#ÉLETEM

Ezért kapar a torkod bizonyos gyümölcsök vagy magvak után

2017. június 6., kedd 08:21

Az orális allergia szindróma a pollenszezonon kívül is megkeserítheti az allergiások életét, pedig a tüneteket kiváltó gyümölcsök nem is tartalmazzák az eredeti allergént.

A jelenségért az orális allergia szindróma, vagy általánosabb nevén a keresztallergia jelensége a felelős. Ez nem azonos a sokkal veszélyesebb ételallergiákkal, és általában enyhe tünetekkel jár csak, leginkább a csiklandó, kaparó, elzsibbadó torokról és ajkakról lehet felismerni. A keresztallergiás reakciók a pollenek, és bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben fellelhető, hasonló felépítésű fehérjék, allergének hasonlósága miatt jönnek létre. 

Pedig nem is ugyanaz

Az anyagok kémiai felépítése között csupán elenyésző ilyenkor a különbség, a szervezet pedig nem tud különbséget tenni a két anyag között, ezért alakul ki tehát a nyálkahártya irritációja. Pontosan nem tudni, hányan szenvednek az orális allergia szindrómától, hiszen a tünetek többnyire nem túl súlyosak, az érintettek pedig egy idő után egyszerűen lemondanak a kérdéses gyümölcsök fogyasztásáról. Ez a fajta allergiás reakció sok esetben csak a fiatal felnőttek esetében jelentkezik, és sokszor csak hosszú évek gondtalan és tünetmentes alma vagy mogyoró majszolgatása után.

shutterstock 375311605

A nyírfa megint nagyot megy

A Business Insider összedobott egy táblázatot, amiről leolvasható, milyen gyümölcs vagy zöldség milyen pollenek esetében válthat ki keresztallergiás tüneteket. A leggyakoribb bűnelkövetők a nyírfa és a fekete üröm, de azért a parlagfű is viszonylag jól teljesít. Legtöbbször a pollenszezon után jelentkeznek a tünetek, de sok esetben a pollenmentes időszakokban is megjelenhetnek a reakciók. Ugyanakkor nem feltétlenül kell, hogy a „minden nap egy alma az orvost távol tartja” vezérelvről való lemondáshoz vezessen a keresztallergia, a megfőzött gyümölcsök/zöldségek esetén általában lebomlanak azok a polleneket imitáló anyagok, amik a tüneteket okozzák, így megszabadulhatunk tehát a kaparó toroktól, és tovább almázhatunk. Vagy répázhatunk. Esetleg cukkinizhetünk. Valahogy mind… mocskosan hangzik. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta