Egy lépéssel közelebb az ekcéma gyógyítása

Nem kevesebb, mint 17 különböző fehérje működése változik meg jelentősen az ekcémás bőrben.

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz a gyerekek körülbelül 20, míg a felnőttek 3%-át érinti világszerte, és bár jó pár krém létezik, amivel enyhíteni lehet a kínzó tüneteket, valódi megoldást jelentő gyógyír egyelőre nem áll rendelkezésünkre. A Science alert beszámolójából kiderül, miért bizakodhatnak az ekcémások. 

shutterstock 551219668 (1)

Azt már 2006 óta tudjuk, hogy az ekcémás tünetek kialakulásáért, csakúgy, mint a halbőr-betegségért, a filaggrin nevű szerkezeti fehérje a ludas, de egy új kutatás során most végre arra is fény derült, milyen folyamatok mennek végbe az ekcémától szenvedők bőrében. Amennyiben a genetikai állomány egy elváltozása során hiba csúszik a filaggrin termeléséért felelős folyamatokba, az kihatással van a bőr ’barrier” funkciójára, ami a bőr mechanikus védelmét szolgálja, és meggátolja a nemkívánatos anyagok felszívódását.

A Newcastle-i Egyetem kutatói egy laboratóriumi kísérlettel kiderítették, pontosan milyen fehérjék és molekuláris folyamatok elégtelen működését okozhatja a filaggrin hiánya. A kutatók mindezt egy háromdimenziós, az élő bőrt imitáló modell megépítésével demonstrálták. Azt találták, hogy a filaggrin-hiányos modellben 17 különböző fehérje működése is jelentősen megváltozik. Ezekután a laboratóriumi körülmények között létrehozott modellt ekcémás és egészséges bőrrel rendelkező emberek bőrmintáival is összehasonlították, és azt találták, hogy a kérdéses fehérjék csak az ekcémás mintákban mutattak hasonló elváltozásokat.

Nina Goad, a Brit Dermatológia Társság tagja is mérföldkőnek látja az új fejleményt, úgy véli, az ehhez hasonló eredmények jelentős lökést adhatnak a betegség eredendő okainak megszüntetését célzó kezelések létrejöttét szolgáló kutatásoknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek