18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ma szűznek lenni inkább stigma, mint erény

Míg régebben kifejezetten elvárt volt a házasságkötésig szűznek maradni, ma már inkább nyűgnek tűnik az egész. Másképp néznek az emberre, és társat találni is nehezebb - derül ki egy amerikai kutatásból.

Bár a szüzesség évszázadokon át kifejezett elvárásnak számított a házasságkötéshez, mára sokat vesztett jelentőségéből. Legalábbis erre utalnak a Kinsey Institute tanulmányának eredményei. A vizsgálatsorozatban a kutatók összesen több, mint ötezer fő válaszait elemezve keresték a választ arra, milyen manapság a szüzesség megítélése, mikor volna ildomos elveszíteni azt, illetve, hogy az érintetlenség jár-e bármi előnnyel a társkeresés során.

Inkább stigma

Az már az első eredmények alapján kiderült, hogy a szüzesség a résztvevők számára kevésbé egyfajta érintetlenséget vagy tisztaságot jelentett. Sokkal inkább tapasztalatlanságot, és mint ilyen, főként hátrányuk származott belőle. Azok, akiknek nem volt még szexuális élményük gyakrabban érezték magukat megbélyegezve, nagyobb eséllyel számoltak be arról, hogy környezetük másképp bánik velük tapasztalatlanságuk miatt. Azért ha egy nő szűz, az csak nem akkora stigma - gondolhatnánk. Hiszen míg annak idején a nők érintetlensége alapvető elvárás volt, a fiúkat azért el-elhordták a bordélyba gyakorolni. Hát, a kutatássorozatból az derül ki, hogy de. A résztvevők ugyanis nemtől függetlenül sokkal kevésbé szerettek volna párkapcsolatot szűz partnerrel, de a férfiak ezen belül is sokkal vonakodóbbak voltak, mint a nők, akik azért nagyobb eséllyel adtak volna egy esélyt a tapasztalatlan jelöltnek.

shutterstock 588586970

Egyetlen alkalom is elég

Ráadásul úgy tűnik, a szüzek is inkább tapasztaltabb partnerre vágynak. Különösen a szűz nők. Többségük arról számolt ugyanis be, jobb szeretné, ha inkább egy tapasztaltabb társ vezetné be a szexualitás világába. Ez még önmagában nem is annyira meglepő, amikor azonban arról kérdezték a résztvevőket, milyen partner vonzó a számukra, a tapasztalatlanabbak a tapasztalanabbakat választották. A szűz kitöltők számára az ideális párnak tehát az tűnt, akinek van azért szexuális tapasztalata, de azért nem olyan sok.

Persze a világ nagyobbik részén még így is kifejezett elvárás egy párkapcsolathoz a szüzesség megőrzése, a mi kultúránkban azonban úgy tűnik, leáldozóban van a csillaga. Ezzel együtt a szüzesség kérdése itt is vízválasztó lehet mind a társas helyzet, mind a párválasztás tekintetében, a további tapasztalatok száma azonban már nem. Hogy azután enged-e valaki ennek a társas nyomásnak, vagy hallgatni mer a saját érzéseire, már jóval több tényezőn múlik. 

Te mit gondolsz a szüzességről?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek