Hogyan határozza meg a család a sorsunkat?

Mit kapunk a családunktól, és mit kezdhetünk ezzel a csomaggal? Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásában erre válaszolt. Meg is hallgathatod.

“A népszerű pszichológia szereti velünk elhitetni, hogy mindenről a szüleink tehetnek, hogy akik most vagyunk, az már réges-régen, három éves korunkig eldőlt. Ezt pedig olyan jó hallani, hiszen így kibújhatunk a felelősségvállalás alól. Ezzel szemben mi, népszerűtlen pszichológusok azon a véleményen vagyunk, hogy mi vagyunk saját életünk aktív alakítói, és ha változtatni szeretnénk, sokkal kézenfekvőbb abból kiindulni, hogy tehetek azért, hogy jobb legyen az életem. Például úgy, hogy gereblyézek egy kicsit a családomtól kapott minták között” - mondta Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta májusban, a MOM Kulturális Központ kupolatermében tartott előadásán. 

A pszichológus szavaiból ugyan kiderült, hogy lehetőségünk van aktívan alakítani a sorsunkat, azzal azonban érdemes tisztában lennünk, hogy mekkora csomagot kapunk szüleinktől. Életstílusunkban, kapcsolati elképzeléseinkben, az élethez való hozzáállásunkban mind meghatározóak a családunktól kapott minták. De hogyan tudjuk kiválogatni, melyik minta segíti az életünket? Mit kezdhetünk azokkal, amelyek nem visznek közelebb a céljainkhoz? Hogyan tudjuk felidézni az elfeledett jó megoldásokat, amikor úgy érezzük, minden kifolyik a kezünk közül? Élhetünk-e más sorsot, mint amit a felmenőink nekünk szántak - és hogyan élhetjük azt jól? Feltétlenül meg kell tagadnunk szüleink mintáit ahhoz, hogy megtaláljuk a magunkét? Hogyan járulunk hozzá a felnőttkori családunk alakításához - és hogyan tudjuk jól meglátni és helyén kezelni a saját részvételünket ebben?

Kozma-Vízkeleti Dániel többek között ezekre a kérdésekre válaszolt előadásában, amit most teljes terjedelmében meg is hallgathatsz. Következő előadásunkat június 19-én tartjuk arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatainkat. Ha van kedved eljönni, csak kattints ide a jegyért!

Oszd meg másokkal is!
Mustra