#ÉLETEM

A nő kielégülése egy sokadrangú szempont

2017. július 10., hétfő 19:34 |

A pornóvideók sok mindent tanítanak a szexről, és általában nem sok közük van a valósághoz. Olykor azonban nem a várt irányba térnek el attól, ilyen például a női orgazmus esete. Összeszedtük a legfontosabb tanulságokat.

A pornó világa a tökéletes testű, szexéhes nők világa. Szilikonmellek, karcsú test és rengeteg látványos orgazmus. Megjátszott orgazmusok persze, de látványosak. És hangosak. A férfiak meg bámulják ezt a sok szétplasztikázott testet, színésznők hamis gyönyörére gerjednek, és persze lelkesen maszturbálnak tekintet nélkül arra, hogy amit látnak, az valójában nincs. Mert ami valójában van, az az, hogy a nők nagy részének természetes alakja van, nem plasztikáztatta sem a melleit, sem a hasát, sem az arcát. Ami van, hogy csaknem minden férfi elmondhatja, hogy minden együttlét során átél orgazmust, a nőknek még a kétharmada sem. És azokra sem feltétlenül ébred fel a szomszéd.

A pornó világa

A népszerű tévhittel ellentétben ezek azonban a pornóban sincsenek így. Különösen azóta, hogy az online videómegosztók soha nem látott méretűre hizlalták a kínálatot. A pornó ma a tömegtermelés, a mindenkiből lehet pornósztár korát éli. A szereplők, főként a női szereplők rég nem kell már, hogy a klasszikus sztenderdeket kövessék. Az átlagos pornószínésznő kinézete és testalkata ma korántsem annyira életidegen, mint korábban. Általában nem is érdemes komoly pénzeket fektetni különféle testalakításokra, nem is igazán térülne meg, hiszen a mai színésznők sokkal kevesebb időt töltenek a szakmában, mint elődeik. Ami pedig az orgazmust illeti, úgy tűnik, hogy a pornóvideókban sokkal kevesebb a női orgazmus, mint a való életben. Egy kanadai kutatásban a PornHub online fájlmegosztó 50 legnépszerűbb videóját elemezték, az ezekben szereplő 60 női színész közül pedig mindössze 11 élvezett el a jelenetben. De legalábbis ennyien játszották meg az orgazmust. Az ilyen videók tanulságát tekintve azonban nem is az a legfontosabb, hogy az orgazmus gyakorisága mennyire tér el a valóságtól, sokkal inkább az, hogy mindez hogyan zajlik, milyen jelenetbe ágyazódik, milyen szexuális tevékenységek vezetnek odáig.

shutterstock 287508563

A szex a magömléstől szex

Mivel a férfiak a pornójelenetekben is csaknem mindig eljutnak a csúcsra, mi több, a magömlés kifejezetten hangsúlyos eleme a mai pornográf dramaturgiának, az egyik fő tanulság az, hogy a férfi orgazmusa nélkül nem is szex a szex. Nyilván már ez sem igaz, sőt, esetenként igen sok szorongáshoz, belső bizonytalansághoz vezethet, a konfliktusokról nem is beszélve. Gondoljunk csak arra, ha a férfi csak nehezen vagy egyáltalán nem képes eljutni a csúcsra, a férfiakban ilyenkor kialakuló teljesítménynyomásra és a női partnerek azon félelmére, hogy ennek oka talán az ő megjelenésükben, szexuális viselkedésükben rejlik.

Frigid vagy

A másik fontos üzenet, hogy a szex alapvetően arról szól, hogy a férfi örömét lelje benne, a nő élvezete pedig alapvetően azon múlik, hogy a férfi ki tudja-e őt elégíteni. A nő orgazmusa tehát valami, amit a férfitől kap, amennyiben az képes és hajlandó ezt megadni neki. Nem véletlenül merül fel a modern szexuálpszichológia számára is a kérdés, hogy a nő orgazmusa az tulajdonképpen kié. Hiszen a nő éli meg, eredetileg az ő élvezetéről szól, mégis az van, hogy sokszor a férfiak csinálnak belőle teljesítménymutatót. Saját maguknak. Abban, hogy képesek a nőnek orgazmust adni, sokan önnön férfiasságuk bizonyítékát látják. És persze fordítva. Aki nem képes erre, az alacsonyabb rendű. És hogy hol van ebben az egészben maga a nő? Általában a másik oldalon, ahol pedig orgazmust kell produkálni. Nem is magának, de a másiknak, hogy a pasi jól érezze magát a bőrében, hogy ő legyen a nagy kan, a legnagyszerűbb szerető. Az ebből fakadó nyomás pedig mindkét oldalon bőven szed áldozatokat.

Használati útmutató

Áldozat például az a nő, akinek nem könnyű elélveznie, mégis érzi magán a nyomást, hogy képesnek kellene rá lennie. Valószínűleg menne is, ha nem lenne ott a feszkó, meg az történne, ami neki jó. Nézzük, mit tanít erről a pornó! A fenti kutatásban megnézték ugyanis azt is, mi történt a filmeken közvetlenül azelőtt, hogy a nő elélvezett. 45 százalékban hüvelyi, 35 százalékban anális közösülés, 5 százalékban orális szex, 15 százalékban pedig a fentiek valamilyen kombinációja. A csikló ingerlése az orgazmussal tetőző esetek mindössze negyedében jelent meg. A valósággal összevetve persze nem valószínű, hogy az esetek több, mint harmadában elég lenne csupán az anális közösülés a nő orgazmusához, ahogy a csikló ingerlése is egy lényegesen alábecsült mozzanat a filmeken. A kapcsolati probléma persze sokkal inkább abból lesz, ha valaki jobban hisz a pornónak, mint saját partnerének, a valószerűtlen ábrázolások jelentősége ettől függetlenül is figyelmet érdemel.

shutterstock 514793386

Elmentél már?

Hasonló kérdés, hogy honnan tudja a férfi, hogy a partnere tényleg elélvezett. A férfi orgazmus viszonylag nyilvánvaló jele a magömlés, nők esetében azonban ez nem minden esetben ilyen egyszerű. A serdülő fiút persze nagyon érdekli, hogy néz ki egy nő, mikor elélvez, izgató is a látvány, hát utánanéz. Nyilván a pornóban. Ha belegondolunk, az történik, hogy a női szexuális működést tekintve nagyrészt tapasztalatlan serdülő célzottan vagy indirekt módon, de olyan filmekből tanul a valódi női orgazmusról, ahol csak eljátsszák azt. Később jó eséllyel a túljátszott élvezet, a színlelt orgazmus lesz az egyetlen pont, amihez partnere ténylegesen tapasztalt reakcióit viszonyítani tudja. Ha pedig nem ugyanazt tapasztalja, annak két kézenfekvő magyarázata lehet: az egyik, hogy a partner érzéketlen, a másik pedig hogy ő maga nem képes olyan gyönyört okozni, amilyet illene. És ugyanott vagyunk, ahol két bekezdéssel ezelőtt…

A pornófilmek üzenete nem merül ki tehát abban, hogy milyen nők mennyi orgazmust élnek át, sőt, a kutatások cáfolják is az erre vonatkozó sztereotípiáinkat. A kép, úgy tűnik sokkal árnyaltabb, máshol vannak a hangsúlyok. Bár a pornó világa továbbra sincs komolyabb átfedésben a valósággal, a fontos kérdés sokkal inkább az, mennyire hiszünk neki.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta