Ha több a tesztoszteron, egyszerűbb a gondolkodás

A több tesztoszteront gyakran a férfiasság jelének tekintjük, de kevésbé vagyunk tisztában azzal, hogyan hat a gondolkodásra. Egy nemrég publikált kutatás most éppen ezt vizsgálta.

Mit nézel?

Gyakran a tesztoszteron viszi el a balhét, ha néhány haver összeverekszik egy kocsma előtt, vagy felajzott ketrecharcosok ásványvizes palackokat hajigálnak egymáshoz egy sajtótájékoztató alatt. Sokan gondolják, hogy a túl sok tesztoszteron bárkiből képes barlanglakó tuskót faragni, de mennyi ebben az igazság? Egy viselkedési közgazdász által vezetett kutatás megpróbálta felmérni, hogyan változik a férfiak intellektuális teljesítőképessége némi plusz tesztoszteron hatására. Köszi a témát Science of us!

shutterstock 335741567

Mit nézel?!

A kísérletben 243 férfi vett részt, akik vagy tesztoszteront vagy placebót kaptak, majd egy három feladatból álló kognitív reflexiós tesztet (CRT - Cognitive Reflection Test), és néhány aritmetikai feladatot kellett megoldaniuk (matematikai alapműveletek, ez esetben összeadás). A CRT jellegű, elgondolkodtató kérdések célja az, hogy kiderüljön, milyen mértékben hagyatkoznak a válaszadók csupán a megérzéseikre, és kik azok, akik valóban elgondolkoznak a kérdéseken. Egy klasszikus példa: ha egy labda és egy teniszütő összesen 1500 forintba kerülnek, és az ütő 1000 forinttal többe kerül, mint a labda, mennyibe kerül a labda? A hasraütéssel válaszolók hajlamosak rávágni, hogy 500 forintba, ami bizony rossz válasz. Ez az ösztönös, intuitív válasz 

DE MIT NÉZEL?!

És láss csodát, a plusz tesztoszteron hatása alatt álló férfiak jóval nagyobb valószínűséggel adtak helytelen választ az elgondolkodtató kérdésekre, míg a matematikai alapműveleteket ugyanolyan valószínűséggel oldották meg helyesen, mint azok a kollégáik, akikben nem munkálkodott többlet tesztoszteron.

A tesztoszteron tehát, nem feltétlenül butít, de arra késztetheti „áldozatait”, hogy minél gyorsabb, ösztönösebb, egyszerűbb megoldásokat találjanak. A sok tesztoszteron tehát valószínűsíti a zsigeri reakciókat, az átgondolatlan megoldásokat. Vagy egyszerűen csak arra hajtja az embereket, hogy gyorsan túlessenek az idegesítő, céltalan kérdezősködésen. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek