6 tipp notórius későknek

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik valahogy sose érnek oda a megbeszélt helyre időben. Vagy mi magunk vagyunk krónikus késők. Sokszor az időmenedzsmenten múlik a dolog, de előfordul az is, hogy valmilyen nem tudatos ellenállás van bennünk.

A reggeli készülődés sokak számára a burleszk és a horror műfaját egyesíti. A zombifejjel rohanás, a stresszes kapkodás és keresgélés korántsem a legjobb napindítók, különösen, ha elkésni is sikerül. Ez azután számos további problémához is vezet, a munkahelyen, az iskolában, a társas kapcsolatokban. Hogy segítsük a krónikus későket, a Psychology Today cikke nyomán összeszedtük azt a hat pontot, ahol az időben elindulás leggyakrabban megcsúszik. 

Későn kelsz fel

Kevés alvás, reggeli sötét, szundigomb, kimerült, fáradt reggelek. Alvásminőségünket nem csupán az ágyban töltött idő, de egész életmódunk befolyásolja. A napközbeni testmozgás, az étkezési szokások, a stresszterhelés. A jó alváshoz fontos az is, hogy lefekvés előtt kerüljük a mesterséges fényeket, tévét, laptopot, telefont. A jó ébredéshez pedig nem árt, ha nincs teljesen sötét reggel. A szundigombot pedig felejtsd el. Az ébredés utáni visszaalvás ugyanis nem csak nem pótolja a kimaradt alvásidőt, de felborítja a szervezet természetes ritmusát is. Ha nehezen kelsz fel reggel, érdemesebb a rendszerességre törekedni, és hosszú távon ugyanarra az időpontra időzíteni az ébresztőt.

shutterstock 295098425

Kapkodsz reggel

Ha nehezen ment a felkelés, és kevesebb időd maradt, mint amennyire szükséged lenne, a készülődésből rohanás, feszült kapkodás lesz. Ez pedig nem csak a stressz miatt baj, de azért is, mert időnyomás alatt csökken a tudatosság, nehezebb tervezni és átgondolni a dolgaidat, és a memória sem az igazi. A kihúztam-e a vasalót-típusú egész napos aggodalmak nem ritkán a reggeli rohanásból fakadnak.

Nem találod a cuccaidat

Ha gyakran futsz bele abba, hogy a reggelek jelentős részét keresgélés teszi ki, érdemes valamilyen rendszert vinned a dolgokba. Ha nincs kedved este összerakni, ami kelleni fog, hasznos lehet legalább a legfontosabb dolgoknak egy fix helyet kijelölni, amit mindig oda teszel. Hasonló a helyzet akkor is, ha mindig otthon felejtesz valamit. Ami mindennap kell, tedd mindig ugyanoda, amire viszont kimondottan csak aznap van szükség, érdemesebb előző nap kikészíteni.

Húsz perc az út

Ami sosem volt még negyvennél kevesebb. Az átszállások, a forgalmi dugók, a várakozási idők mind olyan tényezők, amik rendszeresen kimaradnak a tervezésből. Ha úgy érzed, időben indultál el, mégis sokszor késel, ideje újragondolni a közlekedést, és a tényleges adatokkal számolni.

Mindig rád kell várni

Ha reggelente a gyerekekre vagy a partneredre kell várni, hogy elkészüljenek, nézd meg, mit tehetsz a méltatlankodáson felül. Ha a gyerek előző este összekészíti a holmiját, ha a partnered legfontosabb cuccainak is találtok fix helyet, kevesebb probléma adódik majd a reggeli készülődés során. Akadhat olyan teendő is, amit a többiektől függetlenül meg tudsz csinálni, ha késésben vagytok, kiállhatsz például a kocsival a garázsból, megnézheted, ki van-e húzva a vasaló, összerakhatod az ebédet.

shutterstock 523551889

Elindulni sincs kedved

Ha gyakran éled meg azt, hogy utálod a munkahelyed vagy az iskolád és semmi kedved bemenni, az hosszú távon elég világos jele annak, hogy ideje elgondolkozni a változáson. A késés nem ritkán egyfajta ellenállás azzal szemben, ahova nem érsz oda. Ha tehát krónikus későnek számítasz, érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy is érzed magad az adott helyen, hogy viszonyulsz az adott emberhez vagy emberekhez, mennyire érdekel, hogy várniuk kell-e rád. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek