Science Alert.

shutterstock 364268837

Ez persze nem az első olyan szakvélemény, ami a székletátültetések hatékonyságára hívja fel a figyelmet, abban ugyanis mindenki egyetért, hogy bizonyos esetekben ez a leghatékonyabb módja a hangulatunkat is meghatározó és meglehetősen összetett bélbaktériumaink mozgósításának.

Mellesleg Kínában egy évezreddel ezelőtt is használták már a módszert, ami egészen addig kifejezetten undorítónak tűnik, amíg életet nem ment. Egyébként az egészséges donorok székletmintáinak és mikrobáinak „átültetésével” kapcsolatos klinikai vizsgálatok csak néhány évvel ezelőtt szaporodtak el, bár már 1958-ban is értek el sikereket a módszerrel. A C. difficile okozta megbetegedések mellett a Crohn-betegség, az irritábilis bél szindróma, a fekélyes végbálgyulladások, sőt még az autizmus bizonyos tünetein is segíthetnek a székletátültetések, bár ezekkel a betegségekkel kapcsolatban egyelőre csupán kevés kézzelfogható bizonyíték áll a kutatók rendelkezésére.

Ahhoz, hogy fény derüljön az eljárásban rejlő lehetőségekre, előbb azt is meg kell azonban határoznia a kutatóknak, pontosan mekkora adagokra és milyen összetételű baktérium koktélokra van szükség az egyes betegségek esetében. Emellett a kúrák hosszú távú hatásaival, valamint a székletminták leghatékonyabb beviteli módjaival kapcsolatban is további kutatásokra lesz szükség, mielőtt mindennapossá válna, hogy lefagyasztott székletmintákat tartalmazó kapszulákat próbáljanak velünk lenyeletni az orvosok. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta