Mi lenne, ha csak minden másnap Facebookoznál?

A közösségi médiás szokásaink esetében is hasznos lehet az időszakos koplalás alapelve.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, az időszakos koplalásra építő fogyókúrák alapelvét falhasználva talán a Facebook és Instagram függőségedet is ésszerűbb keretek közé szoríthatod. Az ötlet az Atlantic szerzőjétől származik, és gyakorlatilag pontosan ugyanúgy fest, mint a népszerű diétás módszer: egyik nap azt fogyasztod el, amit csak akarsz, másnap viszont koplalsz/megvonsz/tisztítasz. 

Újrakezdés

Az időszakos koplalás váltott napos verziójának célja nem csak az, hogy összességében kalória deficitről lehessen beszélni a hónap végén. A legtöbben valóban nem esznek annyit a zabálós napokon, hogy az a koplalós napokkal együtt kalória többletet eredményezzen, az egyik legfontosabb célkitűzése ezeknek a fogyókúra típusoknak mégis az, hogy megváltoztassa azt, ahogy a koplalók az éhségről, étkezésről vélekednek, és új alapokra helyezze az ételekkel ápolt, sokszor meglepően intim kapcsolatukat. A lakmározós napok (ideális esetben) egyre kevésbé lesznek kicsapongóak, a koplalás egyre kevésbé lesz fájdalmas élmény, az fogyókúrázók pedig jó eséllyel megtörhetik az állandó zabálási kényszer jelentette ördögi kört.

shutterstock 1878832

Csak görgetsz, és görgetsz, és görgetsz...

Nagyjából erre az elvre épít a sokszor minden szabadidőnket kitöltő, kényszeres görgetéstől való szabadulást célzó módszer is. Amennyiben úgy érzed, túl sok időt vesz el tőled a közösségi média, ráadásul az őrületbe kergetnek a politikai tanácsadók öltözködési szokásairól szóló bulvárhírek, a globális felmelegedés, és a Facebookos lánykérések („Igeeeeeen!), nem árt, ha egy rövid időre kilépsz ebből a nyilvánvalóan nem túl épületes körforgásból. A módszer kifejezetten egyszerű: páratlan napokon görgess ahogy a csövön kifér, lefekvés előtt viszont jelentkezz ki az alkalmazásokból, ha muszáj, egyszóval tegyél meg mindent annak érdekében, hogy másnap egész nap közösségi média mentes életet élhess.

Aztán mivégre?

Mindez remélhetőleg nem csak azt jelenti majd, hogy minden páratlan napot lehúzol a vécén, a páros napokon viszont bepótolsz mindent, és feltalálod a kollázst vagy a kubizmust, mint Picasso. A cél az, hogy amikor egy nap távollét után újra megnyitod a Facebookot vagy az Instagramot, ne öntudatlan és kényszeres robotként viselkedj: kezdj el valóban érdekes és konstruktív oldalakat követni, és távolítsd el az idővonaladról a rengeteg fölösleges és szorongást keltő szemetet.

Mit gondolsz a digitális koplalásról?

Oszd meg másokkal is!
Mustra