#ÉLETEM

A vega étrend jobban fogyaszt, mint a kalóriamegvonás

2017. június 19., hétfő 11:45 |

De más előnyökkel is jár a vegetáriánus étkezés: gyakorlatilag bárhonnan képes eltüntetni a zsírt, és segíthet a 2-es típusú cukorbetegeken is.

Mindez egy új, 74 2-es típusú cukorbeteg részvételével lefolytatott, és a Journal of the American College of Nutritionben megjelent kutatásból derült ki. Az eredmények alapján úgy tűnik, a vega étrend nem csak a fogyás szempontjából lehet hasznos, de pozitív hatásal van a glükóz lebontására, és az inzulinérzékenységre is -írja a The Cut. 

A vegák jobban teljesítenek

A kutatásban résztvevőket 2 csoportra osztották, az egyik csoport fél éven át egy alacsony kalóriatartalmú vegetáriánus, míg a másik egy hasonló kalóriatartalmú, normál cukorbeteg étrendet követett. Fogyás tekintetében a kísérlet hat hónapja alatt nagyjából kétszer olyan hatékonynak bizonyult a vega étrend, mint a kalóriamegvonásra építő másik diéta, a vegák 6.2 kg-ot fogytak a kalóriamegvonók 3.2 kg-jához képest. A kutatók azonban nem csak a résztvevők súlyára voltak kíváncsiak, hanem a kísérlet elején és végén, combtájékról vett szövetminták zsírtartalmának változásaira is. A bőr alatti zsírszövetek esetében nem volt számottevő a különbség a két étrend között, ugyanakkor az izomhüvely kötőszövetes hártyájának zsírtartalma kizárólag a vegetáriánus étrendet követő résztvevők esetében csökkent, és az intramuszkuláris, az izomszövetekben található zsír is az ő esetükben csökkent jelentősebben.

shutterstock 383675254

Edzeni azért ne felejts el

Mindez javuló inzulinérzékenységet, és felgyorsult anyagcserét eredményez, bár a kutatók azért arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben nem végez valaki elegendő testmozgást, és csupán az étrend betartására koncentrál, az az izomállomány csökkenéséhez is vezethet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta