Tünetek, amikről nem is sejtenéd, hogy cukorbetegségre utalhatnak

Magyarországon másfél évtized alatt több mint 70%-kal nőtt a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Pedig rendszeres szűréssel és nagyobb odafigyeléssel meg lehetne előzni a betegséget.

Becslések szerint hazánkban lassan már minden ötödik embert érinthet a cukorbetegség, és nehezítő körülmény, hogy sok esetben évekig nincsenek tünetei, vagy olyan jelek utalnak a betegségre, amikről nem is gondolnánk, hogy közük lehet hozzá. Éppen ezért "nagyon fontos a rendszeres szűrés, ahogy az is, hogy az emberek tudjanak róla, a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni”– emelte ki Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján.

Állandó szomjúságérzet, túlzott mértékű vizelés, hirtelen súlyvesztés - “ritkán, de előfordulhat, hogy a 2-es típusú diabétesz hátterében is jelentkeznek olyan tünetek, amelyek az 1-es típusúra jellemzők. Ebben az esetben már hosszabb idő óta fennáll a probléma és a beteg már eljutott az inzulinhiányos állapotig” - nyilatkozta a Díványnak Prof. Dr. Kempler Péter, majd hozzátette, az időben felfedezett cukorbetegség jól kezelhető és a szövődmények elkerülhetőek, ezért nem szabad félvállról venni a vércukorszint rendszeres ellenőrzését.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozott egy ingyenes kiadványt, amelynek segítségével követhető, hogyan jut el valaki az abnormális vércukorszint észlelésétől a szakszerű ellátásig, és milyen válaszutak elé kerül. A szakemberek ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki ellenőriztesse időnként a vércukorszintjét, és ha az érték eltér a normálistól, forduljon háziorvosához, aki tovább irányítja, ha kell, akár diabetológiára, szakorvoshoz. 

De milyen más tünetei lehetnek még a cukorbetegségnek?

IMG 8190 full edit kisebb
Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Gyulladások

“A gyulladásos megbetegedések közül elsősorban a húgyúti fertőzések halmozott előfordulása, vagy a női/férfi nemi ivarszerv-területeken kialakuló gyulladások utalhatnak 2-es típusú cukorbetegségre” - fűzte hozzá a szakember. A BMJ Open Diabetes Research & Care májusi számában jelent meg az a tanulmány, amely szerint a fogágybetegség is lehet a 2-es típusú diabétesz egy korai jele. A vizsgálatban a fogínygyulladásos és fogínysorvadásos betegek esetében sokkal nagyobb arányban mutatták ki a diabétesz vagy a prediabétesz állapotát (akár diagnosztizált, akár nem diagnosztizált cukorbetegségről volt szó), mint azoknál, akiknek nem volt semmilyen fogínyproblémájuk. Úgy tűnik, a két jelenség kölcsönösen hat egymásra, az ínybetegség okozta gyulladás kialakulása ugyanis ugyanazokon a tényezőkön múlik, amelyek a diabéteszt kiváltó magas vércukorszintért is felelősek. Ez pedig azt jelenti, hogy aki lelkiismeretesen látogatja a fogorvosi rendelőt is, annak nagyobb esélye van arra, hogy még idejében kiszűrjék az esetleges cukorbetegséget.

Bőrelváltozás

“A diabétesz egy másik előfutára lehet a könyök, az ujjpercek vagy a nyak hátsó részén megjelenő sötét elszíneződés. Ennek az úgynevezett acanthosis nigricansként ismert bőrproblémának genetikai vagy hormonális okai is lehetnek, de azért is érdemes vérvizsgálatot csinálni, mert nem kizárt, hogy inzulinrezisztencia áll a háttérben, amiről pedig jól tudjuk, hogy a 2-es típusú diabétesz melegágya. A magas vércukorszint hatására fokozódik a bőrsejttermelődés, a melanin hatására pedig ezek a bőrfoltok sötétebbek lesznek. Ritkán ugyan, de ilyen bőrelváltozást okozhatnak petefészek-ciszták, hormonális vagy pajzsmirigy-problémák és daganatos megbetegedések is. De bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, kortikoszteroidok) és étrendkiegészítők is kiválthatják” - nyilatkozta a Health.comnak Dr. Ronald Tamler, a Mount Sinai Klinikai Diabétesz Intézmény igazgatója.

Fokozott nappali alvásigény

Egy, a European Association for the Study of Disease tavalyi találkozóján prezentált szakvélemény szerint azoknál, akik napközben legalább egy órát szoktak aludni, 45 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú diabétesz - szemben azokkal, akik egy óránál kevesebbet vagy egyáltalán nem alszank délutánonként. A tanulmány szerzői hozzátették, nem egyértelmű, hogy közvetlenül a napközbeni alvás növeli-e a kockázatokat, az azonban tény, hogy figyelmeztető jele lehet olyan alapvető problémáknak, mint az alvásmegvonás, a depresszió vagy az alvási apnoé - amik összefüggnek a cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával.

Látás- vagy hallásromlás 

A megemelkedett vércukorszint károsíthatja a retinát, és hatással van a szemkörnyék folyadékszint-ingadozására is, ezáltal homályos látáshoz vezethet. Amint a vércukor szintje visszaáll a normál állapotra, a látás is normalizálódik, ha viszont a cukorbetegség túl sokáig kezeletlen marad, a látáskárosodás állandósulhat. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy a világon minden harmadik cukorbetegséggel élőnek van valamilyen fokú szemészeti szövődménye és a cukorbetegség a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség.

Ehhez hasonlóan a magas vércukorszint a belső fül véredényeit és idegsejtjeit, vagyis a hallás minőségét is befolyásolja, vagyis a hallásromlás is lehet a cukorbetegség egyik első figyelmeztető jele.

Ijesztő adatok

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa alapján a gyermekkori 1-es és 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága hazánkban folyamatosan nő, és kiugróan magas a 2-es típusú diabétesz gyermekkori előfordulásának aránya (15%), ami eddig nem volt ismert. Korábban a gyermek- és serdülőkorú cukorbetegek között a 2-es típusú betegek arányát 1-2%-ra becsülték, egyes nemzetközi adatok szerint ez ma már az 5%-ot is elérheti.

2014-ben:

  • 772.000 cukorbeteg Magyarországon, ebből 94% 2-es típusú (727 000 fő), 6% 1-es típusú cukorbeteg (45 000 fő). A 2-es típusúaknál 71% növekedés másfél évtized alatt.
  • 60 év fölött minden 5. ember cukorbeteg
  • 3658 beteg lábát vágták le, mely napi 10 amputációt jelent.
  • Hazánkban 32.000 diabéteszes beteg vak vagy súlyosan látássérült. Évente további 1000 beteg veszíti el látását cukorbetegség következtében.
  • 30.340 cukorbeteg halt meg valamely szövődményben
  • Az egészségbiztosító a 2015-ös év során a legtöbbet a cukorbetegség ellátására költött, összesen 216 milliárd forintot.

Forrás: OEP, MDT

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek