Ez van, a kialvatlanság hizlal

Brit tudósok szerint egyértelműen kevés, ha valaki csupán hat órát alszik egy nap, ez ugyanis megzavarja a szervezet anyagcserével kapcsolatos folyamatait.

A Leedsi Egyetem kutatóinak hála újabb taggal bővült a megfelelő mennyiségű alvással kapcsolatos élettani előnyök listája. Az elégtelen alvást a rövidebb telomerekkel, és így a gyorsabban elöregedő sejtekkel, valamint a romló emlékezőképességgel is összekapcsolták már a kutatók, a briteknek azonban ezúttal azt is sikerült számszerűsíteniük, milyen kapcsolatban van a napi átlag alvásmennyiség a deréktájt megjelenő úszógumikkal – írja a Sciencealert.

Az 1615 brit alvási és étkezési szokásainak felmérése alapján úgy tűnik 3 óra alváskülönbség 3 centiméterrel terebélyesebb derékbőséget eredményez, ennyivel dagibbak azok, akik csupán hat órát alszanak egy nap. A kutatók szerint persze nehéz meghatározni, pontosan mennyi alvásra van szüksége valakinek, de annyi kijelenthető, hogy az adott személytől függően nagyjából 7 és 9 óra közötti napi alvásmennyiség az ideális, hat óránál tehát mindenképp ajánlatos többet aludni.

shutterstock 165043844

Minden plusz óra fél kilóval könnyebb állampolgárokat eredményez a kutatók szerint, a kevesebb alvás ugyanis összezavarja és lelassítja a szervezet anyagcsere folyamatait, és ellehetetleníti az ideális testsúly szinten tartását. Az elégtelen mennyiségű alvás emellett a „jó koleszterinnek” is becézett, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő HDL-koleszterin szintjét is csökkenti a szervezetben.

A kutatók szerint mindez segíthet megérteni, milyen jelentős az alvás szerepe az anyagcserével kapcsolatba hozható betegségek, például a világszerte jelenleg nagyjából 422 millió embert érintő cukorbetegség vagy a szintén egyre több embert érintő elhízás esetében. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek