Nem jó ötlet gluténmentes diétával fogyni

A valóban gluténérzékenyeknek sem feltétlenül kedvező a trend, hiába kerül egyre többféle étel az áruházak polcaira, ha akárhányszor étteremben esznek, frusztrált pincérek hada tör az életükre.

Bár leggyakrabban a lisztben és az élesztőben találkozunk vele, a glutén nem szénhidrát, hanem a kalászos gabonafélékben fellelhető 2 fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Tény, hogy a kenyérről és a tésztafélékről való lemondás valóban segíthet a fogyásban, a Quartz szerint ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, hogy a gluténmentes diétáknak negatív egészségügyi következményei is lehetnek. 

Az Egyesült Államokban végzett kutatások is jól mutatják a gluténmentesség népszerűségének növekedését, 2009 és 2014 között például megtriplázódott a gluténmentes életmódot folytató amerikaiak száma. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen étrendet követők többsége nem a lisztérzékenység miatt mondott le a kenyérről és társairól, egyszerűen csak hatékonynak gondolták a dolgot fogyás szempontból, vagy saját gyomor-és emésztőrendszeri problémáik Google-diagnosztikája után csatlakoztak a gluténmentesek felekezetéhez.

shutterstock 447232531

Azonban, ha valaki nem gluténérzékeny, és nem a gyomorgörcsök, a felpuffadás, és a hasmenés elkerülése végett vágja sutba a glutént, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb életet él. A teljes kiőrlésű gabonák rostjai akár 30%-kal is csökkenthetik az agyvérzés kockázatát, laktatóak, és a Tuffs Egyetem kutatása szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét is csökkentik.

Egy több mint 100.000 résztvevő gluténfogyasztási szokásait elemző felmérés, ami egy nem kevesebb mint 26 éves periódust tekintett át, szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gluténmentes életmód egyáltalán nem javasolható azoknak, akik nem gluténérzékenyek. Az egészségügyi dolgozók körében végzett felmérés nem talált ugyan nyilvánvaló kapcsolatot a gluténmentes életmód és szív problémák között, annyit azonban megállapított, hogy a gabonaféléktől mentes étrend hozzájárulhat azok kialakulásához.

A már-már vallásos áhítatal emlegetett gluténmentesség ráadásul a gluténra valóban érzékenyek életét is megnehezíti. Egy NPR-nak nyilatkozó hölgy például arra panaszkodott, hogy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő trend miatt nem veszik komolyan a pincérek, és mivel azt feltételezik, hogy csak fogyni szeretne, nem elég elővigyázatosak az ételeivel. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra