#ÉLETEM

Legyél jó fej a kollégáiddal, megéri!

2017. július 12., szerda 17:52

Egy madridi iroda dolgozóinak magatartását megfigyelő, és néhányuk számára apró jó cselekedetek végrehajtását előíró kutatás alapján úgy tűnik, mindenki jól jár a dologgal.

A Coca Cola madridi irodájában lefolytatott emberkísérlet tanúsága szerint megéri apró, kedves gesztusokkal bearanyozni a kollégák napjait, még akkor is, ha ezeknek a gesztusoknak a teljesítését mások írták elő, és határidőre kell őket teljesíteni. Az iroda legtöbb dolgozója abban a hitben volt a kísérlet egy hónapja alatt, hogy egy boldogsággal és elégedettséggel kapcsolatos felmérésben vesznek részt, ezért kell hetente beszámolniuk arról, mennyire elégedettek a helyzetükkel: hogy érzik magukat, milyen kellemes és kellemetlen dolgok történtek velük és milyen pozitív vagy negatív dolgokat műveltek ők a kollégáikkal. A Kalifornia Egyetem kutatói azonban eközben arra kértek 19 dolgozót, legyenek a szokásosnál kedvesebbek bizonyos kollégáikhoz. A kutatás eredményeiről a Research Digest számolt be.

shutterstock 583571398

Jó tett helyébe jót várj

A 19 jótündérnek 5 alkalommal kellett egy-egy saját maguk által megválasztott aprósággal örömet okoznia bizonyos kollégáiknak, mellőzve egyúttal azokat a kollégáikat, akik ezúttal nem részesülhettek a jóból. Az apró jó cselekedetekben részesülő dolgozóknak persze feltűnt a dolog, és tízszer több ilyen gesztusról számoltak be a heti értékeléseikben, mint a kedves gesztusokból (egy kolléga kávéval való ellátása, egy-egy köszönő levél stb.) kimaradó kontrollcsoport tagjai.

A kávékkal és köszönömökkel felvidított dolgozók emellett úgy érezték, sokkal inkább képesek irányításuk alatt tartani, hogyan telnek a munkanapjaik, és még a kísérlet után egy hónappal is jelentősen boldogabbnak és elégedettebbnek mondták magukat a kontrollcsoport tagjainál. Ráadásul tovább is adták mindezt: ezek a dolgozók majdnem háromszor annyi apró gesztussal kedveskedtek a többieknek, mint az iroda páriái.

Jobb adni, mint kapni

Az eredetileg erre kijelölt 19 dolgozó azonban még náluk is jobb eredményekről számolt be: kompetensebbnek érezték magukat a többieknél, és a kísérlet után egy hónappal kitöltött kérdőívben még az általuk felvidított kollégáiknál is elégedettebbek voltak mind a munkakörülményeikkel, mind a magánéletükkel. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta