#ÉLETEM

Ez van, a kialvatlanság hizlal

2017. augusztus 14., hétfő 16:41

Brit tudósok szerint egyértelműen kevés, ha valaki csupán hat órát alszik egy nap, ez ugyanis megzavarja a szervezet anyagcserével kapcsolatos folyamatait.

A Leedsi Egyetem kutatóinak hála újabb taggal bővült a megfelelő mennyiségű alvással kapcsolatos élettani előnyök listája. Az elégtelen alvást a rövidebb telomerekkel, és így a gyorsabban elöregedő sejtekkel, valamint a romló emlékezőképességgel is összekapcsolták már a kutatók, a briteknek azonban ezúttal azt is sikerült számszerűsíteniük, milyen kapcsolatban van a napi átlag alvásmennyiség a deréktájt megjelenő úszógumikkal – írja a Sciencealert.

Az 1615 brit alvási és étkezési szokásainak felmérése alapján úgy tűnik 3 óra alváskülönbség 3 centiméterrel terebélyesebb derékbőséget eredményez, ennyivel dagibbak azok, akik csupán hat órát alszanak egy nap. A kutatók szerint persze nehéz meghatározni, pontosan mennyi alvásra van szüksége valakinek, de annyi kijelenthető, hogy az adott személytől függően nagyjából 7 és 9 óra közötti napi alvásmennyiség az ideális, hat óránál tehát mindenképp ajánlatos többet aludni.

shutterstock 165043844

Minden plusz óra fél kilóval könnyebb állampolgárokat eredményez a kutatók szerint, a kevesebb alvás ugyanis összezavarja és lelassítja a szervezet anyagcsere folyamatait, és ellehetetleníti az ideális testsúly szinten tartását. Az elégtelen mennyiségű alvás emellett a „jó koleszterinnek” is becézett, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő HDL-koleszterin szintjét is csökkenti a szervezetben.

A kutatók szerint mindez segíthet megérteni, milyen jelentős az alvás szerepe az anyagcserével kapcsolatba hozható betegségek, például a világszerte jelenleg nagyjából 422 millió embert érintő cukorbetegség vagy a szintén egyre több embert érintő elhízás esetében. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta