#ÉLETEM

Ma szűznek lenni inkább stigma, mint erény

2017. június 11., vasárnap 18:13

Míg régebben kifejezetten elvárt volt a házasságkötésig szűznek maradni, ma már inkább nyűgnek tűnik az egész. Másképp néznek az emberre, és társat találni is nehezebb - derül ki egy amerikai kutatásból.

Bár a szüzesség évszázadokon át kifejezett elvárásnak számított a házasságkötéshez, mára sokat vesztett jelentőségéből. Legalábbis erre utalnak a Kinsey Institute tanulmányának eredményei. A vizsgálatsorozatban a kutatók összesen több, mint ötezer fő válaszait elemezve keresték a választ arra, milyen manapság a szüzesség megítélése, mikor volna ildomos elveszíteni azt, illetve, hogy az érintetlenség jár-e bármi előnnyel a társkeresés során.

Inkább stigma

Az már az első eredmények alapján kiderült, hogy a szüzesség a résztvevők számára kevésbé egyfajta érintetlenséget vagy tisztaságot jelentett. Sokkal inkább tapasztalatlanságot, és mint ilyen, főként hátrányuk származott belőle. Azok, akiknek nem volt még szexuális élményük gyakrabban érezték magukat megbélyegezve, nagyobb eséllyel számoltak be arról, hogy környezetük másképp bánik velük tapasztalatlanságuk miatt. Azért ha egy nő szűz, az csak nem akkora stigma - gondolhatnánk. Hiszen míg annak idején a nők érintetlensége alapvető elvárás volt, a fiúkat azért el-elhordták a bordélyba gyakorolni. Hát, a kutatássorozatból az derül ki, hogy de. A résztvevők ugyanis nemtől függetlenül sokkal kevésbé szerettek volna párkapcsolatot szűz partnerrel, de a férfiak ezen belül is sokkal vonakodóbbak voltak, mint a nők, akik azért nagyobb eséllyel adtak volna egy esélyt a tapasztalatlan jelöltnek.

shutterstock 588586970

Egyetlen alkalom is elég

Ráadásul úgy tűnik, a szüzek is inkább tapasztaltabb partnerre vágynak. Különösen a szűz nők. Többségük arról számolt ugyanis be, jobb szeretné, ha inkább egy tapasztaltabb társ vezetné be a szexualitás világába. Ez még önmagában nem is annyira meglepő, amikor azonban arról kérdezték a résztvevőket, milyen partner vonzó a számukra, a tapasztalatlanabbak a tapasztalanabbakat választották. A szűz kitöltők számára az ideális párnak tehát az tűnt, akinek van azért szexuális tapasztalata, de azért nem olyan sok.

Persze a világ nagyobbik részén még így is kifejezett elvárás egy párkapcsolathoz a szüzesség megőrzése, a mi kultúránkban azonban úgy tűnik, leáldozóban van a csillaga. Ezzel együtt a szüzesség kérdése itt is vízválasztó lehet mind a társas helyzet, mind a párválasztás tekintetében, a további tapasztalatok száma azonban már nem. Hogy azután enged-e valaki ennek a társas nyomásnak, vagy hallgatni mer a saját érzéseire, már jóval több tényezőn múlik. 

Te mit gondolsz a szüzességről?

  • 1249
    Ha két ember szereti egymást, ez nem lényeges szempont.
  • 513
    Szerencsésebb, ha mindkét félnek van már tapasztalata.
  • 814
    Szép dolog megőrizni érintetlenségünket az igazinak, így kéne csinálni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta