#ÉLETEM

9 dolog, ami miatt pont téged szeretnek a szúnyogok

2017. július 28., péntek 10:30

Egy részükre sajnos nincs magyarázat, de van azért néhány dolog, amin érdemes lehet változtatni.

Van persze 1-2 olyan dolog is, amin változtathatsz, ha nem akarod, hogy a rettegett ázsiai tigrisszúnyog célkeresztjébe kerülj. Az Iflscience összegyűjtött néhány dolgot, ami mágnesként vonzza a többek között Zika-vírust, maláriát, sárgalázat, dengue-lázat, chikungunya-lázat, és Nyugat-nílusi lázat terjesztő kisállatokat. Sajnos az általuk felsorolt, kisebb-nagyobb kutatások által is megerősített szúnyogbarát tulajdonságok/jelenségek nagy részén nem lesz könnyű változtatnod, a legjobb megoldás tehát még mindig a hermetikusan lezárt atombunker. 

Ha nem fogysz le, megesznek a szúnyogok!

Nehéz például mit kezdeni azzal a jótanáccsal, hogy „Ne ess teherbe!”. Pedig úgy tűnik, a terhes nőket nagyjából kétszer akkora valószínűséggel veszik célba bizonyos maláriát terjesztő szúnyogfajok, ráadásul a terebélyesebb embertársainkhoz hasonlóan a terhes nők is viszonylag nagy mennyiségű szén-dioxidot lélegeznek ki, duplán is veszélyeztetettek tehát szúnyog szempontból. 

Bizonyos gének is vonzóbbá tehetnek egyeseket a szúnyogok számára, ráadásul – egyelőre ismeretlen okoknál fogva- egyesek megállás nélkül a szúnyogokat vonzó, míg mások szúnyogriasztó vegyületeket bocsátanak ki magukból.

shutterstock 657528181

Mégsem jó ötlet bepisilni!

Vannak azonban olyan szagok és anyagok, amelyeknek a jelenlétén változtathat, aki nem akar az ázsiai tigris prédájává válni. A szúnyogokat ugyanis az izzadságban és a vizeletben található bizonyos anyagok is beindítják, és az edzés után a pórusokon távozó tejsavra is érzékenyek. Érdemes tehát edzés után azonnal lezuhanyozni, és lehetőleg nem bepisilni, ha valaki szúnyogmentes életmódot akar folytatni.

Ne légy nő!

Ezekhez a dolgokhoz hasonlóan az alkoholfogyasztás is vonzza a vérszívókat, itt azonban véget is ér azoknak a tényezőknek a listája, amelyeken változtathat az ember. Szintén nagyobb eséllyel landolnak ugyanis a szúnyogok a nullás vércsoporttal rendelkezőkön, sőt a nőkön is, ezeken a dolgokon pedig egyelőre bizony nem kis kihívás lenne változtatni. Ami pedig védene a szúnyogok ellen, a bőrön megtalálható sokrétűbb baktérium felhozatal, nem biztos, hogy mindenkinek tiszta szívvel ajánlható stratégia. Marad tehát a napalm és az atombunker, ezek továbbra is megbízható módszernek tűnnek. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta