#ÉLETEM

Esik a spermaszám, kihal az emberiség

2017. augusztus 4., péntek 12:19

Dr. Hagai Levine talán kicsit túldramatizálja a dolgot, amikor a kihalást emlegeti, az adatok alapján azonban úgy tűnik, nem a levegőbe beszél.

A 185 különböző, az 1973-2011-ig terjedő időszak alatt lefolytatott kutatás eredményeit összegző metaanalízis eredményei igencsak aggasztóak a kutatást vezető, járványtannal foglalkozó Dr. Levine szerint. Az egyre csak gyorsuló folyamat ugyanis hosszú távon az emberi reprodukció drasztikus lelassuláshoz vezethet –írja a BBC.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen tanító Levine szerint a közel negyvenéves periódus alatt 52,4 százalékkal csökkent a vizsgált minták koncentrációja, és 59,3 százalékkal esett a spermaszám. A kérdéses minták egyébként Észak-Amerikából, Európából, Ausztráliából és Új-Zélandról származnak, a fejlődő országok dominálta ázsiai, afrikai, és dél-amerikai országok esetében már közel sem ilyen rossz a helyzet. Dr. Levine szerint ugyanakkor a fejlett országokat jelenleg sokkal nagyobb mértékben érintő probléma idővel a fejlődő országokat is elérheti.

shutterstock 464817722

Sokan meglehetősen szkeptikusan fogadták egyébként az eddigi kutatások eredményeit, azonban Dr. Levine-ék szerintük is alaposak voltak a tekintetben, hogy megszabaduljanak a korábbi kutatásokat sújtó visszáságoktól. Megpróbálták kiszűrni például azoknak a kisebb, főleg termékenységgel foglalkozó klinikákat látogató férfiak mintáin alapuló kutatásokat, melyek miatt eddig sok orvos kritikusan nyilatkozott a megfigyelések hitelességével kapcsolatban.

A tanulmány szerzői szerint nem egyértelmű egyébként, pontosan mi okozza a spermaszám drasztikus csökkenését, egyre égetőbb feladat lenne tehát meghatározni, milyen mértékben járulnak hozzá a jelenséghez a környezetünkben egyre nagyobb számban jelenlévő különböző vegyszerek és műanyagok, az elhízás, a stressz, a dohányzás, vagy éppen az étrendünk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta